ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenBezienswaardigheden in Vietnam

Bezienswaardigheden in Vietnam

29-3-2024
Alle posts bekijken


Vietnam is een fantastische reisbestemming met een overvloed aan interessante attracties.

U kunt bijv. op ontdekking gaan in de ruïnes van oude hindoetempels die verborgen liggen tussen mooie bergen, een cruise maken over het smaragdgroene water van de Ha Long-baai die tussen kalksteenrotsen is gelegen of een geïsoleerd tropisch eiland bij Phu Quoc verkennen.

Lees hieronder meer over tien interessante bezienswaardigheden die u tijdens uw reis naar Vietnam kunt bekijken.

Varen door de fraaie Ha Long-baai


Terwijl u over het smaragdgroene water van de Ha Long-baai vaart, ziet u het prachtige landschap met de kalksteenrotsen die, verspreid door de baai, kaarsrecht omhoog steken. In de baai liggen in totaal meer dan 1600 eilanden en eilandjes.

In 1994 zette de UNESCO de Ha Long-baai op de werelderfgoedlijst vanwege de bijzondere, ongerepte natuur. Een boottocht is een perfecte manier om de baai te zien. U vaart door het schitterende landschap en heeft prachtig uitzicht op de eilanden. Tijdens een boottocht ziet u ook meer van de wat meer afgelegen eilanden in de baai. Op sommige boten kunt u een kajak lenen, zodat u de verborgen grotten in de baai kunt verkennen en de natuur van heel dichtbij kunt bewonderen. U kunt ook een duik nemen in het smaragdgroene water of gewoon van het schitterende uitzicht genieten.

Tijdens de cruise vaart u ook voorbij kleine drijvende vissersdorpen. De bewoners hebben zich gedurende duizenden jaren aan de omstandigheden in de baai aangepast. Het leven in de vissersdorpen is echter enorm verandert nadat de inwoners na een wetswijziging gedwongen aan land moesten gaan wonen. De overheid wilde er zo voor zorgen dat de kinderen een betere opleiding kregen en dat de Ha Long-baai niet zou worden vervuild.

De oude wijk en kleurrijke lantaarns van Hoi An


Het oude Vietnam komt duidelijk naar voren in de oude wijk van Hoi An. Deze oude handelsplaats is bijzonder goed bewaard gebleven.

De oude wijk was van de 15e tot de 17e eeuw het handelscentrum van Zuidoost-Azië. Handelaren uit verschillende werelddelen kwamen hier naartoe. De vele bezoekers hebben door de eeuwen invloed uitgeoefend op de architectuur van de wijk. Dat is vandaag de dag nog te zien. Er zijn ongeveer achthonderd gebouwen bewaard gebleven, waarvan u er 28 kunt bezichtigen.

In de oude wijk vindt u bijv. Chinese tempels, huizen uit de Franse koloniale overheersing en veel gezellige smalle straatjes.

Een van de populairste trekpleisters van de wijk is de Japanse brug die een van de monumenten van Vietnam is. De brug is in de 18e eeuw in Japanse stijl gebouwd. De brug werd aangelegd om de Japanse inwoners van Hoi An toegang te geven tot de Chinese wijk aan de andere kant van de rivier.

Door de oude wijk van Hoi An stroomt de Thu Bon-rivier. Dit is de perfecte plek om de avond door te brengen. Wanneer de lantaarns de stad verlichten en in het water weerspiegelen, ontstaat een magische sfeer.

Langs de rivier liggen veel gezellige kleine restaurants waar u lekkere, traditionele Vietnamese gerechten kunt proeven of Vietnamees eten kunt leren bereiden. Dicht bij de rivier zijn ook een kleine markten waar vissers in de vroege ochtend hun vangst verkopen.

Varen tussen kokospalmen in de Mekongdelta


In Zuid-Vietnam ligt de Mekongdelta, een natuurgebied van 40.000 m2. De delta bestaat uit veel kleine rivieren en waterlopen die kriskras door elkaar lopen en een enorm labyrint vormen.

De Mekongdelta is ontstaan door de Mekong-rivier die 4500 kilometer lang is en door maar liefst zes landen stroomt. De delta is een perfecte voedingsbodem voor een divers natuurgebied en landbouw. De rijstproductie in de delta is dan ook enorm, waardoor de Mekongdelta de bijnaam ‘de voorraadkamer van Vietnam’ heeft gekregen.

Wanneer u de delta verkent, vaart u over kleine beken en rivieren die passages vormen door de groene kokospalmen die in het water van de delta groeien. Onderweg komt u wellicht lokale inwoners tegen die vanuit hun boot producten als watermeloen, kokosnoten en ananas verkopen.

De omgeving van de delta is heel anders dan wat wij van thuis kennen. Toch wonen er mensen in de delta. Op uw boottocht door de delta vaart u voorbij kleine dorpen, waar u bijv. kunt zien hoe een gezin de bladeren van kokospalmen gebruikt voor het dak van het huis. Ook kunt u een rijstpapierfabriek bezoeken.

De ondergrondse tunnels van Cu Chi

Niet ver van Ho Chi Minhstad liggen de Cu Chi-tunnels. Hier kunt u een ondergronds netwerk van tunnels bezichtigen en zelfs een ondergrondse ‘stad’ waar de Vietcong zich ophield tijdens de Vietnamoorlog met de Amerikanen in de jaren zestig van de vorige eeuw.

De Cu Chi-tunnels vormen een 120 km lang ondergronds netwerk, waar alles aanwezig was wat de Vietcong tijdens de oorlog nodig had, zoals ziekenhuizen, keukens en commandocentra.

Sommige tunnels zijn erg smal en alleen gemaakt om doorheen te kruipen. Sommige gangen zijn iets groter gemaakt en met beton versterkt, zodat u toch kunt ervaren hoe het voelt om in de tunnels te zijn.

Bij de Cu Chi-tunnels kunt u een 100 meter lange tunnel ingaan die zich zeven meter onder de grond bevindt. Kruip door de smalle tunnel waarin de Vietcong zich verschool tijdens de oorlog. Op sommige plekken is de tunnel verlicht en op andere plekken is het pikdonker. U krijgt een inkijkje in hoe het voor de soldaten moet zijn geweest daar beneden.

Behalve de tunnels zijn er ook zeer kleine schuttersputten in de grond, waar Vietnamese soldaten tijdens de oorlog in verscholen lagen. De putten zijn zo klein, dat de meeste volwassenen er tegenwoordig niet eens in passen.

Rijstvelden, bergen en cultuur in Sapa


Op ongeveer 1500 meter hoogte in Noord-Vietnam ligt Sapa. Het natuurlandschap is een van de mooiste van Vietnam. Sapa ligt in een heuvelachtige landschap omgeven door het Hoang Lien Son-gebergte. Verschillende bergen zijn bedekt met mooie, groene rijstvelden.

Juist door die fantastische natuur is Sapa een van de beste plekken om naartoe te gaan in Vietnam. Maak bijv. een trektocht van het dorp Ta Van naar Lao Chai waar de Hmong leven. In Vietnam wonen ongeveer een miljoen mensen die tot de etnische groep Hmong behoren. De Hmong in Vietnam leven voornamelijk in de bergen langs de noordelijke grens. Het Hmong-volk bestaat uit verschillende groepen die u kunt herkennen aan hun kleding die verschillend van kleur is.

Tijdens de wandeltocht komt u langs fantastische rijstvelden en mooie bergen. Maar u maakt ook kennis met het lokale leven in Sapa. Wanneer u de berghellingen beklimt, ziet u bijv. hoe boeren de velden ploegen met ossen en rijst oogsten.

Naast de Hmong leven er ook andere etnische minderheden in Sapa, zoals de Yao, de Zay en de Ha Pho. Elke etnische groep heeft zijn eigen tradities, klederdracht en gewoonten en Sapa is in cultureel opzicht het meest diverse gebied van Vietnam. De verschillende culturele groepen zijn over het hele gebied verspreid, maar veel mensen reizen naar Sapa om daar hun rijst, maïs of handwerk te verkopen.

Markten in Vietnam

In Azië zijn veel spannende lokale markten en Vietnam is daarop geen uitzondering. Op de Vietnamese markten kunt u van alles kopen van verse vis tot fraaie sjaaltjes van zijde.

Een markt die absoluut een bezoek waard is, is Hoi An Central Market op de oevers van de Thu Bon-rivier. De markt begint al heel vroeg en u kunt er vers gevangen vis kopen van lokale vissers. Op de markt vindt u ook heerlijke kruiden en specerijen die in de Vietnamese keuken worden gebruikt.

Ook zijn er allerlei producten van kleurrijke, Vietnamese zijde te vinden. De kleermakers hebben zelfs een heel eigen gedeelte op de markt, waar u terecht kunt voor goedkope, op maat gemaakte kleding. Als u gaat winkelen, moet u er rekening mee houden dat veel producten te duur worden aangeboden. U kunt dus altijd proberen af te dingen.

Elk weekend wordt de drukke Hanoi Weekend Night Market gehouden, waar u terecht kunt voor souvenirs en lekker eten. De markt is een ongekende wereld en u krijgt er een inkijkje in het leven van Vietnamezen in de hoofdstad. Op straat spelen muzikanten gekleed in traditionele kleding Vietnamese muziek.

De historische gebouwen rond de markt zijn verlicht. Wanneer u naar de markt gaat, kunt u dus ook meteen wat van de stad zien.

Bij een van de vele marktkraampjes kunt u een heerlijke avondmaaltijd kopen. Probeer eens bún chả, dat oorspronkelijk uit Hanoi komt.

Ontspannen op de witte zandstranden van Phu Quoc

Het tropische eiland Phu Quoc heeft een kilometerslange kust met zandstranden en wuivende palmbomen. Het eiland ligt in het6 Phu Quoc-district dat uit 28 kleine elanden bestaat, waarvan Phu Quoc de grootste is.

Het zeeleven rond het eiland is fantastisch en telt ongeveer 135 verschillende soorten bonte koraalvissen. Met wat geluk ziet u de groene zeeschildpad of karetschildpad.

Vanaf Phu Quoc kunt u dagtochtjes maken naar andere eilanden in het Phu Quoc-district. U kunt bijv. een bezoek brengen aan Hon Xuang dat volgens zeggen het mooiste eiland in de omgeving is. Er zijn geen resorts op het eiland, waardoor het ook geïsoleerder is. Daardoor heeft het eiland de bijnaam Robinson Crusoe Island gekregen.

Phu Quoc zelf biedt ook ongelooflijke natuurbelevenissen. De helft van het eiland is een beschermd nationaal park dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Als u het park wilt bezoeken, kunt u vanuit het dorp Ganh Dau l naar het bosreservaat Khu Rung Nguyen Sinh. In het park ziet u schitterende vogels en met wat geluk ook apen en otters.

My Son Sanctuary in Hoi An

Ongeveer 40 kilometer buiten Hoi An ligt My Son Sanctuary. In dit gebied staan de ruïnes van oude hindoetempels. De tempels werden tussen de 4e en 13e eeuw gebouwd voor religieuze ceremonies van de Cham-dynastie. De tempels dienden ook als begraafplaats voor leden van de koninklijke familie uit de dynastie.

De eerste tempels waren van hout en gewijd aan de Indische god Shiva. Helaas gingen ze in de 6e eeuw in vlammen op. Veel tempels werden echter herbouwd en op gegeven moment stonden er zeventig tempels.

Vlak nadat de laatste tempels waren gebouwd in de 13e eeuw werd de omgeving weer verlaten. Het gebied raakte in de vergetelheid tot My Son Sanctuary in 1898 door een Fransman werd ontdekt.

De tempels zijn mooi gelegen tussen bergen en verspreid over een twee kilometer breed gebied. Tijdens uw reis zult u veel fraaie en indrukwekkende ruïnes zien, die gedeeltelijk door de natuur zijn opgeslokt.

De Citadel van Hue

Aan de Huong-rivier, die ook wel de Parfumrivier wordt genoemd, ligt een van de UNESCO-bezienswaardigheden van Vietnam: de Citadel van Hue. Van 1802 tot 1945 was Hue de hoofdstad van Vietnam en daarom was de citadel de thuishaven van de keizerlijke familie.

De citadel is omringd door een stenen muur. Binnen de stadsmuren ligt een indrukwekkend bouwwerk dat uit onder meer tempels, pagodes en torens bestaat en geïnspireerd is op de Verboden Stad in Peking.

In de citadel kunt u de Ngo Mon-poort gaan bezichtigen die verschillende doorgangen heeft. De middelste mocht alleen door de keizer worden gebruikt. Vanaf een platform boven de Ngo Mon-poort overzag de keizer militaire oefeningen.
Wanneer u de Ngo Mon-poort door bent, komt u uit bij het Paleis van de Opperste Harmonie (of het Throne Palace). Hier werden de belangrijkste ceremonies van de keizer gehouden.

Overal in de citadel staan interessante gebouwen die u kunt bezichtigen, zoals de toenmalige privéwoning van de keizer en andere historische complexen en paviljoens. Helaas werd een deel van de citadel verwoest tijdens de Vietnamoorlog, maar nu is de citadel grotendeels gerestaureerd. Dit is een hele interessante plek om te bezoeken in Hue.

Eetkraampjes in Ho Chi Minhstad

Vietnam heeft een ongelooflijk gevarieerde keuken waar u op markten, in restaurants en bij eetkraampjes kennis mee kunt maken.

Struin de eetkraampjes in Ho Chi Minhstad af en proef de overheerlijke, traditionele Vietnamese gerechten. In de avond verschijnen er kleine ‘pop-up-restaurants’ en eetkraampjes, waar de lokale bevolking gaat eten. De volgende ochtend zijn de restaurantjes weg.

Gaat u voor een culturele beleving en besluit u bij de pop-up-kraampjes of -restaurants te gaan eten, dan moet u er rekening mee houden dat u op klein tuinmeubilair van plastic zit. Probeer bijv. het nationale gerecht van Vietnam: phở. Dat is een noedelsoep van runder- of kippenfond met kruiden, groenten en vlees.

Een goede aanvulling op de eetkraampjes van Ho Chi Minhstad is de streetfood-markt Ban Thanh Street Food Market. Het eten hier is ook heerlijk en bijna net zo goedkoop als bij de Vietnamese eetkraampjes. Op de markt kunt u bij ongeveer 20-25 verschillende kraampjes Vietnamese gerechten kopen. Zet uw tanden bijv. in Vietnamese loempia’s of een visgerecht. Dicht bij de markt liggen bars aar u wat kunt gaan drinken en van het nachtleven van Ho Chi Minhstad kunt genieten.

Bekijk hier al onze reizen naar Vietnam:

In Vietnam is van alles te beleven. Of u nu van natuur, cultuur of palmstranden houdt, er zit altijd iets voor u bij.

Wilt u meer weten over onze reizen naar het land? Kijk dan op onze website of bel met onze reisspecialisten die klaar zitten om u te helpen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger