ZEKERHEIDSGARANTIE

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Zuid-Afrika. U kunt bijvoorbeeld meer lezen over het weer, visums en munteenheid. Bekijk ook ons aanbod reizen naar Zuid-Afrika.

Zuid-Afrika – Reisinformatie
Zuid-Afrika – Reisinformatie

Zuid-Afrika – Reisinformatie

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over Zuid-Afrika. U kunt bijvoorbeeld meer lezen over het weer, visums en munteenheid. Bekijk ook ons aanbod reizen naar Zuid-Afrika.

KLIMAAT

Beste reistijd

Omdat Zuid-Afrika ten zuiden van de evenaar ligt, zijn de jaargetijden net omgekeerd aan die van ons. Daarom is het zomer in Zuid-Afrika als het winter is in Nederland.

Zomer in Zuid-Afrika (november tot februari)
Deze periode is zowel de zomer als (voor het Kruger National Park) het regenseizoen van Zuid-Afrika. Het weer varieert van zon tot regen, maar toch overwegend zon en warme temperaturen. Juist die combinatie van zon en regen zorgt voor een ongelofelijk weelderig landschap en een dichtbegroeide natuur. Het warme weer en de hoge luchtvochtigheid betekenen ook dat er soms risico is op zware regenval.

U heeft goede mogelijkheden om dierenjongen te zien in de safariparken van Zuid-Afrika vanaf eind november en de rest van de periode. Heeft u belangstelling voor vogels, dan heeft u van december tot februari goede mogelijkheden om in de nationale parken veel interessante vogelsoorten te zien.

Najaar in Zuid-Afrika (maart tot mei)
In deze periode zijn de dagen zonnig, de temperaturen aangenaam en valt er een beperkte hoeveelheid regen. Het kan ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends wat koeler zijn.

Het landschap is weelderig en er is nog volop water in de rivieren en de waterpoelen, en dat trekt wilde dieren aan. Er zijn over het algemeen minder bezoekers in de nationale parken en er zijn goede kansen om de unieke wilde dieren te zien.

Winter in Zuid-Afrika (juni tot augustus)
Deze periode biedt milde en zonnige dagen met aangename temperaturen, maar daarentegen relatief koude nachten. In het noordelijke deel van het land valt vrijwel geen regen. In het zuidelijke deel van het land valt iets meer regen en sommige dagen kunnen aanvoelen als een grijze najaarsdag in Europa.

Door de kleine hoeveelheid regen is het landschap minder weelderig en de bomen hebben minder bladeren. De wilde dieren zijn daardoor makkelijker te spotten in de kale struiken en rond de waterpoelen, waar nog steeds water in zit. Er zijn daarom ook hele goede kansen om de ‘Big Five’ te zien. Langs de kusten van het land kunt u grote groepen walvissen zien.

Voorjaar in Zuid-Afrika (september tot oktober)
In deze periode valt er een beperkte hoeveelheid neerslag, terwijl de dagen zonnig en heerlijk warm zijn. De temperaturen stijgen snel en vooral aan het einde van deze periode kan het overdag erg warm aanvoelen.

De wilde dieren zijn actief en makkelijk te spotten in het relatief kale landschap. De dieren verzamelen zich bij de poelen, waar nog water in zit. Langs de uitgestrekte Zuid-Afrikaanse kust komen de walvissen dichterbij om zich voort te planten en daarom zijn er goede kansen om ze te spotten op een walvissafari.

Deze periode is bovendien de ideale tijd om Kaapstad te bezoeken, omdat er een beperkte hoeveelheid regen valt en de wilde bloemen gaan bloeien en voor een kleurrijk landschap langs de kust zorgen.

Weerstatistieken voor Nelspruit (Krugerpark): JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 29 29 28 27 25 23 23 25 27 27 27 28
Gemiddelde min. temp. 19 19 18 14 10 6 6 9 12 14 17 18
Neerslag in mm 127 108 90 51 15 9 10 10 26 75 115 131
Weerstatistieken voor Johannesburg: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 26 25 24 21 19 16 17 19 23 24 24 25
Gemiddelde min. temp. 15 14 13 10 7 4 4 6 9 11 13 14
Neerslag in mm 125 90 91 54 13 9 4 6 27 72 117 105
Weerstatistieken voor Kaapstad: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 26 27 25 23 20 18 18 18 19 21 24 25
Gemiddelde min. temp. 16 16 14 12 9 8 7 8 9 11 13 15
Neerslag in mm 15 17 20 41 69 93 82 77 40 30 14 17
Weerstatistieken voor Port Elizabeth: JAN FEB MRT APR MEI JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Gemiddelde max. temp. 25 25 25 23 22 20 20 20 20 21 22 24
Gemiddelde min. temp. 18 18 17 14 12 9 9 10 11 13 15 16
Neerslag in mm 36 40 54 58 59 62 47 64 62 59 49 34
BELANGRIJKE INFORMATIE OVER UW REIS

Paspoort & visum

U dient uiteraard uw paspoort mee op reis te nemen.

Nederlandse staatsburgers krijgen bij aankomst in Zuid-Afrika een visum voor een verblijf van maximaal 90 dagen. Uw pas moet nog minimaal 30 dagen geldig zijn na uw vertrek uit Zuid-Afrika, en uw paspoort moet minstens twee blanco pagina’s hebben. Houd er rekening mee dat een verlengd paspoort of een noodpaspoort niet geldig zijn bij aankomst in Zuid-Afrika.

Als u van plan bent om uw bezoek aan Zuid-Afrika te combineren met een van onze andere bestemmingen, moet u rekening houden met de visumregels voor deze bestemmingen.

U kunt hier meer lezen over de nieuwe regels inzake het inreizen.

Wij raden u aan om de visumregels te checken op  www.nederlandwereldwijd.nl.

Reisdocumenten

Voor vertrek kun je onze app hier downloaden om je reisdocumenten en de contactgegevens voor TourCompass en onze plaatselijke partners te vinden.

Het is belangrijk dat u controleert of er geen spelfouten in uw naam staan. Uw naam op de vliegticket dient exact overeen te komen met de naam in uw paspoort. Heeft u wijzigingen met betrekking tot uw reisdocumenten, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

We raden u aan de app WhatsApp op uw smartphone te downloaden en het telefoonnummer van onze partners toe te voegen. U kunt dan gratis berichten sturen en hen bellen op momenten dat u een wifi-verbinding heeft.

Vaccinaties

Voor advies over reisvaccinaties kunt u terecht bij de GGD, een regionaal vaccinatiebureau of de huisarts. Hier kunt u ook meer lezen over de regels voor reisvaccinaties.

Let op de regels in verband met de gele koorts, vooral als u het land binnenkomt vanuit een ander Afrikaans land.

Reisvoorwaarden

Lees a.u.b. onze algemene reisvoorwaarden zorgvuldig door, aangezien deze deel uitmaken van de overeenkomst in verband met reizen die bij TourCompass zijn gekocht. Reizen die bij ons zijn gekocht vallen onder ‘de Wet op de pakketreizen’.

Klik hier om meer te lezen over onze reisvoorwaarden.

Reisverzekering

We raden u altijd aan om een goede reisverzekering te nemen als u op uw droomreis gaat. Daarnaast is het ook een goed idee om een annuleringsverzekering af te sluiten. Op onze pagina over verzekeringen vindt u alle informatie die u nodig heeft.

Klik hier voor onze pagina over verzekeringen.

VOOR DE REIS

Valuta, prijsniveau & fooi

De munteenheid van Zuid-Afrika is de rand (ZAR).

Op de meeste plaatsen worden Visa, Master Card en Diners geaccepteerd. Op de luchthaven en bij banken en hotels kunt u geld inwisselen voor ZAR. U kunt ook geld pinnen bij een geldautomaat.

 

Fooien

Fooi is belangrijk in een land als Zuid-Afrika, waar het loon van mensen in de dienstverlenende sector vaak zo laag is dat ze er niet van kunnen rondkomen. Dragers van de bagage, obers, kamermeisjes en gidsen zullen daarom fooi verwachten en het tevens nodig hebben.

Fooi geven is uiteraard geheel vrijwillig en u bepaalt ook zelf hoeveel fooi u wilt geven.

Het volgende is gangbaar:

  • Gids/chauffeur: 100 tot 150 rand voor een hele dag, in het geval van twee personen die samen reizen
  • Obers: 10 tot 30 rand of 10% van de rekening
  • Schoonmaakpersoneel: 10 tot 20 rand per dag

Fooi aan het personeel in de accommodaties wordt contant gegeven. In restaurants/bars kunt u de fooi op de rekening laten zetten.

Voeding & allergieën

Op de meeste bestemmingen kunnen we rekening houden met allergieën alsmede allergenen of dieetbehoeften, maar het is belangrijk dat u ons hiervan op de hoogte stelt bij het boeken van uw reis.

Telefoon, wifi & elektriciteit

De stroomspanning is 220 Volt. Voor het gebruik van de stopcontacten heeft u een driepolige stekker nodig. Neem daarom een adapter mee.

In de hotelbeschrijvingen op onze website staat of er wifi is in de hotels. Houd er rekening mee dat de verbinding weg kan vallen.

Inpaklijst

Zorg er altijd voor dat u alle belangrijke en onmisbare items in uw handbagage heeft. Dit geldt bijv. voor uw paspoort, visum, vaccinatiebewijs, creditcards, geld, verzekeringspapieren, reisdocumenten, laptop, mobiele telefoon, en eventuele informatie over uw gezondheid en levensbelangrijke medicijnen.

We raden u aan lichte en lichtgekleurde kleding mee te nemen voor de safaritochten en felle kleuren zoveel mogelijk te vermijden. Neem lange broeken en shirts met lange mouwen mee die na zonsondergang tegen de muggen en eventueel overdag tegen de zon beschermen. In verband met de muggen kunt u ‘s avonds beter niet op blote voeten lopen.

Neem ook een zaklampje en extra batterijen mee voor als de stroom is uitgeschakeld.

Invoer van plantaardige producten naar de EU

Reizigers mogen geen planten, zaden, fruit en andere plantaardige producten invoeren van reizen in landen buiten de EU, zonder een fytosanitair certificaat. Deze regels gelden ook voor kleine hoeveelheden planten en plantaardige producten.

U kunt hier meer lezen over deze regels.

Reizigers met beperkte mobiliteit

Wij maken u er op attent dat onze reizen over het algemeen niet geschikt zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Neem contact met ons op voor informatie over de mogelijkheden op basis van uw specifieke behoeften.

DE VLIEGREIS

Vliegtickets

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen zijn vliegtickets elektronisch (e-tickets).

Het is belangrijk dat u uw naam controleert op eventuele spelfouten, omdat uw naam op de reservering exact moet overeenkomen met uw paspoort. Heeft u wijzigingen met betrekking tot uw naam, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Houd er rekening mee dat hier mogelijk kosten aan verbonden zijn vanuit de luchtvaartmaatschappij.

Stoelreservering

De luchtvaartmaatschappij wijst een stoel aan bij het inchecken. Als u specifieke voorkeuren heeft voor een stoel, kunt u zelf een stoel reserveren op de website of in de app van de luchtvaartmaatschappij. Houd er rekening mee dat de meeste luchtvaartmaatschappijen kosten in rekening brengen voor het reserveren van een stoel.

Het hangt van de vliegtuigmaatschappij af vanaf wanneer u een stoel kunt reserveren, maar meestal kunt u dit doen vanaf de boeking zelf tot 48 uur voor vertrek.

We wijzen er op dat de luchtvaartmaatschappij de volledige controle heeft over alle stoelen in het vliegtuig en daarom altijd het recht heeft om reserveringen te wijzigingen.
Reserveert u geen stoel voor uw vertrek, dan krijgt u een stoel toegewezen door de vliegtuigmaatschappij bij de check-in.

Check-in

Bij het inchecken heeft u uw paspoort en uw boekingsreferentie nodig, die vermeld staan op uw reisschema.

Wij raden u aan de app van de luchtvaartmaatschappij op uw telefoon te zetten. Via de app kunt u online inchecken. Dit kan meestal vanaf 24 tot 48 uur voor vertrek. Met de app kunt u op de hoogte blijven van eventuele vluchtwijzigingen en andere belangrijke informatie over uw vlucht.

Let erop dat de vluchttijden anders kunnen zijn dan aangegeven op het vluchtschema dat u ontving bij het boeken van uw reis. Het zijn altijd de vluchttijden in de app van de luchtvaartmaatschappij of op de website van de luchtvaartmaatschappij die geldig zijn.

Op de luchthaven

Wij adviseren u uiterlijk 2 uur vóór vertrek op de luchthaven aanwezig te zijn. Het is raadzaam om de website van de luchthaven in de gaten te houden voor de laatste updates.

Bagage

Wij maken gebruik van verschillende luchtvaartmaatschappijen voor onze bestemmingen. De specifieke regels voor handbagage en ingecheckte bagage kunt u controleren op de website of in de app van de luchtvaartmaatschappij.

Als er binnenlandse vluchten worden gebruikt in je programma, houd er dan rekening mee dat de toegestane bagage kan verschillen van je buitenlandse vlucht. Het is meestal wel mogelijk om ter plekke te betalen voor extra bagage.

Houd er rekening mee dat het niet is toegestaan om harde koffers in te checken op binnenlandse vluchten. Je koffer moet gemaakt zijn van een zacht materiaal dat gemakkelijker in te laden is. Je mag ook geen trolleys meenemen als handbagage op lokale binnenlandse vluchten.

Als u vliegt via O.R. Tambo Luchthaven in Johannesburg, moet u erop bedacht zijn dat ingecheckte bagage minstens één platte kant moet hebben en er mogen geen losse schouderbanden aanzitten (zoals bij een rugzak). Reist u bijvoorbeeld met een ronde sporttas of een rugzak met lange schouderbanden eraan, dan moet u gebruikmaken van de ‘baggage wrapping service’ op de luchthaven, voordat u uw bagage in kunt checken.

Als u via Johannesburg vliegt en daarna een binnelandse vlucht in Zuid-Afrika neemt, moet u er rekening mee houden dat u in Johannesburg uw bagage zelf van de bagageband moet halen, daarmee zelf door de douane moet gaan en uw bagage daarna weer moet afleveren bij de incheckbalie in de nationale terminal.

Vertraagde bagage

Mocht uw bagage vertraagd zijn, dan moet u zich bij aankomst tot het personeel in het bagagegebied van de luchthaven wenden en melden dat uw bagage er niet is.

Het is belangrijk dat u uw bagagebewijs bij de hand heeft wanneer u uw PIR-rapport (Property Irregularity) invult.

Let erop dat u het bagagegebied op de luchthaven niet verlaat voordat u het rapport heeft ingevuld.

In geval van vertraagde bagage vragen wij u contact op te nemen met onze samenwerkingspartner, die ervoor zal zorgen dat uw gids/chauffeur op u wacht.

 

Vertragingen van uw vlucht of annuleringen

Mocht er wijzigingen optreden met betrekking tot uw vluchtreservering vóór uw vertrek, dan nemen wij natuurlijk contact met u op om u hierover te informeren.

Wanneer een vlucht vertraging oploopt na het inchecken, is de vliegtuigmaatschappij verantwoordelijk voor het omboeken van uw reis. Ze zullen in de regel de eerstvolgende vlucht boeken en indien nodig voor eventuele verzorging en overnachting zorgen.

Onze partner controleert zelf of de aankomsttijden eventueel gewijzigd zijn en zal u, ook in het geval uw vlucht vertraagd is, ophalen.

Als een vertraging of annulering betekent dat de luchtvaartmaatschappij u na aankomst op de luchthaven omboekt naar een andere vluchtnummer, vragen wij u contact met ons op te nemen via het noodnummer van TourCompass.

OP DE BESTEMMING

Immigratie & douane

Immigratie:

Bij aankomst op uw eindbestemming gaat u door de immigratie. Hier wordt uw paspoort gecontroleerd, evenals eventuele inreisdocumenten en visum. Op veel plaatsen moet u ook uw vingerafdruk afgeven en wordt er een foto van uw gezicht genomen voor biometrische identificatie. U kunt ook vragen krijgen over uw reisplannen in het land en over het adres van uw accommodatie.

 

Douane:
Nadat u door de immigratie bent gegaan en uw bagage heeft opgehaald, moet u door de douane. Als u niets aan te geven heeft, kunt u door ‘nothing to declare’ gaan. Heeft u wel iets aan te geven, dan is het belangrijk dat u door ‘declare’ gaat. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om te controleren welke douaneregels van toepassing zijn in het land waar u heen reist.

Aankomst

Wanneer u aankomt in de aankomsthal van de luchthaven, staat er een gids/chauffeur op u te wachten met een TourCompass-bord met uw naam erop. Deze zal u naar uw hotel brengen.

Het kan zijn dat u kort moet wachten, omdat het even kan duren voordat alle gasten zijn gearriveerd. Is er inderdaad wachttijd, dan wordt u naar het café van de luchthaven verwezen, waar u van een kopje koffie of een verfrissing kunt genieten.

Mocht u, tegen de verwachting in, uw gids/chauffeur niet kunnen vinden, neem dan contact op met onze partner op hun noodnummer. Dit staat in uw reispapieren.

Reist u met een dagvlucht naar Johannesburg en komt u ‘s avonds aan, dan overnacht u de eerste nacht in City Lodge Hotel at OR Tambo International Airport. Het hotel ligt op slechts vijf minuten lopen van de luchthaven en u hoeft alleen maar de borden te volgen.

Als u uw bagage heeft opgehaald en de aankomsthal verlaat, loopt u om het aankomstgebied heen (waar aankomende reizigers worden verwelkomd) en gaat u rechtdoor door de aankomsthal richting de parkeerplaats.

U moet de aankomsthal niet verlaten, maar een verdieping hoger gaan en de loopbrug over de parkeerplaats nemen.

Volg de borden die de weg wijzen naar City Lodge/Intercontinental Hotel.

Hotel check-in & check-out

Normaal gesproken is de inchecktijd rond 14.00 uur en kunt u niet verwachten dat u uw kamer eerder krijgt. Wilt u vroeg inchecken, dan kunt u dit tegen betaling bestellen bij het boeken van uw reis.

Bij het inchecken zal de receptionist meestal uw creditcard registreren en mogelijk een bedrag reserveren. Dit zijn geen extra kosten, maar is gebruikelijk in hotels om betaling voor eventueel gebruik van de minibar of andere voorzieningen te garanderen. Bij het uitchecken zal het bedrag automatisch worden vrijgegeven, als u geen gebruik van deze faciliteiten heeft gemaakt.

Het is heel normaal dat hotels een kopie van uw paspoort maken. Op sommige plaatsen wordt dit vereist door de lokale autoriteiten.

Bij vertrek checkt u normaal gesproken uit rond 10.00 uur. Als u pas later in de middag of avond verder reist, kunt u uw bagage in bewaring geven tot u vertrekt. Wilt u in plaats daarvan liever laat uitchecken, kunt u dit tegen betaling regelen bij het boeken van uw reis.

In Zuid-Afrika moet toeristenbelasting worden betaald. Dit is niet in onze pakketreizen inbegrepen en moet bovenop de kamerrekening bij het uitchecken in het hotel worden betaald. Eventuele wijzigingen in de hoogte van de belasting zijn voorbehouden.

Reisvorm & vervoer

In geval van onvoorziene omstandigheden zoals slecht weer, geblokkeerde wegen of andere ongemakken, kan het noodzakelijk zijn om de volgorde van sightseeingtours en bezienswaardigheden in de dagprogramma’s aan te passen.

Tijdens safaritochten zit u in een open voertuig.

Alle andere ritten vinden met minibusjes voorzien van airconditioning plaats.

Kinderen op safari in Zuid-Afrika

Al onze safarireizen zijn zeer kindvriendelijk. Het Afrikaanse dierenleven in de savanne is spannend, ook voor kinderen. Kinderen van alle leeftijden zijn welkom op onze safari’s.

Uit het oogpunt van veiligheid is de minimale leeftijd voor deelname aan een safari te voet (bushwalk) met rangers echter 12 jaar en deelname aan de avondsafari met open auto’s 6 jaar.

Rijafstanden in Zuid-Afrika (afhankelijk van het verkeer en andere lokale omstandigheden)

  • Johannesburg International Airport – Kruger Gate: ca. 5,5 uur
  • Internationale luchthaven van Johannesburg – Nkambeni: ca. 4,5 uur
  • Kruger Gate – Kruger Mpumalanga International Airport: ca. 1 uur
  • Nkambeni – Kruger Mpumalanga International Airport: ca. 1,5 uur

 

Onderweg hulp nodig?

Wij hebben een 24-uurs noodnummer, zodat u altijd contact met ons kunt opnemen in geval van onvoorziene gebeurtenissen tijdens uw reis. Daarnaast ontvangt u ook telefoonnummers en noodnummers van onze samenwerkingspartners op de bestemming. In sommige gevallen kan het handiger en sneller zijn om contact op te nemen met onze lokale samenwerkingspartners vanwege het tijdsverschil, bijvoorbeeld als uw ophaaltijd voor een excursie of transfer meer dan 15 minuten vertraagd is.

NA DE REIS

Feedback geven / contact

Voor ons zijn tevreden klanten heel belangrijk en daarom horen we graag van u na thuiskomst. Stuur een mail via info@tourcompass.nl of bel ons op 020-3690790.

Afrika
Jude Bommer

Jude is verantwoordelijk voor de verkoop en verwerking van boekingen, van reizen, hotels en vluchten naar Afrika.

Openingstijden
Maan - Don: 09.00 – 15.00
Vri: 10.00 - 14.00