ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Kaapstad?

Wat is de beste reistijd voor Kaapstad?

17-9-2023
Alle posts bekijken

Bo Kaap in Kaapstad, Zuid-Afrika

Op het zuidelijke puntje van Afrika vindt u een van de mooiste en meest interessante steden van de wereld.

Een reis naar Kaapstad is echt iets voor u als u droomt van het verkennen van een bestemming die natuurlijke schoonheid prachtig combineert met een rijke geschiedenis, een bruisend cultureel leven en een heerlijke keuken met spannende gerechten en smaakvolle wijnen.

Maar wat is het beste reistijd voor Kaapstad?

In deze blogpost nemen we u mee langs de jaargetijden van Kaapstad, zodat u hopelijk makkelijker kunt beslissen wat voor u het beste tijdstip is om deze prachtige stad in Zuid-Afrika te bezoeken.

Let erop dat dit richtlijnen zijn en dat aanbevelingen kunnen veranderen.

Jaargetijden in Kaapstad

Pinguïns bij Boulders Beach in Kaapstad

Kaapstad heeft een mediterraan klimaat met vier duidelijke jaargetijden met warme, droge zomermaanden en koele, natte winters.

Kaapstad onderscheidt zich van de rest van Zuid-Afrika, omdat het de meeste regen krijgt in de wintermaanden, terwijl bijvoorbeeld in het Kruger National Park de regentijd juist in de zomermaanden valt, en dan regent het bijna niet in Kaapstad.

Aangezien Zuid-Afrika op het zuidelijk halfrond ligt, dus ten zuiden van de evenaar, zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van Europa, en in Zuid-Afrika is het dus zomer als het bij ons winter is:

 • Voorjaar: september tot november
 • Zomer: december tot februari
 • Najaar: maart tot mei
 • Winter: juni tot augustus

Kaapstad biedt het hele jaar door interessante belevenissen en ongeacht welk jaargetijde u kiest voor uw bezoek, zult u de unieke charme van de stad ervaren. Dus het beste tijdstip hangt grotendeels af van wat u hoopt te beleven tijdens uw vakantie.

Bent u op zoek naar “perfect” zomerweer, reis dan tussen december en januari/februari, want dan is de Zuid-Afrikaanse zomer op zijn hoogtepunt.

De zomer in Kaapstad

Muizenberg Beach in Kaapstad

De zomer in Kaapstad ligt tussen december en februari.

Voor veel mensen zijn de zomermaanden absoluut de beste tijd om Kaapstad te bezoeken en het is een populair tijdstip voor Europeanen om aan de koude winter te ontsnappen en wat zon te krijgen.

In deze maanden komt Kaapstad echt tot leven, en u kunt lange, warme dagen verwachten met een blauwe hemel en droog weer, ideaal voor buitenactiviteiten en de prachtige stranden. Het culturele leven bloeit en er zijn volop mogelijkheden om deel te nemen aan verschillende food- en wijnfestivals.

De zomer is het hoogseizoen voor reizigers, en het is ook in deze periode dat de Zuid-Afrikaanse scholen vakantie hebben. Er zijn veel bezoekers en dit betekent meer drukte bij de belangrijkste bezienswaardigheden van Kaapstad, dus het is een goed idee om belevenissen en eventuele restaurantbezoekjes van tevoren te reserveren. De drukte kan ook de prijzen opdrijven, dus in sommige gevallen kan de reis iets duurder worden dan wanneer u in de andere maanden van het jaar reist.

Vanaf februari, als de schoolkinderen weer naar school gaan, neemt de drukte ook weer wat af.

3 voordelen van reizen in de zomermaanden:

 • Mogelijkheid om kerstvakantie te vieren in de zomerse warmte
 • Lange dagen met prachtig weer voor buitenactiviteiten en het strand
 • Volop culturele activiteiten met food- en wijnfestivals

Het najaar in Kaapstad

Constantia bergketen in Kaapstad

Het najaar in Kaapstad ligt tussen maart en mei.

Vanaf maart doet het najaar zijn intrede. Het najaar is het schouderseizoen (het seizoen tussen het hoog- en laagseizoen) en met uitzondering van het paasweekend, is dit over het algemeen een rustige periode om Kaapstad te bezoeken.

In het najaar begint het iets meer te regenen, en de temperaturen dalen iets ten opzichte van de zomermaanden, maar over het algemeen blijft het weer zonnig en aangenaam.

De zomerse drukte is afgenomen, en vanaf mei kunt u uitkijken naar aanbiedingen in het laagseizoen, waar veel restaurants in de stad heerlijke maaltijden aanbieden voor een fractie van de prijs die u betaalt in het hoogseizoen.

Het najaar verandert het landschap van groene kleuren naar gouden en bruinrode kleuren, en het is een prachtige tijdstip om Kaapstad te bezoeken. Het weer is ideaal voor bezienswaardigheden buiten zoals de Tafelberg, de schattige pinguïns bij Boulders Beach, Cape Point of de Wijnlanden, waar u kunt genieten van smaakvolle wijnen in weelderige wijngaarden.

Bent u geïnteresseerd in sport, dan biedt de herfst in Kaapstad twee van de grootste sportevenementen: de Two Oceans Marathon, het grootste hardloopevenement in Afrika, en de Kaapstad Cycle Tour, die begint en eindigt bij de Tafelberg.

3 voordelen van reizen in de najaarsmaanden:

 • Goedkopere prijzen bij een aantal beste restaurants van de wereld
 • U beleeft Kaapstad in herfstkleuren
 • Mooi weer voor buitenactiviteiten en een bezoek aan de Wijnlanden

De winter in Kaapstad

Een walvis komt naar boven in False Bay in Kaapstad, Zuid Afrika

De winter in Kaapstad valt tussen juni en augustus.

Dit zijn de koudste en meest regenachtige maanden van het jaar, maar de temperaturen blijven relatief mild in vergelijking met de winter in Noord-Europa. Bovendien kunt u veel mooie, zonnige dagen zonder regen verwachten.

Afhankelijk van wat u wilt beleven, kan dit een uitstekend tijdstip zijn om de stad te bezoeken.

Dit zijn de “rustige” maanden in Kaapstad, althans zo rustig als een grote stad kan zijn. Dit betekent minder bezoekers bij de belangrijkste attracties en het is goedkoper om uit eten te gaan.

De winter is absoluut het beste tijdstip om op walvissafari in Zuid-Afrika te gaan, omdat u hier op de eerste rij zit als de zuidkapers naar de Zuid-Afrikaanse wateren komen om zich voort te planten, te baren en hun jongen groot te brengen. Mocht u de pech hebben om enkele regendagen te treffen, dan heeft Kaapstad gelukkig ook tal van leuke activiteiten voor regenachtig weer.

Als u ervan droomt om Kaapstad te combineren met een safari in het Krugerpark, dan zijn deze maanden zeer geschikt, omdat er tijdens de wintermaanden de minste regen valt in het Krugerpark, en dit maakt het makkelijker om de wilde dieren te spotten.

Let erop dat de kabelbaan bij de Tafelberg elk jaar enkele weken gesloten is vanwege het jaarlijkse onderhoud. Hier kunt u zien wanneer dat is.

3 voordelen van reizen in de wintermaanden:

 • Goed tijdstip voor een combinatie met een safari in het Krugerpark.
 • Beste tijdstip voor walvissafari
 • Minder bezoekers en lagere prijzen

Het voorjaar in Kaapstad

Voorjaarsbloemen voor de Tafelberg in Kaapstad

Het voorjaar in Kaapstad ligt tussen september en november.

Dit seizoen wordt gekenmerkt door stijgende temperaturen na de koele winterdagen, aangenaam weer met veel zon en af en toe regen. Het voorjaar biedt veel van dezelfde voordelen als die u heeft in de herfstmaanden.

Het voorjaar is net als het najaar het schouderseizoen, er zijn over het algemeen minder bezoekers en het is dus minder druk bij de grote attracties dan in het hoogseizoen.

Komt u aan het begin van deze periode aan, dan kunt u de wilde bloemen zien bloeien en het landschap in een overvloed aan kleuren zien hullen.

Bovendien zijn deze maanden zeer geschikt voor buitenactiviteiten. Deze periode is bijv. zeer geschikt om naar de top van de Tafelberg wandelen, waar u een prachtig uitzicht heeft over Kaapstad, of om de veerboot nemen naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela bijna 18 jaar gevangen zat.

Het begin van het voorjaar valt samen met het einde van het walvisseizoen, dus u kunt het geluk hebben om zuidkapers te zien langs de Zuid-Afrikaanse kust.

3 voordelen van reizen in de voorjaarsmaanden:

 • Het weer is aangenaam met veel zon
 • U kunt de wilde bloemen zien bloeien en het landschap in een overvloed aan kleuren zien hullen
 • Goede maanden voor buitenactiviteiten

Bekijk hier al onze reizen naar Kaapstad:

TourCompass – Van toerist naar reiziger