ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisgidsje voor walvissafari in Zuid-Afrika

Reisgidsje voor walvissafari in Zuid-Afrika

12-2-2023
Alle posts bekijken

Walvissafari in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een van de beste plekken ter wereld om walvissen te zien.

Hier zijn veel goede plekken waar u deze indrukwekkende zoogdieren kunt spotten. Kom heel dichtbij en geniet van het geweldige uitzicht als de wilde walvissen voor u uit zwemmen. Een walvissafari is een unieke ervaring die u nooit meer vergeet.

Hier kunt u ons reisgidsje voor walvissafari in Zuid-Afrika bekijken.

Wat is een walvissafari?

Net zoals u op safari kunt gaan in de nationale parken van Zuid-Afrika, kunt u ook op zee op safari gaan en uitkijken naar zeedieren zoals walvissen en dolfijnen.

Tijdens een walvissafari speurt u naar wilde walvissen in open zee.

Er zijn twee soorten walvissafari’s: vanaf land en vanaf water.

Walvissafari vanaf het land

Walvissafari in Hermanus in Zuid-Afrika

Bij een walvissafari vanaf land blijft u aan land, zoals de naam al zegt.

U kunt vanaf een hoog plekje op de schilderachtige kliffen van Zuid-Afrika genieten van het prachtige uitzicht op zee, terwijl u uitkijkt naar de wilde dieren.

Langs de zuidelijke kusten van Zuid-Afrika zijn er ontelbare plekken om walvissen te spotten. Een van de echt goede plekken om walvissen te zien is in Hermanus, ten zuiden van Kaapstad, bekend als de walvishoofdstad van de wereld – en hier is zelfs een “whale crier”, die in het hoogseizoen op een hoorn blaast als er walvissen te zien zijn voor de kust. Maak een wandeling langs de kust waar de walvissen in het walvisseizoen helemaal in de baai komen. Ga lekker zitten op een van de vele bankjes en zie de gigantische dieren van heel dichtbij.

Walvissafari vanaf het water

Walvissafari vanaf de boot in Zuid-Afrika

Wilt u nog dichterbij komen en het spuiten van deze zeereuzen bijna voelen, kunt u op een spannende walvissafari vanaf het water. Op een boottocht heeft u een nog grotere kans om walvissen te spotten.

Tijdens het walvisseizoen varen de boten meerdere keren per dag uit op zoek naar de walvissen. Tijdens de boottocht vertelt een gids vaak van alles over de walvissen en de gids weet ook precies waar u op moet letten als u walvissen gaat spotten.

Hoe spot je walvissen?

Het moge duidelijk zijn dat het een voorrecht is om walvissen van heel dichtbij te zien. En als u weet waarop u moet letten, heeft u een grotere kans op geluk.

Vier dingen om op te letten

Als de walvissen spuiten: Hou uw ogen én oren open als de enorme dieren door hun spuitgat ademen en er kleine pluimen omhoog komen uit de gigantische dieren.

Als de walvissen boven water komen: U kunt zich er alvast op verheugen om te zien hoe de enorme walvissen boven water komen en met een grote plons weer onder gaan. Walvissen kunnen over het algemeen drie tot acht keer achter elkaar boven water komen. Er wordt aangenomen dat de sprongen van de walvissen een manier zijn om te communiceren, dienen voor lichaamsbeweging of om de parasieten die op hun lichaam leven te verwijderen.

Als de walvissen met hun staarten zwaaien: U kunt ook een hard geluid horen dat ontstaat als de walvissen hun grote staart tegen het water slaan. Men denkt dat het zwaaien met de staart ook een manier is voor de walvissen om te communiceren.

Als de walvissen spioneren: Net zoals wij mensen graag willen weten wat er om ons heen gebeurt, zo zijn walvissen nieuwsgierig en willen ze zich oriënteren. Let daarom op als de walvissen verticaal uit de zee omhoog komen met hun hoofd en lichaam – ongeveer tot aan de plek waar de vinnen het zeeoppervlak raken. Dan weet u dat de walvissen bezig zijn met “spioneren” en de omgeving in de gaten houden.

Wanneer kunt u het beste naar Zuid-Afrika gaan?

Walvissen in False Bay in Zuid-Afrika

Het is het beste om tussen juni en november op walvissafari te gaan in Zuid-Afrika. Maar ook al zijn deze maanden het hoogseizoen, er is nooit garantie dat u daadwerkelijk walvissen ziet. Het walvisseizoen bereikt zijn absolute hoogtepunt rond augustus-oktober, dan zijn uw kansen om walvissen te zien het grootst.

Van juni tot november gaan de walvissen uit de koude wateren van Antarctica naar de warmere wateren van Zuid-Afrika om te paren, te kalven en hun kalveren groot te brengen. Met de walvissen dicht bij de kust is de kans groter om de prachtige dieren te zien.

Welke walvissoorten kunt u zien?

Het is mogelijk om verschillende walvissoorten te zien voor de kust van Zuid-Afrika, maar meestal zult u de zuidelijke noordkapers zien. Er is ook de kans om de bultrug en de brydevinvis te zien.

De zuidelijke noordkapers danken hun speciale naam aan de walvisjacht van weleer. Hier werden de noordkapers gezien als “de juiste” walvissen om te jagen, omdat ze heel dicht bij de kust kwamen en tegelijkertijd meestal bleven drijven als ze dood waren.

Met een beetje geluk heeft u ook kans om orka’s en dolfijnen te spotten tijdens uw walvissafari.

TourCompass – Van toerist naar reiziger

Ontdek walvissen in Zuid-Afrika: