ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe Mekongdelta: de weelderige voorraadkamer van Zuidoost-Azië

De Mekongdelta: de weelderige voorraadkamer van Zuidoost-Azië

27-3-2024
Alle posts bekijken

De Mekongdelta biedt ongeëvenaarde belevenissen.

Weelderige natuur, een rijke fauna, drijvende markten en een boeiende cultuur kunt u van uw lijst afstrepen wanneer u de Mekongdelta bezoekt.

Lees hieronder meer over de delta en wat u hier kunt beleven.

Waar ligt Mekong?

Mekong is de naam van de rivier én de delta.

De Mekong-rivier is qua lengte de twaalfde langste rivier ter wereld. De rivier ontspringt in Tibet en stroomt 4.500 km door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam om tenslotte uit te monden in de Zuid-Chinese Zee, ten zuiden van Ho Chi Mihnstad in Vietnam.

Voordat de rivier de zee bereikt, deelt deze zich in het zuiden van Vietnam op in een groot aantal kleinere rivieren, die een gigantisch doolhof vormen van riviertjes die door het gebied kronkelen. Dit gebied kennen we als de Mekongdelta. Het is ongeveer 40.000 km2 groot en bestaat uit een uniek ecosysteem dat wordt gevoed door de enorme Mekong-rivier.

Wat gaat u in Mekong beleven?

De grote, natte gebieden van de Mekong-rivier en delta zorgen ervoor dat planten en dieren hier goed gedijen. Er zijn dus veel bronnen beschikbaar als het gaat om het verschaffen van ingrediënten voor de Vietnamese keukens.

Men zegt dat de Mekong-rivier het “levensbloed” is voor de aangrenzende gebieden, omdat er miljoenen mensen aan de rivier wonen en afhankelijk zijn van deze genereuze bron.

Boottocht en drijvende markten

Beleef de weelderige natuur vanaf het water op een boottocht onder de groene kokospalmen in het weelderige netwerk van riviertjes van de delta, bijv. in een traditionele sampan – een houten boot met platte bodem. Tijdens een boottocht kunt u ervaren dat een groot deel van het transport en van het leven op wat water plaatsvindt.

Boten met handelswaar draaien om elkaar heen en vormen zo een drijvende markt, waar plaatselijke bewoners verkopen aan toeristen en bewoners. Hier zult u vast en zeker vissers zien en andere boten, die watermeloenen, kokosnoten, ananas en andere vruchten vervoeren.

Op een boottocht kunt u ook heel dicht bij een paar kleine, lokale huisfabriekjes komen. U kunt bijv. een kokosnootplantage bezoeken, waar u meer te weten komt over hoe kokosnoten worden gebruikt voor olie, diverse materialen en koekjes. Of een fabrikant van rijstpapier, waar u kunt zien hoe dit product van begin tot eind wordt gemaakt.

Het dierenleven

De Mekong-rivier en delta kent ook een rijke fauna – op het land, in het water en in de lucht.

De Mekong-rivier behoort zelfs tot de rivieren ter wereld met de meeste diersoorten. U kunt bijv. de laatste Irrawaddydolfijnen, ook bekend als Mekongdolfijnen, zien bij Kratie in Cambodja.

Ook voor vogelliefhebbers is de Mekongdelta een prachtige plek om te bezoeken. Hier leven namelijk ongeveer een kwart van alle vogelsoorten in Vietnam. Zoals de hoogst vliegende vogel ter wereld, de saruskraanvogel.

Ontdek de Mekongdelta tijdens deze reizen:

Welke reis u ook kiest, in de Mekongdelta bent u zeker van prachtige en unieke belevenissen.

Twijfelt u over welke reis u moet kiezen? Neem dan contact op met onze reisadviseurs, die klaar zitten om u te helpen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger