ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenVan mochi naar matcha – Ontdek acht Japanse desserts

Van mochi naar matcha – Ontdek acht Japanse desserts

6-12-2023
Alle posts bekijken

Twee mensen houden taiyaki-wafels omhoog, zodat het lijkt alsof de vissen kussen

We associëren de Japanse keuken vaak met verse, delicate sushi of lekkere warme ramensoep. Er zijn talloze smaakvolle hartige Japanse gerechten die u moet proberen.

De Japanse keuken kent echter ook veel heerlijke zoetigheden die de moeite waard zijn om te proeven tijdens een reis naar Japan.

In deze blogpost hebben we acht lekkere desserts en zoetigheden verzameld.

1. Mochi

Mochi-rijstcakes met aardbeien op een bord

Mochi, ook wel rijstcake genoemd, is een zeer populaire en bijna iconische Japanse snack.

De zoete cakejes zijn gemaakt van zacht, elastisch rijstdeeg dat om de mochi-vulling wordt gevouwen. Net als veel andere Japanse specialiteiten zijn ze verkrijgbaar in de smaak die u lekker vindt.

Vaak wordt het rijstdeeg gekleurd met matcha of fruit. Mochi is er dus ook in allerlei leuke kleurtjes.

Probeer bijvoorbeeld de variant ichigo Daifuku die een verse aardbei bevat en anko, een zoete rode-bonenpasta die ook een specialiteit is in Japan.

2. Schaafijs (kakigori)

Schaafijs met aardbeien in een café

Kakigori kan goed worden omschreven als de Japanse tegenhanger van de Amerikaanse snow cones.

Het is een eenvoudig, maar toch vrij uniek dessert, dat bestaat uit heel fijn geschaafd ijs (vandaar dat het ook schaafijs wordt genoemd) met diverse toppings.

Kakigori is een perfect dessert voor tijdens de zeer warme en vochtige zomers in Japan, omdat het verfrissend, licht en niet in de laatste plaats koud is!

Net als bij mochi is kakigori uiteraard in alle denkbare kleuren en smaken te verkrijgen en u krijgt volop gelegenheid om te ontdekken wat uw favoriete variant is.

3. Zwarte sesam

Zwarte sesam op een houten lepel

Hoewel zwarte sesam op zichzelf geen dessert is, is het als smaak toch het vermelden waard.

In Japan zijn verschillende desserts of producten krijgen met de smaak ‘black sesame’ te verkrijgen. Zwarte-sesamlatte, zwarte-sesampudding, zwarte-sesamijs, zwarte-sesam-mochi en nog veel meer.

Zwarte sesam heeft een heel eigen smaak. Het is een bijzondere smaak die door velen wordt omschreven als mild en zoet en een beetje te vergelijken is met noten, alleen dan wat bitterder.

Zwarte sesam wordt ook wel een ‘superfood’ genoemd, omdat de zaden goede bronnen van onder meer vezels, eiwitten en magnesium zijn. Zwarte sesam wordt ook veel in hartige gerechten gebruikt.

4. Dorayaki

Een persoon die dorayaki-pannenkoeken vasthoudt

Dorayaki is een Japans dessert dat bestaat uit twee luchtige pannenkoeken die op elkaar zijn gestapeld met daar tussenin anko, de rode-bonenpasta.

Het beslag wordt gemaakt met honing, wat de pannenkoeken een zoete smaak geeft.

Dorayaki is in Japan vooral populair onder kinderen. Dat komt mogelijk doordat het dessert voorkomt in een populaire Japanse tekenfilmserie. Het iconische personage Doraemons heeft de vorm van een dorayaki!

De meeste Japanse bakkerijen, snoepwinkels en supermarkten verkopen dit pannenkoekachtige dessert.

5. Taiyaki

Een persoon die taiyaki voorbereidt

‘Taiyaki’ betekent gebakken vis en om precies te zijn gebakken zeebaars. Het is dan ook geen toeval dat dit Japanse dessert de vorm van een vis heeft.

In de ingrediëntenlijst zult u echter geen vis terugvinden. Dit hapje bestaat uit een zoet wafel- of pannenkoekbeslag met wisselende vullingen. Enkele van de populairste vullingen zijn anko, chocolade, vanillecrème of fruit.

In Japan is de zeebaars een symbool van geluk en voorspoed. Misschien valt dat u ten deel door een taiyaki te eten!

6. Yuzu

Yuzu-boom met rijp fruit

De Aziatische citrusvrucht yuzu is een populaire smaak voor Japanse desserts.

De yuzu lijkt erg op een gewone citroen, maar heeft een complexere smaak. Naast het feit dat de yuzu net zo zuur is als een citroen, heeft deze ook tonen van bloemen en kruiden. De smaak wordt wel eens omschreven als een mix tussen citroen en grapefruit.

Tijdens de winterzonnewende kunt u ook een yuzu-bad (柚子湯) nemen. De vruchten worden aan warm water toegevoegd, zodat hun oliën en aroma’s in het water vrijkomen. Volgens zeggen zijn de aroma’s en oliën van de yuzu goed voor de gezondheid en kunnen ze het immuunsysteem versterken. In de koude wintermaanden kan een yuzu-bad dus goed zijn om seizoensziektes te voorkomen!

7. Konpeito

Konpeito in kleine kommen

Konpeito zijn kleine, kleurrijke stukjes suiker die op sterren lijken. Ze smaken zoet en zijn geliefd bij zowel kinderen als volwassenen.

De naam is eigenlijk helemaal niet Japans, maar komt van het Portugese ‘confeito’, wat snoep betekent. Dit komt omdat het van oorsprong Portugese handelaren waren die konpeito naar Japan brachten.

De kleine suikersterren zijn er in vele smaak- en kleurvarianten. Ze smaken niet alleen lekker, ze zijn ook heel fraai om te zien!

8. Matcha-thee

Een persoon giet matcha-thee in een glas

Matcha is een heel fijn poeder dat wordt gemaakt van theebladeren die ook worden gebruikt om groene thee te maken.

Matcha-thee kan op twee verschillende manieren worden gemaakt: usucha, wat dunne thee betekent, en koicha, wat dikke thee betekent. Usucha is het meest voorkomende type, terwijl koicha het vaakst wordt geserveerd bij speciale gelegenheden.

Beide soorten matcha-thee worden gemaakt door het matchapoeder met heet water met een bamboegarde te kloppen. Dit geeft de thee een schuimige consistentie.

Matcha is niet alleen populair als thee, maar ook als smaakstof voor een groot aantal producten zoals cakes, chocolade en ijs. De smaak is wat apart, maar wordt door velen omschreven als zoet, licht bitter en met tonen van gras.

TourCompass – Van toerist naar reiziger

Bekijk hier al onze reizen naar Japan: