ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Japan?

Wat is de beste reistijd voor Japan?

15-10-2023
Alle posts bekijken

Japan is werkelijk een unieke reisbestemming.

Ontdek bijv. oude Japanse tradities, fantastische natuur, eten van wereldklasse of het unieke kersenbloesemseizoen.

Maar wat is de beste reistijd voor het mooie Japan?

Lees er hier meer over en kom meer te weten over het klimaat en de jaargetijden in Japan.

Let op: De informatie is indicatief.

Het klimaat van Japan

U kunt Japan het hele jaar door bezoeken.

Japan kent vier jaargetijden: de lente, zomer, herfst en winter. Deze vallen gelijk met die van ons. In het grootste deel van het land heerst een gematigd klimaat.
De reisperiode zal het meest afhangen van wat u wilt beleven in het land met meer dan zesduizend eilanden.

In sommige delen van het land wordt het weer beïnvloed door bijv. de zee en de bergen. Vanaf mei, maar voornamelijk in de nazomer is er kans op tyfonen. Het tyfoonseizoen loopt af in oktober en het is niet heel waarschijnlijk dat dit invloed heeft op uw reis.

De beste reistijd voor Japan is:

  • de lente als u de kersenbomen (in het Japans sakura) in bloei wilt zien staan.
  • de zomer als u naar het strand of de vele festivals wilt.
  • de herfst als u een aangename temperatuur wilt en de Japanse steden in herfstkleuren (in het Japans koyo) wilt zien.
  • de winter als u in een ‘onsen’, een Japans heetwaterbad, wilt ontspannen.

Alle vier de jaargetijden bieden unieke belevingen in Japan.

Het Japanse voorjaar

Een van de populairste jaargetijden voor een bezoek aan Japan is het voorjaar van maart t/m mei.

De kersenbomen staan in bloei, wat een sprookjesachtige aanblik geeft. De bomen bloeien in het hele land op verschillende momenten. Het begint in maart in het zuiden en eindigt in mei in het koudere, noordelijke deel van Japan. Ook speelt het weer elk jaar een rol bij de bloeitijd van de bomen.

In het Japanse voorjaar valt eind april en begin mei ook de vakantieperiode ‘golden week’. In de golden week-periode vallen andere kleine vakanties en deze tijd van het jaar is het druk, omdat de Japanners zelf ook vakantie houden.

Temperatuur en weer in het voorjaar

In het voorjaar varieert de temperatuur overdag van 10 tot 20 graden, maar in het zuiden op het eiland Okinawa kan de temperatuur oplopen tot 24 graden. In dit seizoen heb je het ene moment een jas nodig, terwijl er ook dagen zijn waarop je in een T-shirt van het weer kunt genieten.

Er kunnen buien vallen, maar de lente is in het algemeen een prachtige tijd om Japan te bezoeken.

De Japanse zomer

De zomermaanden juni, juli en augustus zijn het festivalseizoen in Japan. De festivals worden matsuri genoemd.

Hoewel het hele jaar door festivals worden georganiseerd in Japan, worden enkele van de beste in de zomer gehouden. Bijvoorbeeld Gion Matsuri in Kyoto of Tenjin Matsuri in Osaka.

Er zijn niet alleen veel festivals, maar er wordt ook veel vuurwerk (hanabi in het Japans) afgeschoten. Vuurwerk is erg populair in Japan. Een van de beroemdste hanabi-evenementen van het land is het Sumida River Fireworks-festival in Tokio.

Temperatuur en weer in de zomer

De zomermaanden worden gekenmerkt door warmte, een hoge luchtvochtigheid en regen. Het regenseizoen (tsuyu) begint in juni en varieert van jaar tot jaar in lengte en intensiteit. Juli en augustus zijn de warmste en natste maanden.

Overdag ligt de temperatuur in het algemeen tussen de 20-25 en 32 graden, maar deze kan ook oplopen tot 35 graden.

Het tyfoonseizoen, dat duurt van mei t/m september, kan de zomermaanden echter beïnvloeden. In augustus (en september) is het risico het grootst.

Het Japanse najaar

De Japanse herfst loopt september tot en met november. Dit is een fantastische tijd om het avontuurlijke Japan te bezoeken.

De herfst kleurt de natuur rood, geel en bruin, wat een onvergetelijk gezicht is. Deze tijd van het jaar wordt koyo genoemd en de schoonheid ervan kan bijna worden vergeleken met sakura in de lente.

Net zoals de kersenbloesems Japanse steden op verschillende tijdstippen betoveren, zo doet koyo dat ook. De herfsttinten kleuren vanaf september het noordelijke deel van het land en trekken langzaam verder naar het zuiden.

Temperatuur en weer in het najaar

De herfst is ook een van de mooiste seizoenen om Japan te bezoeken. Overdag ligt de temperatuur in het algemeen tussen de 15 en 25 graden en het weer is helder.

Het tyfoonseizoen, dat in mei begon, eindigt in oktober. Augustus en september zijn de maanden die het meest getroffen worden door tyfoons.

De Japanse winter

December, januari en februari zijn, niet geheel verrassend, de koudste maanden van het jaar. Toch is er nog steeds een goede reden om het land in deze tijd te bezoeken.

De Japanse onsens, het Japanse antwoord op warmwaterbronnen, kunt u het hele jaar door bezoeken, maar in de wintermaanden zijn ze de perfecte beleving. Stelt u zich voor dat u in een lekker warme onsen zit en op het besneeuwde landschap uitkijkt. Geniet bijvoorbeeld van een heerlijke onsen als u overnacht in een ryokan, een traditionele Japanse herberg.

Japan kent ook een aantal eigenzinnige kersttradities die fascinerend zijn om mee te maken in december, inclusief kerstmarkten en een wat ander kerstmenu.

Tot slot zijn er in de wintermaanden veel minder toeristen. Wilt u het land bezoeken wanneer het minder druk is, dan is het winterseizoen een goede keuze.

Temperatuur en weer in de winter

De wintermaanden zijn de koudste maanden van het jaar. Overdag ligt de temperatuur in het algemeen rondt de 10 graden. Op het eiland Okinawa kan de temperatuur echter oplopen tot 20 graden. De nachten zijn koeler. De temperatuur ligt dan rondt het vriespunt.

In de wintermaanden verschilt het weer sterk afhankelijk van waar u bent. In de bergen kan er bijvoorbeeld veel sneeuw vallen en is er gelegenheid om te skiën.

Hoe is het weer in de Japanse steden?

Japan is een land dat ver zich uitstrekt van noord naar zuid.

Daarom varieert het weer in de Japanse steden.

Hieronder kunt u meer lezen over het weer in enkele Japanse steden.

Kanazawa

In de wintermaanden is Kanazawa bedekt onder een laag sneeuw, wat een heel bijzondere en prachtige aanblik biedt. Na de winter is er kans op wat regen, met een piek in de zomermaanden.

In mei en oktober is het 14 tot 23 graden, terwijl de temperatuur in de tussenliggende maanden oploopt tot 29 graden.

Tokio

U kunt de hoofdstad Tokio het hele jaar door bezoeken, maar het is altijd goed om een ​​paraplu of regenjas bij u te hebben. Met een neerslag van 180 mm zijn de maanden juni, september en oktober de natste. In de droogste maanden valt er ongeveer 50 mm.

In de periode van december tot maart bedraagt de temperatuur ca. 6 graden. In de zomer wordt het 20 tot 27 graden, maar door de hoge luchtvochtigheid kan het warmer aanvoelen. Het voorjaar en de herfst zijn de prettigste maanden om de hoofdstad te bezoeken.

Kyoto

Kyoto is het hele jaar door te moeite waard, maar de lente en de herfst zijn het mooist. De temperatuur is dan aangenaam en de lucht blauw.

De zomer is warm en vochtig en juni, juli en september zijn de natste maanden. De temperatuur bedraagt ​​van april tot oktober 20 tot 30 graden en overdag komt de temperatuur niet onder de 10 graden. ‘s Nachts kan de temperatuur in de winter het vriespunt bereiken.

Hiroshima

Het weer in Hiroshima doet denken aan Kyoto. In de zomermaanden valt hier iets meer regen dan in Kyoto en de zomer is ook de warmste en vochtigste tijd van het jaar.

De lente- en herfstmaanden zijn het aangenaamst en oktober en november zijn de maanden met de minste regen.

Wilt u graag naar Japan?

Bent u betoverd door Japan en de vele verschillende ervaringen die het land biedt?

Vrolijke festivals, kleurrijk vuurwerk, bijzondere natuur en boeiende tradities.

Japan is een fantastisch land om in te reizen.

Bekijk hier al onze reizen naar Japan:

Weet u nog niet wanneer u Japan het beste kunt bezoeken? U kunt altijd contact opnemen met onze reisadviseurs. Zij hebben veel ervaring en kunnen u helpen bij het kiezen van de juiste reisperiode.

We benadrukken dat bovenstaande informatie indicatief is en dat de adviezen kunnen veranderen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger