ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenGuide voor kersenbloesem in Japan

Guide voor kersenbloesem in Japan

15-11-2023
Alle posts bekijken

De Japanse cultuur is totaal anders dan de Nederlandse cultuur.

Het is een mix van cultuur en hightech. Geisha’s en theeceremoniën enerzijds en hogesnelheidstreinen en duizelingwekkende, kleurrijke wolkenkrabbers anderzijds.

Japan heeft daarnaast een unieke natuur.

Als de kersenbomen in bloei staan, bent u helemaal verkocht. De kersenbloesems geven letterlijk en figuurlijk kleur aan Japan. Met al deze roze nuances is het moeilijk niet op dit land verliefd te worden.

Wat is de kersenbloesem in Japan?

De kersenbloesem, sakura genoemd, is een van de jaarlijkse hoogtepunten van Japan.

Japanners en buitenlandse toeristen verzamelen zich rond de prachtig bloeiende kersenbomen in de parken van dit 3000 kilometer lange land.

Heel Japan staat op zijn kop. De viering van de kersenbloesem aan de hand van ‘hanami’, dat is het houden van picknicks onder de schilderachtige kersenbomen, is een waar volksfeest.

De kersenbloesem, de sakura, is een nationale schat waar het hele land super trots op is.

Welke betekenis heeft de kersenbloesem?

Voor Japanners hebben de kersenbomen een zeer bijzondere betekenis.

Een van de basisideeën van het boeddhisme, waartoe ongeveer 90 miljoen Japanners behoren, is dat het leven vergankelijk is. En de kersenbloesem is hier een symbool van. De bloesemperiode is een periode waarin bij de schoonheid van de natuur en het leven in het algemeen wordt stilgestaan.

Maar de kersenbloesem heeft ook een andere betekenis. Het staat namelijk ook voor een nieuw begin. Zowel het schooljaar als het financiële jaar begint op 1 april.

De kersenbloesem heeft daarnaast een commercieel tintje.

De supermarkten in Japan versieren de winkels namelijk met kersenbloemen van plastic. In feite doet het denken aan de kerstversiering in supermarkten in Nederland.

Wanneer staan de kersenbomen in bloei?

Als u de adembenemende kersenbloesems met eigen ogen wilt zien, heeft u een dosis geduld nodig. Het is namelijk lastig om te kunnen zeggen wanneer de kersenbomen precies gaan bloeien, omdat dit van het weer afhangt.

Sinds 1951 volgen Japanse meteorologen de bloei van de kersenbomen. Typisch voor het land gebruikt men bij de prognoses hoogtechnologische systemen. Op het uitrekenen van de exacte data van de bloesemperiode worden wiskundige berekeningen losgelaten.

Als u uw reis ruim op tijd wilt plannen, heeft u wellicht baat bij de volgende algemene informatie. Er is echter geen garantie dat de bloei van de kersenbomen in deze globaal vastgestelde perioden plaatsvindt.

Door de enorme grootte van Japan bloeien de kerstbomen in het land niet gelijktijdig. Vaak is de eerste bloesem in januari op het eiland Okinawa te zien. In de regel bereikt de sakura eind maart of begin april de steden Kyoto en Tokio.

Als u de voorspellingen voor de kersenbloesem nauwlettend wilt volgen, kunt u terecht op de website https://n-kishou.com.

Waar kunt u de kersenbloesem zien?

U kunt de Japanse kersenbomen van noord naar zuid in bloei zien staan.

Hieronder noemen we een aantal van de plaatsen waar u de kersenbloesem op grootse wijze kunt beleven.

Kanazawa

In de stad Kanazawa, ten noordoosten van de hoofdstad gelegen, ligt een van de mooiste tuinen van Japan.

In deze tuin, Kenroku-en genaamd, vindt u een geisha- en een samoerai-wijk. Vergeleken met andere bezienswaardigheden wordt deze tuin door relatief weinig toeristen bezocht, waardoor u de kersenbloesem op echt Japanse wijze kunt beleven.

Tokio

Het Ueno-park in Tokio is de perfecte plek om van de kersenbloesem te genieten.

Meer dan duizend bomen geven het centrale pad in het park een sierlijke uitstraling. Het feestelijke karakter dat de bloemen aan het park geven wordt nog eens versterkt door duizenden lantaarns. Dit park in Tokio is een zeer populaire plaats voor de hanami. Dus u moet er vroeg bij zijn om een plaatsje onder de kersenbomen te bemachtigen.

Kyoto

Langs rivier de Kamogawa staan de kersenbomen op een rij. Deze voormalige hoofdstad is een geliefde plek tijdens de kersenbloesem.

De meer dan zestienhonderd tempels maken de stad tot een perfecte plaats om de kersenbloesem mee te maken. Een van de populairste en uniekste plekken om van de kersenbomen in deze stad te genieten is bij een oud geisha-huis in de wijk Gion. Maak een wandeling over het Pad der filosofen. Dit pad loopt langs een kanaal waar honderden kersenbomen zijn geplant.

Osaka

De twee parken Kema Sakuranomiya en het kasteelpark zijn plekken bij uitstek om een van de hoogtepunten van het jaar te bewonderen, namelijk de kersenbloesem.

In het Kema Sakuranomiya-park staan vijfduizend kersenbomen op een lange rij langs de rivier de Okawa. U kunt vanaf een boot op het water van de roze bloemenpracht genieten.

Meer dan vierduizend kersenbomen geven het grote park rondom Kasteel Osaka een feestelijke uitstraling. Het kasteel met de roze bloemen er omheen levert een bijzonder mooi plaatje op.

Hiroshima

Hiroshima wordt waarschijnlijk meestal met het atoombombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog geassocieerd.

Maar in het Vredespark kunt u elk jaar ook de prachtige kersenbloesem zien. Er zijn meer dan 300 kersenbomen in het park geplant. Deze vormen een schril contrast met de oorlogsmonumenten in het park.

In Hijiyama Park, waar u over de stad kunt uitkijken, staan dertienhonderd kersenbomen. Het is een populaire plaats voor de hanami.

Okinawa

De kersenbomen die als eerste gaan bloeien, staan op het eiland Okinawa, ten zuidwesten van Tokio.

Een van de mooiste plaatsen om de bloesems te bewonderen is de kasteelruïne Nakijin. Hier vormen bloeiende kersenbomen en brandende lantaarns een tunnel.

Wilt u de sakura met eigen ogen zien?

Wilt u de prachtige bloei van de kersenbomen (in het Japans sakura) in Japan meemaken? Maak dan een rondreis in het schitterende Japan!

Bekijk hier al onze reizen naar Japan:

TourCompass – Van toerist naar reiziger