ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenKoyo in Japan – kleurrijk fenomeen in het najaar

Koyo in Japan – kleurrijk fenomeen in het najaar

5-10-2023
Alle posts bekijken

Japan is het land van de culturele verschillen.

Nieuw en oud, tradities en het moderne leven gaan hand in hand in dit Oost-Aziatische land.

Maar Japan kent ook unieke natuurverschijnselen.
Een daarvan is koyo.

Wat is koyo?

Wanneer het herfst wordt in Japan, vallen overal de prachtige herfstbladeren van de bomen.

Het fenomeen wordt koyo, of momijigari, genoemd en is het herfstantwoord van de natuur op het populaire kersenbloesemseizoen in de lente.

Koyo geeft het landschap prachtige herfstkleuren zoals geel, oranje en rood en kan net zo betoverend zijn als de roze kronen van de kersenbomen in het voorjaar.

Tijdens koyo vormen met name de rode bladeren van de Japanse esdoorns (in het Japans momiji) een unieke aanblik. De fraai gevormde bladeren met de uitgesproken rode kleuren geven Japan een avontuurlijke uitstraling in het najaar. Het Japanse karakter voor ‘herfstkleuren’ en ‘esdoorn’ is in feite hetzelfde. De bladeren van Japanse esdoorns staan dan ook synoniem aan het herfstspektakel.

Wanneer is het koyo?

Koyo treedt in het hele land op. Maar net zoals de kersenbomen vanwege de warmte eerst in het zuiden gaan bloeien, zo begint koyo in het noorden van Japan.

Het herfstverschijnsel begint half september en verspreidt zich dan naar het zuiden, wanneer de herfst zijn intrede doet in de verschillende delen van Japan.

Koyo duurt tot december en u kunt de prachtige herfstkleuren gedurende 20 tot 25 dagen in elk gebied waarnemen.

De koyo-tijd is al decennialang populair onder Japanners. Maar ook bezoekers uit de rest van de wereld hebben het fenomeen mogen aanschouwen.
Het betoverende najaar is niet alleen in de Japanse natuur te beleven, maar ook in de steden.

Wanneer kunt u de blaadjes zien vallen in Japanse steden?

Afhankelijk van waar u bent in Japan, kunt u het koyo-fenomeen op verschillende momenten in het najaar bewonderen. De tijdstippen zijn bij benadering en kunnen afhankelijk van het weer variëren.

  • In Kanazawa kunt u de herfstkleuren vanaf begin november aanschouwen.
    Een van de mooiste plekken om de overweldigende kleuren van het koyo-fenomeen te zien, is de Kenrokuen-tuin die een van de mooiste van Japan is.
  • In Tokio vindt koyo eind november en begin december plaats.
    Een wandeling door Icho Namiki, ook wel Ginkgo Avenue van de hoofdstad genoemd, biedt een spectaculaire aanblik. De gele boomtoppen aan weerszijden van de weg vormen een bijzonder mooi plaatje. U kunt ook een wandeling maken door de Koishikawa Korakuen-tuin die ook een uniek schouwspel biedt in de herfst.
  • In Kyoto vindt koyo plaats rond medio/eind november.
    De oude stad is een van de mooiste plaatsen om koyo te gaan zien. In de parken rond de vele tempels van de stad pronken de schitterende esdoorns met hun herfstbladeren. U kunt bijv. een wandeling maken bij de Tofukuji- of Kiyomizudera-tempel. De parken bieden een schilderachtig tafereel.
  • In Osaka vindt het herfstverschijnsel op veel plekken eind november/begin december plaats.
    Bewonder bijv. de ginkgobomen in het kasteelpark in het hart van de stad en langs de weg Midosuji, waar ongeveer achthonderd bomen staan. Net buiten Osaka wacht u ook een ongelooflijke ervaring, wanneer u op de 280 meter lange Star Swing-brug in het Hoshida-park staat. Hier heeft u een 360 graden-uitzicht over de prachtige boomtoppen.
  • Hiroshima is medio november ook een goede plek voor een koyo-beleving.
    Geniet van alle herfstkleuren bij de Mitaki-dera-tempel in de stad of ga naar het eiland Miyajima net buiten Hiroshima. Dat staat bekend om de drijvende tempel en de momiji manju-koekjes (esdoornbladkoekjes) die de vorm van een esdoornblad hebben.

De unieke natuur van koyo

In het hele land kunt u de bladeren van de esdoorns zien.

De favoriete bomen van het najaar staan in veel Japanse tuinen en bij tempels.

Naast de iconische esdoorns met de rode bladeren zijn er nog een hoop andere mooie bomen die het Japanse herfstseizoen in prachtige tinten kleuren.

Een van die bomen is de ginkgo. De bladeren van de ginkgo verfraaien de Japanse herfst met gele tinten die een schitterend contrast vormen met de rode esdoornbladeren. Hoewel u misschien denkt dat de kersenboom het symbool van Tokio is als het gaat om bomen, maar dat is eigenlijk de ginkgo.

Daarnaast kunt u in de herfstmaanden ook de bladeren van de lijsterbes, Japanse lariks en kersenboom bewonderen.

Japan is een land dat u ten minste één keer in uw leven moet hebben bezocht.

En als u het Aziatische land met zijn schitterende herfsttooi wilt zien, moet u tijdens koyo gaan.

Weet u nog niet welke reis het best bij u past? Neem dan contact op met onze reisspecialisten. Zij staan klaar om u verder te helpen met uw droomreis.

TourCompass – Van toerist naar reiziger