ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Australië?

Wat is de beste reistijd voor Australië?

4-6-2023
Alle posts bekijken

Bezienswaardigheden bij Sydney Harbour

Een rondreis door Australië biedt schitterende goudkleurige stranden, mistige tropische regenwouden, fascinerende steden en een eeuwenoude, rijke cultuur.

Maar wat is de beste reistijd voor Australië?

Hieronder kunt u meer lezen over het klimaat in Australië, de verschillende seizoenen en hopelijk inspiratie opdoen om te bepalen wanneer het voor u het beste moment is om dit enorme land Down Under te bezoeken.

Let erop dat dit adviezen zijn en dat aanbevelingen kunnen veranderen.

Het klimaat in Australië

Onweer in Brisbane

Australië kan het hele jaar door worden bezocht.

Australië bevindt zich op het zuidelijk halfrond (dus ten zuiden van de evenaar). Dit betekent dat het daar zomer is als het bij ons winter is en omgekeerd. Bovendien is het land enorm groot en heeft het verschillende klimaatzones, zoals tropisch, subtropisch, woestijn- en gematigd klimaat, die allemaal invloed hebben op het weer in de verschillende regio’s.

Over het algemeen heeft Australië 4 seizoenen in het grootste deel van het land, met uitzondering van het tropische noorden, dat in een regenseizoen en een droog seizoen kent.

Heeft u voorkeur voor bepaald weer of bepaalde reiservaringen, kan het relevant zijn om naar de verschillende seizoenen te kijken om zo uw beste reistijd te vinden.

U kunt hier in onze weerstatistieken zien hoe het weer eruit ziet van maand tot maand.

Het weer in het tropische noorden van Australië

In de tropische regio’s in het noordelijke deel van Australië (bijvoorbeeld in Darwin & Cairns) zijn er twee seizoenen:

  • Het regenseizoen: oktober tot april
  • Het droge seizoen: mei tot september

Wanneer is het regenseizoen in Australië?

Rivier in het regenwoud van Daintree

Het regenseizoen ligt tussen oktober en april.

Dit seizoen wordt gekenmerkt door hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid. Daarnaast is er kans op storm en moesson, maar het regent zelden hele dagen en u heeft vaak zonnige dagen met buien in de middag.

Voor veel mensen is het regenseizoen niet het meest voor de hand liggende tijdstip om het noordelijke Australië te bezoeken, vandaar dat er in het noorden dan minder toeristen zijn dan in de rest van het jaar.

Maar er zijn diverse voordelen aan reizen in deze periode. Het regenseizoen biedt bijvoorbeeld een unieke mogelijkheid om de kracht van de natuur van dicht bij te beleven bij een dramatische show van donder en bliksem, die de hemel verlicht. Het regenachtige weer geeft ook nieuw leven aan de natuur en watervallen die anders opgedroogd kunnen zijn of minder flow hebben vanwege gebrek aan regen tijdens het droge seizoen, komen weer tot leven.

Veel mensen geven de voorkeur aan een reis tegen het einde van het regenseizoen (en het begin van het droge seizoen), omdat u dan het beste heet van beide werelden: weelderige natuur maar ook minder regen.

3 voordelen van reizen in het regenseizoen:

  • De regen brengt leven in het groene landschap en rivieren en rivieren en watervallen komen tot leven
  • Een unieke kans om een spectaculaire onweershow te zien
  • Het regenseizoen betekent minder toeristen in het noorden

Wanneer is het droge seizoen in Australië?

Zonnige dag in Port Douglas

Het droge seizoen ligt tussen mei en september.

In het droge seizoen kunt u warme dagen verwachten met veel zon en een blauwe hemel, bijna geen regen en koele nachten. De temperaturen zijn lager dan in het regenseizoen, vaak rond de 30 graden, en ze dalen zelden onder het gemiddelde van 17 graden.

Het droge seizoen is een uitstekende tijd om te snorkelen bij het Great Barrier Reef. Door het gebrek aan regen is het water rustiger en helderder, waardoor het makkelijker is om de onderwaterwereld te verkennen. Bovendien valt het droge seizoen samen met de beste tijd om walvissen te zien bij Cairns, waar u met een beetje geluk o.a. bultruggen kunt zien.

3 voordelen van reizen in het droge seizoen

  • Droge en zonnige dagen met warme temperaturen
  • Fantastisch strandweer als u graag wilt zonnen op de noordelijke stranden
  • De beste tijd om te snorkelen bij het Great Barrier Reef, omdat het water helderder is en de mogelijkheid om walvissen te zien

Seizoenen in de rest van Australië

In de rest van Australië, bijv. in de grote steden zoals Sydney, Melbourne en Brisbane, zijn er 4 verschillende jaargetijden zoals we thuis gewend zijn.

Aangezien Australië op het zuidelijk halfrond ligt, zijn de jaargetijden tegenovergesteld aan die van Europa, en in Australië is het dus zomer als het bij ons winter is:

  • Voorjaar: september tot november
  • Zomer: december tot februari
  • Najaar: maart tot mei
  • Winter: juni tot augustus

Wanneer is het voorjaar in Australië?

Voorjaar in Sydney

Het voorjaar in Australië ligt tussen september en november.

Het weer is warmer dan in de Australische winter (onze zomer), maar koeler dan in de Australische zomer (onze winter). Over het algemeen wordt het voorjaar gekenmerkt door zonnige dagen en koelere nachten. De dagtemperaturen zijn echter nog steeds relatief warm en liggen gemiddeld rond de 20-25 in Sydney en Melbourne, en iets hoger in Brisbane.

In het voorjaar komt alles tot bloei en kunt u een kleurig spektakel van wilde bloemen zien, bijvoorbeeld in Sydney. Het aangename weer is ideaal voor de vele buitenactiviteiten in de grote steden, zoals bijv. een film zien in de openlucht of een aantal prachtige parken bezoeken.

Het voorjaar is het tussenseizoen (het seizoen tussen het hoog- en het laagseizoen), en over het algemeen is het voorjaar een heel goed moment om het hele land te bezoeken.

3 voordelen van reizen in de voorjaarsmaanden:

  • Goed moment voor een bezoek aan het hele land
  • Aangenaam weer dat ideaal is voor buitenactiviteiten, zoals openlucht bioscopen of het bezoek aan nationale parken zoals de Blue Mountains
  • Mogelijkheid om landschap dat vol staat met kleurrijke wilde bloemen

Wanneer is het zomer in Australië?

Zonsondergang bij de Great Ocean Road in de zomer

De zomer in Australië ligt tussen december en februari.

Het weer is zonnig met veel blauwe luchten. De temperaturen zijn zeer hoog, en in Sydney, Melbourne en Brisbane kunnen de dagtemperaturen oplopen tot gemiddeld 30 graden (warmst in Brisbane).

De zomer is het hoogseizoen, en het is ook in deze periode dat Australische kinderen vakantie hebben. In februari gaan de Australische kinderen weer naar school en neemt de drukte wat af.

Veel mensen kiezen ervoor om in de Australische zomer een vakantie te boeken, en er is veel vraag naar reizen in deze periode. We raden aan om ruim van tevoren te boeken als u tijdens kerst en oud en nieuw of in januari wilt reizen, aangezien ook Australia Day op 26 januari wordt gevierd.

3 voordelen van reizen in de zomermaanden:

  • Mogelijkheid om kerst te vieren onder een blauwe hemel
  • Lange avonden die ideaal zijn voor barbecues (barbies) en traditionele festiviteiten met vuurwerk, zoals bijv. Australia Day
  • Fantastisch weer om stranden en kusten te verkennen en andere buitenactiviteiten te ondernemen

Wanneer is het najaar in Australië?

Zonsondergang boven Uluru

Het najaar in Australië ligt tussen maart en mei.

Het weer is het warmst aan het begin van de periode, en maart-april kan gemiddelde dagtemperaturen bereiken van wel 25 graden in Sydney en Melbourne, maar deze dalen tegen het einde van de periode.

Net als het voorjaar is het najaar een tussenseizoen (het seizoen tussen het laag- en het hoogseizoen), en dit is een goed moment om het hele land te bezoeken. Het najaar biedt prachtige landschappen waarin de kleuren veranderen naar oranje, rood en bruin in de loop van het seizoen.

Deze periode valt samen met het einde van het regenseizoen en het begin van het droge seizoen in het noorden. Dit is een populair tijdstip is om het noordelijke deel van Australië te bezoeken, omdat de natuur weelderig is na de regen van de voorgaande maanden en er minder regen valt.

Het najaar is ook een goed moment om het rode centrum en Uluru te bezoeken, waar u kunt genieten van zonnige dagen en warme nachten.

3 voordelen van reizen in de najaarsmaanden:

  • Goed moment voor een bezoek aan het hele land
  • Gematigde temperaturen die ideaal zijn om de nationale parken te verkennen
  • Prachtige landschap in mooie herfstkleuren

Wanneer is het winter in Australië?

Bultrug bij zonsondergang bij Sydney

De winter in Australië valt tussen juni en augustus.

De wintermaanden zijn de koudste maanden van het jaar. Het weer kan bewolkt zijn, hoewel er ook veel zon kan zijn. Ook al is het winter, de temperaturen zijn nog steeds mild, met gemiddelde temperaturen van ongeveer 15-17 graden in Melbourne en Sydney.

De winter is het laagseizoen (behalve in het noorden), en u kunt dus minder toeristen (dan anders) verwachten. Tegelijkertijd is het hoogseizoen in Darwin, Cairns en bij het Great Barrier Reef, waar het droge seizoen met veel zon en warme temperaturen kent. Droomt u ervan om Uluru en Kata Tjuta te zien, dan is de winter ook de beste reistijd, omdat de temperaturen aangenaam zijn en er weinig regen valt.

Tot slot heeft u in deze periode de mogelijkheid om bultruggen te zien die langs de zuidoostelijke kust richting het noorden migreren, bijv. voor de kust van Sydney. Vooral tussen half juni en half juli heeft u goede kansen.

3 voordelen van reizen in de wintermaanden:

  • Aangename temperaturen om bezienswaardigheden te bekijken in de boeiende Australische steden
  • Mogelijkheid om walvissen te zien aan de oostkust
  • Een van de beste tijdstippen om Uluru te zien, omdat de temperaturen aangenaam zijn

Bekijk hier al onze reizen naar Australië:

TourCompass – Van toerist naar reiziger