ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelen10 dingen die u moet weten voor u naar Australië reist

10 dingen die u moet weten voor u naar Australië reist

12-3-2023
Alle posts bekijken

Australië in het kort

1) Grootte doet er wel toe

Australië is een groot land! Bij elke reis naar Australië draait het om keuzes. U kunt gewoonweg niet alles zien, tenzij u maanden – of jaren – tot uw beschikking heeft.  

Ons beste advies is om een reis te kiezen die u een goede indruk geeft van de verscheidenheid in het land.  

Pinguïns de ene dag – regenwoud de volgende dag. Outback de ene week – koraalrif de volgende week. Natuur, cultuur, eten en wijn – Australië heeft het allemaal! 

2) Bekijk het weerbericht

Misschien denkt u dat de zon altijd schijnt in Australië. Daar zit een kern van waarheid in. Australië is misschien wel het kleinste continent ter wereld, maar als het geen continent was, zou het het grootste eiland van de wereld zijn! Dus ergens in het land zal de zon schijnen. 

Maar er zijn ook grote klimatologische verschillen waar u goed rekening mee kunt houden bij het plannen van een reis naar Australië.  

Het zuiden van het land heeft een gematigd klimaat, en dit betekent vier seizoenen en sneeuw in de winter. Het midden van het land bestaat grotendeels uit woestijn. In feite is maar liefst 18% van het land woestijn! Het noordelijke deel van het land is tropisch-subtropisch – het uiterste noorden heeft zelfs een equatoriaal klimaat. Dus ja, ergens zal de zon inderdaad schijnen! 

3) Denk aan uw visum

Australië heeft een visumplicht. Het visum MOET voor vertrek worden aangevraagd – zonder uitzondering. Lees meer op onze pagina met praktische informatie

4) Dit moet u NIET meenemen in uw bagage

Er wordt vaak gezegd dat omdat Australië een continent is, het geen eiland kan zijn. Toch blijkt bij een snelle blik op de kaart dat Australië opvallend veel weg heeft van een eiland – aan alle kanten omgeven door water. Als zodanig – in de middle of nowhere – kan het land heel goed bijvoorbeeld ongedierte buiten houden. Dit betekent dat er veel dingen zijn die u niet het land in mag brengen.  

In het vliegtuig krijgt u een formulier waarin u moet invullen wat u van plan bent het land binnen te brengen. Plantaardig materiaal, dierlijke producten en levensmiddelen moeten ALTIJD worden aangegeven. Dit betekent niet dat u het niet het land in mag brengen, maar u MOET het wel aangeven, want u kunt hoge boetes krijgen als u probeert illegaal iets het land binnen te brengen.  

Hier vindt u een lijst van wat u wel en niet mee mag nemen naar Australië. 

5) Fooi

In de regel is het niet nodig om fooi te geven in Australië.  

Fooi is geen onderdeel van het salaris, zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten. Maar u kunt, net zoals elders ter wereld, een fooi geven als u bijvoorbeeld een echt goede service heeft gekregen in een restaurant. Een vuistregel is dat u in dat geval 10% fooi kunt geven. Neemt u een taxi, dan kunt u het bedrag afronden, en u kunt ook een kleine fooi voor het personeel achterlaten in uw hotelkamer, maar het wordt niet van u verwacht. 

6) Vegemite is GEEN Nutella

Bij het ontbijtbuffet in Australië kunt u soms een schaaltje zien met een bruinachtige substantie, die duidelijk op het brood moet worden gesmeerd. Het lijkt op Nutella, maar let even op voordat u het dik op uw broodje smeert. Het is waarschijnlijk Vegemite en zeker geen Nutella!  

Vegemite is uitgevonden in 1932, het is een gistextract dat overblijft bij het bereiden van bier, en zo smaakt het ook.  

In het begin was Vegemite beslist geen succes. Niemand wilde dit zoute en bittere smeersel eten en een tijdlang gaven ze het zelfs gratis weg om er vanaf te komen. Deze aanpak werkte en langzamerhand raakten de Australiërs bijna verslaafd aan hun Vegemite. Dus proef het vooral, maar denk eraan: het is ‘an acquired taste”!   

7) Slip, slop, slap

Dat was in de jaren tachtig van de vorige eeuw een campagne om Australiërs aan te moedigen zich te beschermen tegen de zon.  

Er zijn veel zonnige dagen in Australië en de zon is fel. Dit betekent dat het land een somber record heeft in het aantal jaarlijkse gevallen van huidkanker. Bescherming tegen de zon is iets dat serieus wordt genomen in Australië! Zelfs de meest doorgewinterde bush-gids smeert zich in met factor 50 voor zijn excursie onder de blote hemel. 

Dus:  

Slip on a t-shirt 

Slop on sunscreen 

Slap on a hat 

-Dus, een T-shirt aan, een pet op en zonnebrandcrème – zodat u goed beschermt bent tegen de felle zon! 

8) Er zijn overal kangeroes in Australië

Inderdaad in theorie… 

Australië heeft ongeveer 26 miljoen (menselijke)inwoners. Er wordt aangenomen dat er ongeveer 50 miljoen kangoeroes leven. Er zijn niet overal mensen – en zeker niet overal kangoeroes. 

Wilt u graag de unieke Australische fauna ontdekken, dan kunnen we een excursie te boeken met de focus op wilde dieren van harte aanbevelen. Kangoeroes (koala’s, enz.) gedijen het best waar ze niet worden gestoord door te veel mensen, dat wil zeggen vaak in gebieden waar u als gewone stadstoerist niet komt.  

Veel Australische dieren komen alleen in Australië voor en het is een geweldige ervaring om kangoeroes, koala’s en misschien zelfs vogelbekdieren in hun natuurlijke omgeving te zien.  

9) Leer een paar uitdrukkingen

In Australië spreekt men Engels en ze houden van slang. Het is leuk om een paar van de meest gebruikte uitdrukkingen te leren voordat u naar Australië gaat.  

Arvo = middag, 

Barbie = barbecue-avond/eten/event 

Billabong = een kleine plas (meestal in een verder opgedroogde rivier) 

Brekky = ontbijt 

Bush = wildernis 

Dunny = toilet 

Esky = koelbox 

Flat out = heel druk 

G’day = hallo 

Good on ya = goed gedaan 

How are ya = groet die overal werkt 

Heaps = veel, heel veel 

Lollies = snoep 

Mate = vriend 

Mozzie = mug 

Never never = heel ver/afgelegen, verder dan de outback. Ook wel ”back of beyond” 

No worries = Geen probleem, alles is okay 

Outback = verder dan de bush 

Stubby = bier in blik 

Thongs = slippers 

Tucker (bushtucker) = voedsel, meestal dat wat je in de outback kan vinden, maar soms verwijst het ook naar voedsel in het algemeen 

Op deze manier kunt u een hele zin maken in het Australisch: 

Remember to bring your thongs this arvo, mate. I’ve got stubbies in the esky and tucker for the barbie. There might be mozzies but no worries, we’ll be in the never never before brekkie. 

10) Steek uw vinger niet in een gat in de grond

…..daar woont misschien een dier dat u liever niet wilt tegenkomen.  

Als we het over Australië hebben, komen we er niet onderuit om even iets te zeggen over gevaarlijke dieren. Want ja, de taipan, de giftigste slang ter wereld, leeft in Australië. En oh ja, de giftigste spin ter wereld? Die vindt u ook in Australië… Haaien? Krokodillen? Yep, ze komen hier allemaal voor.  

De kans (of het risico zo u wilt) dat u een paar van deze gevaarlijke dieren tegenkomt, is echter minimaal.  

Een paar algemene adviezen: 

  • Zet uw schoenen niet buiten – en als u dat doet, keer ze dan even om voordat u ze aantrekt (bijv. ongevaarlijke padden houden van donkere, vochtige schuilplaatsen) 
  • Doe het licht aan als u ‘s nachts naar het toilet moet (dan stoot u ook uw voet niet tegen de bedpoot) 
  • Wilt u in de zee zwemmen, doe dan wat de plaatselijke inwoners doen. Zij weten waar de kwallen zijn (in het water) – en de strandwachters (op het strand) 

Bekijk hier al onze reizen naar Australië:

TourCompass – Van toerist naar reiziger