ZEKERHEIDSGARANTIE

Duurzaamheid

Duurzaamheid
Duurzaamheid

Duurzaamheid

HomeDuurzaamheid

 

Het klinkt misschien tegenstrijdig als we zeggen dat wij als reisbureau geloven dat we medeverantwoordelijkheid zijn voor duurzaamheid.

Wij verkopen reizen naar verre bestemmingen – bestemmingen die alleen met het vliegtuig te bereiken zijn.

Maar juist daarom vinden we dat we medeverantwoordelijk zijn voor duurzaamheid. Wij zijn van mening dat wij – net als u – met onze aanwezigheid op deze wereld meehelpen aan het verbeteren van de omstandigheden voor mens en dier.

Daarom werken wij doelgericht met een ambitieuze duurzaamheidsstrategie voor de lange termijn.

Die strategie bestaat uit drie onderdelen. Voor het eerste onderdeel proberen we de CO2-uitstoot te verminderen, niet alleen op onze eigen locaties maar ook op de bestemmingen waarop we reizen verkopen.  Wij denken dat dit het juiste is om te doen. Het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen is de enige manier om op onze bestemmingen de kwetsbare natuur, die ons zo na aan het hart ligt, te beschermen.

Voor het tweede onderdeel werken we doelgericht aan het ondersteunen van de ontwikkeling van kwetsbare gemeenschappen op onze bestemmingen. We hebben het daarom tot doel gesteld dat al onze reizen elementen moeten bevatten die deze kwetsbare gemeenschappen helpen ondersteunen.

Voor het derde onderdeel werken we doelgericht met dierenwelzijn en daarom volgen we de wereldwijde richtlijnen van World Animal Protection voor dierenbescherming binnen het toerisme. Daarom kunt u, wanneer u met TourCompass reist, niet:

  • Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap
  • Op olifanten rijden
  • Leeuwen en luipaarden aaien
  • Selfies nemen met tijgers
  • Shows met apen en beren bijwonen

In plaats daarvan ondersteunen we verantwoordelijke, goed gerunde en diervriendelijke reservaten, evenals opvang- en revalidatiecentra die zijn erkend door World Animal Protection. Deze centra helpen mee om een einde te maken aan de gevangenschap van wilde dieren en hun doel is om de dieren, indien mogelijk, weer vrij te laten in hun natuurlijke leefgebied.

Hieronder vindt u een aantal projecten die we momenteel steunen. Deze lijst zal voortdurend worden bijgewerkt naarmate we onze duurzaamheidsstrategie uitbreiden.

 

Hier kunt u ons laatste duurzaamheidsverslag lezen.

Onze ondersteuningsprojecten in Tanzania

Omstandigheden voor gidsen en dragers op de Kilimanjaro

Onze vakkundige gidsen en dragers dragen ertoe bij dat u veilig de top van de hoogste berg van Afrika bereikt. Ook daarom is het voor ons belangrijk dat zij goede werkomstandigheden hebben.

Er zijn een aantal verschillende organisaties die zich inzetten voor goede werkomstandigheden voor dragers. De verschillende touroperators kiezen zelf met welke organisatie ze samenwerken. De grootste organisaties zijn Tanzania Porters Organization, Kilimanjaro Porter Assistance Project en Mount Kilimanjaro Porter Society.

Onze samenwerkingspartner in Tanzania is lid van KIATO – Kilimanjaro Association Of Tour Operators en Mount Kilimanjaro Porters Society (MKPS), een van de grootste en oudste organisaties in Tanzania. Dit betekent dat alle dragers die wij inzetten op de Kilimanjaro lid zijn van MKPS.

MKPS is opgericht op initiatief van de dragers zelf en deze onafhankelijke organisatie streeft naar betere omstandigheden voor gidsen en dragers op de Kilimanjaro.

De Tanzaniaanse wetgeving garandeert dragers op de Kilimanjaro een minimumloon en het lidmaatschap van MKPS zorgt ervoor dat de drager in kwestie meer krijgt dan het minimumloon. MKPS zorgt er bovendien voor dat alle dragers dagelijks drie maaltijden krijgen, goede kleding voor de berg (jassen, schoenen, handschoenen, enz.), tent, slaapzak, matras, enz. Bovendien zijn er regels afgesproken over hoeveel de drager eigenlijk mag dragen, en hebben alle dragers een ziektekostenverzekering. Ze hebben ook een cursus eerste hulp en Engelse taalles gehad, instructies voor het openen van een bankrekening, enz. Op hun beurt verplichten de dragers van MKPS zich om twee keer per jaar te helpen met het opruimen van afval op de weg naar de top. MKPS is 100% Tanzaniaans.

MKPS is een NGO en het geld komt voornamelijk van donaties, maar MKPS heeft ook bijv. een carwash geopend in Moshi, waarvan de inkomsten naar de organisatie gaan.

Onze afspraken over fooien zijn afgesproken met MKPS. Fooien zijn een vanzelfsprekend onderdeel van lonen in Tanzania – het is een deel van de cultuur, net zoals we dat kennen van bijv. USA. Onze dragers (en gidsen!) krijgen dus ZOWEL loon als fooien, en om een gelijke verdeling van het geld te garanderen, hebben we in samenwerking met MKPS duidelijke regels voor fooien afgesproken.

We hebben de afspraak dat onze klanten een vast bedrag van 250 USD per persoon betalen als fooi voor de gidsen en de dragers. Dit geldt voor alle routes op de Kilimanjaro.

Stop dit bedrag in een envelop en geef het aan Nur, Joram, Linda of Frank bij de receptie van Springlands Hotel. Zij zorgen ervoor dat het geld correct onder de gidsen en dragers wordt verdeeld.

De regels voor fooien zijn ontwikkeld met onze samenwerkingspartner en MKPS, die zich actief inzetten voor de verbetering van omstandigheden van gidsen en dragers en ervoor zorgen dat gidsen en dragers voldoende betaald krijgen. Overigens volgen wij alle bestaande richtlijnen m.b.t. salarissen en arbeidsvoorwaarden (hieronder eten, accommodatie, loon en algemeen welzijn).

Masai Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

In samenwerking met de NGO Zara Charity in Tanzania heeft TourCompass geholpen met de bouw van de Ngorongoro Masai Pre-School. De school ligt in Ngorongoro Reservation Area dat niet alleen het woongebied van duizenden Masai is maar ook de Ngorongoro-krater herbergt. Deze krater staat op het programma van onze safarireizen naar Tanzania.

TourCompass heeft 30.000 USD gedoneerd voor de bouw en heeft samen met andere sponsoren zo de bouw van de kleuterschool mogelijk gemaakt. De kleuterschool functioneert als een soort voorschool, waar Masai-kinderen in de leeftijd van 3-6 jaar leren hoe het allemaal gaat op school voordat ze op de ‘echte’ school beginnen als ze ongeveer 7 zijn. De school werd opgericht in mei 2015 en telt vandaag ca. 40 Masai-kinderen, die ook op de school wonen.

Het bestaan van de school is afhankelijk van structurele donaties voor het betalen van de onderwijzers, het onderwijsmateriaal en het eten en drinken voor de kinderen. Het kost ca. 850 USD per kind per jaar om het onderwijs te verzorgen.

Voor donaties aan de Masai Pre-School, klik hier.

Vergeet niet te vermelden: ”Masai Pre-School” in ”Description”.

Ngorongoro Pre-School, Ngorongoro Conservation Area

De Ngorongoro Pre-School is – net zoals de Masai Pre-School – ook gelegen in Ngorongoro Conservation Area, alleen aan de andere kant van de krater. Ook deze school wordt gerund door Zara Chaity en werd feestelijk geopend in april 2019. Hier is plaats voor 52 kinderen in de leeftijd 3-6 jaar. ‘s Ochtends helpen de kinderen thuis en rond het middaguur komen ze naar school. De schooldag begint met een stevige maaltijd, zodat ze voldaan zijn en klaar om te leren. Als de kinderen op school beginnen, spreken ze alleen de lokale Masai-taal. Daarom beginnen ze met het leren van Swahili en Engels (de twee officiële talen in Tanzania) voordat ze kunnen beginnen met leren lezen.

TourCompass heeft de school een keukengebouw geschonken en we doneren een maandelijks bedrag voor uniformen, schoolmateriaal en eten.

Als er tijd voor is en iedereen in de auto er zin in heeft, is het mogelijk om de school op dag 5 te bezoeken:

Het bestaan van de school is afhankelijk van structurele donaties voor het betalen van de onderwijzers, het onderwijsmateriaal en het eten en drinken voor de kinderen. Het kost ca. 850 USD per kind per jaar om het onderwijs te verzorgen.

Voor donaties aan de Ngorongoro Pre-school, klik hier.

Vergeet niet te vermelden: ”Ngorongoro Pre-School” in ”Description”

Plant een boom, Moshi

Als u op uw reis naar Tanzania in het Springlands Hotel in Moshi verblijft (bijv. in verband met het beklimmen van de Kilimanjaro), heeft u de mogelijkheid om een boom (of meerdere bomen) te planten in samenwerking met de NGO Zara Charity. De bomen worden geplant bij een kwekerij en als ze groot genoeg zijn, worden ze uitgeplant in de nabije omgeving: Kilimanjaro National Forest Reserve, Pasua Primary School of een andere plek in Moshi, een stad die wordt bestuurd door een lokale gemeenteraad. Op deze manier kan Zara Charity garanderen dat de bomen ergens worden uitgeplant waar ze goed worden verzorgd, niet in de weg staan of geen gevaar lopen om geveld te worden. Bovendien geeft Zara Charity de lokale bevolking uitleg over het hoe en waarom van het verzorgen van bomen in hun nabije omgeving.

De prijs voor het planten van een boom is 15 USD en het geld gaat naar het verzorgen van de boom. U kunt het planten van een boom regelen in het Springlands Hotel in Moshi.

Plastic project

Per 1 juni 2019 is de productie en import van plastic tassen verboden in Tanzania.

Maar plastic is zoals bekend veel meer dan plastic zakken.

Onze samenwerkingspartners in Tanzania proberen het gebruik van plastic te verminderen en in te zamelen voor hergebruik.

Dit betekent dat in de vele camps en hotels die wij in Tanzania in ons programma hebben plastic flessen worden ingezameld en naar Arusha worden gebracht, waar ze gebruikt worden voor het maken van bijv. meubels (https://www.duniadesigns.org/).

Bovendien doen onze samenwerkingspartners samen met Zara Charity en MKPS een paar keer per jaar een “Ocean Clean-up Project”, waarbij vrijwilligers plastic inzamelen aan de stranden van de kust van Tanzania. Daarnaast ruimen Zara Charity en MKPS twee keer per jaar afval op op de Kilimanjaro.

Voor donaties aan het Ocean Clean-up Project, klik hier.

Vergeet niet te vermelden: ”Ocean Clean-up Project” i ”Description”

Onze ondersteuningsprojecten in Kenia

Pack for a Purpose

In Kenia werken wij en onze samenwerkingspartner samen met de organisatie Pack for a Purpose. Deze organisatie werkt samen met een reeks weeshuizen, scholen, kleuterscholen enzovoorts overal ter wereld, waar u speelgoed, potloden, kleding, voetballen enzovoorts af kunt leveren. De projecten geven op de website aan wat er in hun gebied ontbreekt, zodat u niet 10 voetballen meeneemt naar een dorp of weeshuis waar ze om gommetjes verlegen zitten.

Via TourCompass en onze samenwerkingspartners kunt u drie projecten in Kenia helpen, afhankelijk van welke reis naar Kenia u kiest.

Alle drie de projecten hebben het volgende nodig:

Schoolmateriaal:
Potloden, balpennen, kleurpotloden, lijmstiften, linialen, etuis, gommetjes, hoekmeters, puntenslijpers

Sportspullen:
Balpompen, ballen (voetballen, tennisballen, basketballen enz.) voetbalkleding, fluitjes

Keukengerei:
Potten en pannen, schalen, plastic bekers en borden (geen wegwerpartikelen)

Persoonlijke hygiëne:
Maandverband en tampons

 

U kunt op de volgende reizen projecten helpen:

Op deze reis kunt u een school in de stad Voi dicht bij het Nationaal park Tsavo helpen:

Naast de bovenstaande spullen heeft de school ook het volgende nodig:
Kinderkleding en -schoenen, zakrekenmachines met zonnecel, scharen, schooltassen.

 

Op deze 4 reizen kunt u een kleuterschool/school in de stad Emali helpen:

Naast de bovenstaande spullen heeft de kleuterschool/school ook het volgende nodig:
Krijtjes, zakrekenmachines met zonnecel, boeken over tuinieren (in het Engels)

 

Op deze reizen kunt u een weeshuis dat op 1 uur rijden van Nairobi ligt helpen:

Naast de bovenstaande spullen heeft de school ook het volgende nodig:
Schooltassen, puzzels, naaigerei, kralen, kinderkleding en -schoenen, klamboes, beddengoed, dekens, kussens, handdoeken, borstels, zeep, haarspeldjes en haarelastiekjes, tandenborstels, handcrème, tandpasta, leesbrillen

 

Wilt u deze projecten tijdens uw reis naar Kenia helpen, zeg het dan tegen ons als u uw reis bestelt, dan zorgen wij ervoor dat u uw schenking af kunt leveren!

Telefoon
020 - 369 07 90
Openingstijden
Maan - Don: 09.00 – 15.00 Vri: 10.00 - 14.00
Offerte Aanvragen

Persoonlijke en betrouwbare service van toegewijde reisspecialisten.

We zitten klaar om al je vragen te beantwoorden, naar je wensen te luisteren en je eerlijk en deskundig advies te geven, gebaseerd op onze jarenlange ervaring met reizen in Afrika en Oceanië.

Telefoon
020 - 369 07 90
Openingstijden
Maan - Don: 09.00 – 15.00 Vri: 10.00 - 14.00
Offerte Aanvragen

Persoonlijke en betrouwbare service van toegewijde reisspecialisten.

We zitten klaar om al je vragen te beantwoorden, naar je wensen te luisteren en je eerlijk en deskundig advies te geven, gebaseerd op onze jarenlange ervaring met reizen in Afrika en Oceanië.

Wij gebruiken cookies om onze website gebruikersvriendelijker en relevanter voor u te maken, en om gerichte advertenties te tonen. U gaat akkoord als u verder klikt.

Klik hier als u niet akkoord gaat met cookies. Wij gebruiken een cookie om te onthouden dat u niet akkoord gaat.

Lees hier meer.