ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Australië – het magische land vol contrasten Down Under

Reisverslag uit Australië – het magische land vol contrasten Down Under

27-1-2023
Alle posts bekijken

Winnie, onze Australië-expert, heeft 25 jaar ervaring met het samenstellen van reizen naar Australië. Hier leest u haar verslag over waarom Australië haar zo na aan het hart ligt.

Het komt me al meteen buiten de luchthaven tegemoet. De geur van eucalyptus. Waar ter wereld ik ook ben, de geur van eucalyptus – of “gum trees” zoals de Australiërs ze noemen – brengt me terug naar Down Under, waar ik zoveel tijd heb doorgebracht.

Eindelijk ben ik terug, en de voorpret om binnenkort weer onder de Sydney Harbour Bridge te staan met uitzicht op het prachtige Opera House borrelt al in me op.

Sydney is naar mijn mening een van de mooiste steden ter wereld. Gebouwd rond een grote natuurlijke haven, die veel prachtige baaien en stranden telt, ben je hier nooit ver van een rustig plekje met een licht briesje. Op een paar kilometer van het stadscentrum ligt het Royal National Park met mooie wandelpaden en een schilderachtig uitzicht op de haven. En Sydney is een grote stad met alles wat daarbij hoort. Goede restaurants, wijnbars, shopping en veel musea die heerlijk zijn voor een geschiedenisliefhebber als ik. De mensen zijn blij, hebben altijd een glimlach en zijn gastvrij – ik denk dat de vele uren zon hen goed doet en vrolijk maakt.

Vanuit Sydney gaat de reis verder naar het rode hart van Australië. Dát is waarschijnlijk een van de dingen die ik het allerleukst vind aan Australië: de contrasten. Ik vind het prachtig om een vlucht te nemen van de bruisende stad met al zijn water naar het midden van het land, waar alles rood is en de aarde zo kurkdroog. De kleur blauw zie je overal – namelijk de hemel, die hier groter is dan waar ook ter wereld. De eindeloze uitgestrektheid van het niets trekt me aan en schrikt me af, en het fascineert me hoe mensen hier duizenden jaren voor de eerste Europeanen aankwamen, konden overleven.

Een zonsondergang en een zonsopgang boven Uluru is een absolute must als ik hier ben. Het gevoel in the middle of nowhere te zijn en de zon te zien ondergaan boven een grote rode rots midden in de woestijn is in veel opzichten bijna mythisch. Deze plek is heilig voor de inheemse bevolking en tijdens de zonsondergang, die Uluru in allerlei tinten rood en oranje kleurt, begrijp ik waarom.

Mijn reis eindigt in Cairns. Opnieuw een groot contrast. Van de droge, rode aarde met manshoge struiken tot het tropische noorden, met hoge, ranke palmbomen met daarin de meest kleurrijke vogels die ik ooit heb gezien. Hier bij Cairns is er toegang tot het Great Barrier Reef – het grootste koraalrif ter wereld. Er gaat een nieuwe wereld voor me open met koralen in alle kleuren van de regenboog en vissen die ik alleen in tekenfilms heb gezien.

Terug in mijn hotel sluit ik de dag af met een koel glas Sauvignon Blanc uit het oudste wijngebied van het land, de Hunter Valley en weet ik waarom ik zo van Australië hou.

Winnie, TourCompass

Bekijk hier al onze reizen naar Australië: