De dierenwereld van Madagaskar is uniek in de wereld.
Dit eiland, geïsoleerd in de Indische Oceaan, is het vierde grootste ter wereld en heeft een fauna die zo rijk en divers is dat meer dan 90% nergens anders ter wereld voorkomt. Hier springen nieuwsgierige maki’s van boom naar boom terwijl felgekleurde kameleons naadloos opgaan in hun natuurlijke omgeving en zich sluipend door het dichte gebladerte voortbewegen.
Madagaskar is een schatkamer van endemische soorten en een van de meest fascinerende bestemmingen ter wereld voor natuurliefhebbers en avonturiers.
Nieuwsgierig naar de dieren die u kunt tegenkomen op Madagaskar? Ga met ons mee op een reis door de unieke biodiversiteit van het eiland en krijg een voorproefje van het avontuur dat u te wachten staat wanneer u Madagaskar verkent met TourCompass – Van toerist naar reiziger.
De dierenwereld van Madagaskar is een levend testament van de lange evolutie van het eiland in isolatie van het vasteland.
Sinds het eiland zich ongeveer 160 miljoen jaar geleden van het Afrikaanse continent afscheidde, heeft Madagaskar een uniek en buitengewoon ecosysteem ontwikkeld, wat heeft geleid tot een werkelijk uitzonderlijke biodiversiteit.
Meer dan 90% van de reptielen en zoogdieren van Madagaskar zijn alleen hier te vinden, waardoor het eiland de enige natuurlijke habitat is voor alle maki-soorten. Daarnaast herbergt het ongeveer de helft van alle kameleonsoorten ter wereld en 6% van de wereldwijde kikkerpopulatie.
In totaal herbergt Madagaskar tegenwoordig meer dan 200.000 verschillende diersoorten, waarvan ongeveer 150.000 endemisch zijn – dat wil zeggen, soorten die alleen op deze ene plek te vinden zijn.
Vanwege de geografische isolatie in de Indische Oceaan ontbreken grote Afrikaanse dieren zoals leeuwen, olifanten en gnoes op Madagaskar.
Madagaskar is een van de meest biodiverse plekken ter wereld en de thuisbasis van veel zeldzame en endemische diersoorten. We hebben een lijst samengesteld van 7 fascinerende dieren die u tijdens uw bezoek aan het eiland zou kunnen tegenkomen.
Maki’s zijn zonder twijfel de meest bekende diersoorten van Madagaskar. Deze primaten, die tot de groep van de halfapen behoren, zijn van nature alleen in Madagaskar en enkele nabijgelegen eilanden te vinden, waardoor ze een van de iconische soorten van het eiland zijn.
De voorouders van de tegenwoordig op Madagaskar levende maki’s zijn waarschijnlijk ongeveer 65 miljoen jaar geleden aangekomen, mogelijk door middel van drijvende boomstammen die hen vanuit het Afrikaanse vasteland naar dit afgelegen eiland brachten. Vandaag de dag zijn er meer dan 100 verschillende maki-soorten, dus de kans dat u ze tegenkomt tijdens uw reis over het eiland is behoorlijk groot.
Een van de beroemdste maki-soorten is de ringstaartmaki, gemakkelijk herkenbaar aan zijn kenmerkende zwart-witte staart, die een symbool van Madagaskar is geworden.
Daarnaast zou u ook de indri-maki kunnen spotten, beroemd om zijn unieke, melodieuze roep, of, met een beetje geluk, de muismaki, de kleinste maki-soort, die slechts 30 gram weegt.
Het uiterlijk van de grote vasa papegaai is nogal anders dan wat we meestal met papegaaien associëren. In tegenstelling tot andere papegaaiensoorten heeft de vasa papegaai geen felgekleurde veren, maar is hij bedekt met bescheiden tinten van grijs, zwart en bruin.
Net als andere papegaaiensoorten is de grote vasa papegaai van nature sociaal en verzamelt zich vaak in grote groepen. Hij onderscheidt zich echter door zijn unieke voortplantingsgedrag, aangezien de vrouwelijke papegaai tijdens het broedseizoen met meerdere mannetjes paart, wat leidt tot nakomelingen met verschillende vaders.
De populatie van de grote vasa papegaai neemt af, vooral omdat het legaal is om op ze te jagen in Madagaskar vanwege hun neiging om op lokale gewassen te foerageren.
Oorspronkelijk afkomstig uit Madagaskar, is de panterkameleon een van de grootste kameleonsoorten ter wereld. Hij meet doorgaans tussen de 43 en 50 cm in lengte, ongeveer zo groot als een huiskat.
Net als andere kameleons kan de panterkameleon snel van kleur veranderen om zich aan zijn omgeving aan te passen. De panterkameleon verandert echter niet alleen van kleur om zich te camoufleren voor potentiële roofdieren. De kleurverandering wordt ook beïnvloed door andere factoren zoals schommelende temperaturen en de gezondheid van de kameleon.
Het kleurenpalet van de panterkameleon omvat heldere tinten zoals oranje, rood, donkergroen en turquoise. Deze levendige kleuren combineren in diverse patronen met stippen en strepen, waardoor de kameleon een fascinerend gezicht is.
De tomatenkikker, vernoemd naar zijn briljant rode kleur, is een van Madagaskars meest opvallende amfibieën en uitsluitend hier te vinden. Ondanks zijn naam vertoont alleen de vrouwelijke kikker de intense rode kleur, terwijl de mannetjes een meer bruin-oranje tint hebben.
De rode kleur dient als waarschuwing voor andere roofdieren. Als de kleur alleen niet voldoende is om potentiële roofdieren af te schrikken, kan de tomatenkikker zich opblazen en een giftige stof uit zijn huid afscheiden wanneer hij zich gestrest of bedreigd voelt.
De tomatenkikker leeft in de bossen van Madagaskar en brengt het grootste deel van zijn tijd door ingegraven in modder en bladeren. In de avond komt de kikker echter uit zijn schuilplaats en kun je zijn karakteristieke geluiden horen.
De blauwe coua, onderdeel van de koekoeksfamilie, is een van Madagaskars endemische vogelsoorten. Bekend om zijn karakteristieke diepblauwe kleur, is de vogel een opvallende verschijning wanneer hij tussen de groene boomtoppen zit.
In tegenstelling tot andere koekoeken, die hun eieren in de nesten van andere vogels leggen en ze aan hun lot overlaten, bouwt de blauwe coua zelf een nest en broedt zijn eieren uit.
Het prachtige blauwe verenkleed van deze vogel heeft het helaas tot een gewilde trofee onder jagers gemaakt. Helaas is de blauwe coua dan ook bedreigd en neemt de populatie af.
De ploughshare-schildpad wordt algemeen erkend als een van de meest bedreigde schildpaddensoorten ter wereld en komt momenteel alleen voor in het noordelijke deel van Madagaskar. Geschat wordt dat er minder dan 100 ploughshare-schildpadden in het wild over zijn, wat hem een groot risico op uitsterven geeft.
Deze schildpadsoort heeft een hoog gewelfd schild met prachtige bruine en gele tinten. Het onderste deel van het schild strekt zich uit in een verlengde projectie die op een ploeg lijkt, waar de schildpad zijn unieke naam aan te danken heeft.
De ploughshare-schildpad is herbivoor en voedt zich voornamelijk met bladeren, gras en fruit. Hij geeft de voorkeur aan grasachtige gebieden waar hij beschutting kan vinden in dicht struikgewas.
De fossa is Madagaskars grootste roofdier en een van de meest fascinerende en schuwe dieren van het eiland. Behorend tot de mangoestenfamilie, heeft het een gestroomlijnd lichaam, goudbruine vacht en een lange staart, waardoor het een katachtig uiterlijk heeft – hoewel het niet verwant is aan katten.
Omdat de fossa endemisch is, komt hij alleen in de wildernis van Madagaskar voor, waar hij jaagt op alles, van kleine knaagdieren tot lemuren, zijn favoriete prooi. Zijn scherpe klauwen maken de fossa ook een behendige klimmer, wat hem in staat stelt om sierlijk van tak naar tak te springen. Hoewel hij veel van zijn tijd in bomen doorbrengt, is hij ook bedreven in het bewegen over de grond.
De fossa is voornamelijk een nachtdier, maar kan soms ook overdag jagen. Ondanks zijn grootte en kracht is hij erg verlegen, en het spotten van een fossa vereist zowel geluk als geduld.
De nationale parken van Madagaskar behoren tot de beste plekken om de fascinerende dieren in het wild van het eiland te ervaren. Deze parken zijn beschermde gebieden die de overleving van Madagaskars unieke dieren in het wild verzekeren, wat anders zou worden bedreigd door activiteiten zoals ontbossing, met verlies van natuurlijke habitats als gevolg.
Bijna 25% van het nationale landoppervlak van Madagaskar is gewijd aan beschermde gebieden, wat de inspanningen van het land benadrukt om zijn ecosystemen en soorten te behouden.
De beste tijd hangt af van welke dieren u wilt zien.
Wilde dieren in Madagaskar kunnen het hele jaar door worden gespot, maar sommige maanden bieden bijzonder goede kansen om specifieke soorten te spotten:
Lees meer over de beste reistijd om Madagaskar te verkennen.
Zonder twijfel is de beste manier om dieren in het wild te ervaren een safari in Madagaskar. Wanneer u reist met TourCompass, nemen we u mee naar enkele van de 19 nationale parken van het eiland. Aangezien het geen klassieke safari is zoals men die kent van wildritten in bijvoorbeeld Tanzania of Kenia, wordt het te voet uitgevoerd, waardoor u de dieren van dichtbij kunt verkennen. U wordt begeleid door ervaren, lokale gidsen die zowel de dieren als de gebieden kennen, zodat u de beste kansen heeft om de spannende soorten van het eiland in hun natuurlijke habitat te ervaren.
Als je zeldzame en unieke diersoorten wilt ontmoeten te midden van adembenemende landschappen, zal een bezoek aan Madagaskar je zeker niet teleurstellen.
Wij bieden een verscheidenheid aan reizen naar Madagaskar, zodat je de verborgen pareltjes van het eiland kunt ontdekken.
Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste reis? Onze reisspecialisten staan klaar om je te helpen de reis te vinden die perfect bij je wensen past.
Wij zijn er voor u de gehele reis!
TourCompass – Van toerist naar reiziger