ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenSnorkelen op Zanzibar: Een gids voor Zanzibar onderwater

Snorkelen op Zanzibar: Een gids voor Zanzibar onderwater

24-1-2024
Alle posts bekijken

Vrouw snorkelt onder water in Zanzibar

Zanzibar is niet alleen bekend om zijn prachtige witte zandstranden; het eiland is ook een paradijs voor snorkelliefhebbers.

Lees onze gids over snorkelen op Zanzibar, waarin we dieper ingaan op hoe het is om te snorkelen op Zanzibar, met de 5 beste plekken om te snorkelen bij dit exotische eiland in de Indische Oceaan.

Hoe is het om te snorkelen op Zanzibar?

Gele vissen en koraalriffen onder water in Zanzibar

Zanzibar biedt een prachtige ervaring voor zowel mensen die nog nooit gesnorkeld hebben als voor ervaren snorkelaars.

Het eiland wordt omringd door het warme, kristalheldere water van de Indische Oceaan en dit geeft u de mogelijkheid om de kleurrijke onderwaterwereld te ontdekken.

Welke dieren kunt u zien?

Zeesterren onder water op Zanzibar

Bij de koraalriffen rond Zanzibar wemelt het van een indrukwekkende diversiteit aan zeedieren.

U kunt bijvoorbeeld vissen zien in alle kleuren van de regenboog, zoals clownvissen, koraalduivels, papegaaivissen en koffervissen. U kunt ook zeesterren zien en weekdieren zoals de octopus, en met een beetje geluk zelfs zeeschildpadden en dolfijnen. Walvishaaien komen ook voor in de wateren rond Zanzibar.

In de wateren rond Zanzibar leven 600 verschillende vissoorten en 50 verschillende soorten koralen, dus er is volop gelegenheid om dit alles uitvoerig te bekijken tijdens het snorkelen.

Wanneer is het beste moment om te snorkelen op Zanzibar?

Vrouw snorkelt in Zanzibar en vindt zeesterren

Het tropische klimaat van Zanzibar nodigt het hele jaar door uit tot snorkelen.

Het hele jaar door is het water warm (26-29 graden) en het zicht goed (op sommige plekken meer dan 30 meter), maar de beste tijd is tijdens het droge seizoen, januari en februari, en opnieuw van juni tot oktober.

Waar is de beste plek om te snorkelen op Zanzibar?

Overzicht vanaf Nakupenda Sandbank op Zanzibar

Zanzibar biedt heel veel prachtige plekken waar u de fascinerende onderwaterwereld kunt beleven.

Hoewel het op verschillende plaatsen op Zanzibar mogelijk is om direct vanaf het strand te snorkelen (bijv. op Nungwi Beach), kunt u het mooist kunt snorkelen als u naar de kleine eilandjes vaart die rond Zanzibar liggen.

De 5 beste plekken om te snorkelen op Zanzibar

Overzicht vanaf Mnemba eiland op Zanzibar

Droomt u van het beleven van Zanzibar onderwater, dan vindt u hier 5 van de beste snorkelplekken.

1. De blauwe lagune

In het zuidoostelijke deel van Zanzibar, op een korte boottocht afstand van Pingwe Beach en Michamvi Village, vindt u de Blauwe Lagune. De lagune heeft een prachtig, kleurrijk koraalrif en een boeiend zeeleven. U vindt hier bijvoorbeeld een grote populatie zeesterren.

Combineer uw snorkeltocht eventueel met een lunch in het beroemde restaurant, The Rock, dat op een klif middenin het water ligt en te voet bereikbaar is bij eb en per boot bij vloed.

2. Nakupenda Sandbank

Op een korte afstand met de boot vanaf Stone Town, het oude stadsdeel van Zanzibar, dat in het westelijke deel van Zanzibar ligt, vindt u Nakupenda Sandbank.

Nakupenda betekent “Ik hou van jou” in het Swahili, en verliefdheid is wellicht uw eerste gevoel als u aankomt op dit prachtige zandeiland met het indrukwekkende witte zand en het heldere turquoise water. Hier zijn de prachtige koraalriffen en de fascinerende tropische vissen in het water rond Zanzibar te vinden. Nakupenda is alleen toegankelijk bij laagwater, ‘s middags bij hoogwater verdwijnt deze zandbank helemaal. Probeer daarom zo vroeg mogelijk aan te komen – zo vermijdt u ook de vele bezoekers later op de dag.

3. Chumbe Island Coral Park

Ongeveer 8 km ten westen van Zanzibar vindt u Chumbe Island, een privé-eiland en beschermd zeereservaat met focus op ecotoerisme. Het koraalrif rond het eiland wordt beschouwd als een van de beste snorkelplekken in ondiep water in Oost-Afrika.

Dagexcursies boekt u via Chumbe Island, dit zijn begeleide snorkeltochten waarbij u de mogelijkheid heeft om het unieke koraalrif rond het eiland te zien, en ook de kleurrijke vissen die hier leven, zoals clownvissen, maar ook verschillende soorten schildpadden en soms zelfs dolfijnen. Reserveer ruim van tevoren – Chumbe Island staat maar een beperkt aantal bezoekers per dag toe.

4. Tumbatu Island

Tumbatu Island ligt ongeveer 2 km ten noordwesten van Nungwi Beach.

Het eiland is een populaire plek om te snorkelen en is minder druk dan het populaire Mnemba Island. Tumbatu wordt omringd door een kleurrijk rif, vol met prachtige, kleurrijke vissen. Een dagexcursie naar dit eiland is absoluut de moeite waard.

5. Mnemba Island

Mnemba Island, dat ongeveer 3 km ten noordoosten van het hoofdeiland ligt, is de bekendste snorkelplek op Zanzibar.

Dit kleine eiland is beroemd om zijn ongerepte koraalrif en overvloed aan kleurrijke vissen. Juist omdat het eiland zo uitstekend geschikt is voor snorkelen, is het een populair gebied en kan het hier druk worden. Toch bent u verzekerd van een unieke ervaring als u ervoor kiest om hier te snorkelen.

Bekijk hier onze reizen naar Zanzibar

Bekijk hier al onze reizen naar Zanzibar:

TourCompass – Van toerist naar reiziger