ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe zeven beste eilanden om te bezoeken in Indonesië

De zeven beste eilanden om te bezoeken in Indonesië

4-12-2023
Alle posts bekijken

Met 18.000 eilanden is Indonesië het grootste eilandenrijk ter wereld. Het land ligt in Zuidoost-Azië en heeft een zeer gevarieerd landschap dat varieert van weelderige, tropische regenwouden en idyllische stranden tot torenhoge vulkanische bergen. Of het nu gaat om de beroemde Gili-eilanden of de betoverende regenwouden van Sumatra, Indonesië is een land vol adembenemend mooie natuur, rijke cultuur en diverse belevenissen.

Indonesië is meer dan alleen een indrukwekkende archipel. Het land telt ruim driehonderd etnische groepen die bijdragen aan een harmonieuze mix van tradities, talen en kunstvormen die van Indonesië een culturele caleidoscoop maken.

Doordat er zoveel eilanden zijn, kan het bij het plannen van een reis naar Indonesië lastig zijn om te bepalen waar u moet beginnen. In onze gids staan zeven eilanden die zeker een bezoek waard zijn en die elk een unieke en onvergetelijke ervaring bieden.

1) Bali – het eiland van de goden

Tegalalang rijstterras op Bali

Bali, dat heel passend ‘het eiland van de goden’ wordt genoemd, is een vakantieparadijs met een bloeiende cultuur, serene landschappen en talloze avonturen. Verken de weelderige rijstterrassen en oude tempels van Ubud en ontspan op het gouden strand van Sanur. Verken de sfeervolle markten en winkels van het eiland, waar u traditionele gerechten kunt proeven en een ruime keuze aan lokale producten en kunst kunt bewonderen.

Dit mag u niet missen: een wandeling door de adembenemende rijstterrassen van Tegalalang, waar het weelderige groen een schitterend landschap vormt.

2) Sumatra – beleef orang-oetans en regenwouden

Orang-oetan hangend aan boom in regenwoud van Sumatra

Het grootste eiland van Indonesië, Sumatra, lokt natuurliefhebbers met zijn weelderige regenwouden, bruisende watervallen, interessante fauna en idyllische rijstvelden. Hier vindt u het Tobameer, de grootste vulkanische krater van Zuidoost-Azië. U kunt ook een traditioneel dorp bezoeken en de bloeiende cultuur van het Batak-volk zien.

Dit mag u niet missen: de kans om de bedreigde orang-oetans in Bukit Lawang te en hun natuurlijke habitat te zien.

3) Lombok – rustige stranden en verborgen watervallen

Weelderig groen uitzicht op het strand van Senggigi in Lombok

Lombok, located next to Bali, is perfect for those seeking a quieter destination with pristine beaches. The island is adorned with hidden treasures like the captivating Tiu Kelep and Sendang Gile waterfalls, tucked away amidst lush tropical landscapes.

Don’t miss: To fully immerse yourself in the laid-back charm of Lombok’s best stretch of coast, Senggigi Beach.

4) Flores – komodovaranen en roze stranden

Twee vechtende Komodovaranen op Komodo eiland

Een bezoek aan Flores is een must als u een uitstapje wilt maken naar het eiland Komodo, dat al tien miljoen jaar het leefgebied is van de komodovaraan. Als u deze enorme reptielen van dichtbij wilt zien, kunt u deelnemen aan een rondleiding met gids door het beschermde nationale park. Bezoek vooral ook het prachtige Pink Beach dat met zijn roze zandstrand en turquoise water een goede plek is om te snorkelen, zwemmen en zonnebaden.

Dit mag u niet missen: Ontdek de meest fantastische onderwaterwereld tijdens een bijzondere duikbeleving in het kristalheldere water van nationaal park Komodo.

5) Nusa Lembongan en Nusa Penida – wonderlijke onderwaterwereld en ruige kliffen

Uitkijkpunt van Nusa Penida

Nusa Lembongan is een rustig eiland en perfect voor mensen die op zoek zijn naar een rustig toevluchtsoord. Het is ook een ideaal en handig startpunt om te snorkelen. Op slechts 10 minuten varen ligt een fantastische plek tussen Nusa Lembongan en het naburige eiland Nusa Penida. Hier kunt u snorkelen tussen grote scholen felgekleurde tropische vissen, sierlijke zeeschildpadden en majestueuze roggen.

Op beide eilanden zijn accommodaties, maar wij raden Nusa Lembongang aan, waar veel keuze is en het aanbod activiteiten groter is.

Dit mag u niet missen: het indrukwekkende uitkijkpunt ‘Thousand Islands’ op Nusa Penida, waar u een boeiend uitzicht heeft op de fantastische rotsformaties en de kristalblauwe zee op de achtergrond.

6) Java – rokende vulkanen en oude tempels

Rokende berg Bromo op eiland Java

Java ligt binnen de Indonesische ‘Ring van Vuur’, waar twee continentale platen op elkaar botsen en waar 75% van ‘s werelds meest actieve vulkanen voorkomen. Naast het adembenemende vulkanische landschap biedt Java enkele van de mooiste oude tempels, zoals het boeddhistische tempelcomplex Borobudur en de hindoetempel Prambanan.

Dit mag u niet missen: Een vroege ochtendwandeling naar de Bromo-vulkaan, waar u rookwolken en op de achtergrond een van de meest adembenemende zonsopgangen kunt zien.

7) Gili Trawangan – paardenkoetsen en een relaxt eilandleven

Zitzakken op wit zandstrand op Gili T

Gili Trawangan, vaak simpelweg Gili T genoemd, is de grootste van de drie (zeer kleine) Gili-eilanden. Het eiland ligt voor de noordwestkust van Lombok en is ca. 3 km lang en 2 km breed. Het staat bekend om zijn adembenemende witte zandstranden, kleurrijke koraalriffen en de relaxte sfeer. Bezoekers kunnen het eiland per fiets of paardenkoets (een zogeheten cidomo) verkennen aangezien het gebruik van gemotoriseerde voertuigen beperkt is.

Dit mag u niet missen: neem ontspannen plaats in een zitzak bij een strandbar en geniet van een lokaal biertje, terwijl u de zonsondergang achter de berg Agung op Bali bewondert.

Bent u klaar voor een reis naar Indonesië? Hier vindt u hoge vulkanen, fantastische tempels, prachtige tropische stranden en enkele van ‘s werelds beste koraalriffen en boeiende wilde dieren.

Hoewel je maanden door Indonesië zou kunnen reizen, is deze gids op maat gemaakt voor mensen die maar een paar weken de tijd hebben. De gids geeft u belangrijke inzichten voor het plannen van een onvergetelijke reis naar deze geweldige bestemming.

Bekijk hier al onze reizen naar Indonesië:

TourCompass – Van toerist naar reiziger