ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenRyokans – traditionele Japanse herbergen

Ryokans – traditionele Japanse herbergen

4-4-2024
Alle posts bekijken

Japan is een fascinerend land om in te reizen!

Hier komt u tradities en gebruiken tegen die afwijken van wat u in Nederland gewend bent.

Overnacht in een ryokan en ervaar de Japanse cultuur en gebruiken van dichtbij.

Wat is een ryokan?

Een ryokan (旅館) is een traditionele Japanse herberg, waar u de oude Japanse tradities en een unieke sfeer kunt ervaren.

Het is niet zomaar een plek waar u overnacht, maar een plek waar u zich in de Japanse cultuur kunt verdiepen en de betekenis van termen als tatami, yukata, kaiseki en onsen leert kennen.

Alle ryokans zijn verschillend en dat geldt ook voor de beleving. Na uw verblijf heeft u meer inzicht in de Japanse cultuur en gastvrijheid.

Hoe zijn ryokans ontstaan?

Ryokans dateren uit de 8e eeuw. De eerste ryokan, Nisiyama Onsen Keiunkan in Yamanashi, is gebouwd in 705 na Christus en wordt gezien als het eerste hotel ter wereld.

Pas veel later, in de Edo-periode (1603-1867), werden ryokans echt populair. In deze periode bloeide de Japanse economie. Er werden wegen aangelegd en langs deze wegen verschenen steeds meer ryokans om plek te bieden aan de vele kooplieden en samoerai die door het land reisden.

Tegenwoordig zijn er meer dan vijftigduizend ryokans in Japan. De ryokans variëren in grootte, stijl, luxe en prijs.

Wat kenmerkt een ryokan?

U hoeft geen ryokan te hebben bezocht om te weten dat u nu in een traditionele Japanse herberg bent aangekomen. U heeft ze waarschijnlijk wel eens in films gezien of in ieder geval iets dat erop lijkt: de traditionele Japanse gebouwen, schuifdeuren van rijstpapier, de op geisha’s geïnspireerde look en de prachtige Japanse tuinen.

Ook al heeft u het al gezien, het is toch iets heel anders om de sfeer van een ryokan in het echt op te snuiven.

Dresscode

Wanneer u een ryokan binnenstapt, betreedt u de wereld van Japanse tradities.

Dat betekent dat t binnen geen schoenen draagt.

Uw schoenen worden vervangen door pantoffels en u kunt uw normale kleding verruilen voor een yukata. Dat is een katoenen gewaad dat op een kimono lijkt. Omarm de ervaring en trek het comfortabele gewaad aan. Dit kan de hele dag bij alle activiteiten worden gedragen. In sommige onsen-steden is het zelfs normaal om in uw yukata en op geta (houten sandalen) door de stad te lopen. Zorg ervoor dat u de linkerkant van de yukata over de rechterkant vouwt voordat u de riem, de obi, om uw taille knoopt. Als u dit andersom doet, brengt dat ongeluk, omdat de doden op deze manier in een kimono worden gekleed.

Inrichting

Uw eerste indruk wanneer u uw kamer in de ryokan binnenkomt, is waarschijnlijk dat er iets ontbreekt. Want waar zijn alle meubels?

De inrichting is op zijn zachtst gezegd minimalistisch en uw kamer is wat spartaanser ingericht dan u misschien van hotels gewend bent.

Op de vloer van de kamer liggen tatami’s. Tatami’s zijn matten gemaakt van rijststro. Hier moet u ook uw pantoffels uitdoen en op kousenvoeten of blote voeten lopen. Er staat een lage tafel met bijbehorende lage stoelen zonder poten (zaisu) of zitkussens (zabuton). Precies zoals u kent uit films.

Misschien vraagt ​​u zich ook af waar het bed is. De traditionele Japanse futons waar u ‘s nachts op slaapt (niet te verwarren met de futons die we van thuis kennen), worden tegen bedtijd tevoorschijn gehaald.

Nadat de eerste indrukken zijn ingedaald, vraagt u zich waarschijnlijk af of de schuifdeuren naar uw kamer, die van dun rijstpapier (shoji) zijn gemaakt, geluiden echt buiten kunnen houden wanneer u gaat slapen. Dat gaat prima, want zoals gezegd heerst er overal in de ryokan een doordringende rust. Het is een ervaring die zen uitstraalt en een interessant onderdeel van uw verblijf.

Het eten

Het is niet zeker dat het eten bij uw verblijf is inbegrepen. Maar vaak is het mogelijk om ‘s ochtends of ‘s avonds een authentieke Japanse maaltijd te nuttigen.

Het eten wordt doorgaans geserveerd in een eetzaal of in uw eigen kamer voor een persoonlijkere ervaring.
‘s Ochtends wordt er een traditioneel Japans ontbijt geserveerd met diverse seizoensgerechten, bijv. een lokale miso, tofu of rijstpap. Op sommige plaatsen kunt u ook een ​​westers ontbijt krijgen.

‘s Avonds wordt er vaak kaiseki geserveerd. Dat is een traditioneel meergangenmenu met zes tot vijftien seizoensgerechten. De gerechten zijn in perfecte harmonie met elkaar qua smaak, textuur en opmaak.

Als u uw geest ervoor openstelt, kunt u enkele uitstekende culinaire belevenissen opdoen. Dit is namelijk de perfecte gelegenheid om kennis te maken met zeer delicate specialiteiten van Japan, die u anders misschien niet zou proberen.

Een tip: Het eten wordt om 18.00 uur geserveerd. Zorg dat u er op tijd bent en het liefst iets eerder.

Onsen – warmwaterbronnen

Baden is een belangrijk onderdeel van ryokans en vaak een enigszins verwarrende ervaring voor niet-Japanners.

Ryokans bevinden zich vaak in de buurt van warmwaterbronnen, zogeheten onsen (温泉), die zijn ontstaan ​​in gebieden met vulkanische activiteit. De onsen is een klassiek element van veel ryokans geworden.

Binnen- en buitenbaden worden door de warmwaterbronnen verwarmd. Als er geen onsen is, worden vaak klassieke Japanse badrituelen aangeboden.

Een bad duurt gewoonlijk niet langer dan vijftien minuten per keer, omdat het HEEL heet kan worden. Voel dus wat uw lichaam aankan. En vergeet niet om water te drinken.

Zoals zoveel dingen in Japan zijn ook onsen-belevingen doordrenkt met traditie. Als u een beetje kennis heeft van de etiquette voor de Japanse warmwaterbronnen, komt u al een heel eind.

Etiquette voor onsens:

  • Was u grondig (schrobben!) voordat u in bad gaat. Op veel plekken krijgt u een krukje waar u op kunt zitten, terwijl u zich wast onder een douche die zo laag is dat u op geen enkele manier helemaal rechtop kunt staan ​. Dat is ook niet de bedoeling. Ook moet uw haar opgestoken zijn, want het mag niet in het water komen.
  • Badkleding is doorgaans niet toegestaan. Daarom zijn de baden vaak gescheiden naar geslacht. Als u dat niet prettig vindt, zijn er op sommige plaatsen ook privébaden waar u gebruik van kunt maken.
  • Tatoeages zijn in Japan niet zo gebruikelijk, omdat ze voorheen in verband werden gebracht met de georganiseerde misdaad. Hoewel tatoeages tegenwoordig vaker voorkomen, vooral onder buitenlandse bezoekers, zijn ze op sommige plaatsen nog steeds niet toegestaan ​​in onsens. Controleer dit eventueel voor aankomst.

Wilt u naar een Japanse ryokan?

In Japan zijn veel verschillende, gezellige ryokans die een bezoek waard zijn. Of u nu een kleinere, door een familie gerunde ryokan of een wat grotere bezoekt, u beleeft een andere kant van Japan die u niet ziet als u in reguliere hotels verblijft.

Als u wilt, kunt u een van onze rondreizen door Japan uitbreiden met een verblijf in een ryokan voor een authentieke Japanse ervaring.

Bekijk hier al onze reizen naar Japan:

TourCompass – Van toerist naar reiziger