ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Kenia?

Wat is de beste reistijd voor Kenia?

3-4-2018  |  aangepast: 13-10-2022
Alle posts bekijken

giraffen op de savanne in Masai Mara

Als je graag eens een klassieke safari wilt meemaken, moet je een safari in Kenia kiezen.

Dit Oost-Afrikaanse land biedt een uniek dierenleven en schitterende nationaal parken, die voor onvergetelijke belevenissen zorgen.

Maar wat is de beste reistijd voor Kenia?

Hieronder kun je meer lezen over het weer en het dierenleven gedurende de verschillende seizoenen in Kenia.

Let op: Het weer in Kenia varieert afhankelijk van waar je je in het land bevindt. Deze gids is daarom vooral bedoeld voor degenen die het natuurreservaat Masai Mara willen bezoeken.

Het klimaat in Kenia

masai mara savanne in juli

De evenaar loopt dwars door Kenia. Daarom kent het land geen zomer en winter zoals wij dat kennen.

Kenia heeft daarentegen zowel natte als droge seizoenen.

Het droge seizoen loopt van juni tot en met oktober. Er zijn twee regenseizoenen:

  • Het lange regenseizoen loopt van april tot eind mei.
  • Het korte regenseizoen loopt van eind oktober tot en met december.

De regenseizoenen kunnen echter elk jaar wat opschuiven.

Doordat Kenia bij de evenaar ligt, kent het land het hele jaar door een tropisch klimaat met warm weer. De temperatuur overdag varieert van 22 tot 27°C, afhankelijk van waar je je in het land bevindt.

Het dierenleven in Kenia

olifanten in Masai Mara

Kenia heeft in bepaalde perioden van het jaar ‘s werelds grootste concentratie aan wilde dieren. Het hele jaar door kun je hier echter het schitterende en gevarieerde dierenleven bewonderen.

In Kenia leven o.a. de dieren van The Big Five (de Grote Vijf): de leeuw, luipaard, olifant, buffel en neushoorn. ‘The Big Five’ is een oude jachtterm die aangaf welke dieren volgens jagers het moeilijkst te schieten en het gevaarlijkst waren. Vandaag de dag wordt de term ook bij safari’s gebruikt. De meeste kans ‘the Big Five’ te spotten heb je buiten de periode van de grote trek van de gnoes.

Je kunt ook nijlpaarden, cheeta’s, zebra’s en vele, vele andere wilde dieren spotten. Met tussen de 600 en 1.000 verschillende vogelsoorten is Kenia tevens een eldorado voor vogelliefhebbers.

Een van de hoogtepunten in Kenia is The Great Migration (de grote trek), de jaarlijkse trek van kuddes van in totaal bijna 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazellen tussen nationaal park Serengeti in Tanzania en het reservaat Masai Mara in Kenia. De dieren zoeken naar sappig vers gras en water.

Het weer en dierenleven

Kenia kent een ongelooflijk dierenleven, dat het hele jaar door gespot kan worden.

Door de open vlaktes van de Masai Mara is er goede kans om heel veel dieren te zien, ongeacht het tijdstip van je bezoek.

Het tijdstip van je bezoek is echter wel van belang als je iets specifieks in gedachten hebt, bijvoorbeeld het meemaken van de grote trek van de gnoes in de Masai Mara.

Januari – maart: Weelderig landschap en aangename temperaturen

eeuwenwelpje in Masai Mara

Januari tot en met maart zijn de warmste maanden in Kenia. De temperatuur overdag ligt gemiddeld rond de 26 tot 27°C en er valt nauwelijks regen.

Deze maanden zijn voorafgegaan door het korte regenseizoen, dus het landschap is groen en weelderig. Naarmate de maanden verstrijken verliest het landschap echter zijn groene kleur.

Een bezoek aan Kenia in deze maanden is een prachtige belevenis omdat er slechts weinig regen valt, het weer mild en de natuur groen is.

Het is ook een geschikte periode om het fantastische vogelleven van Kenia te bewonderen. Veel vogelsoorten zijn namelijk op dit tijdstip vanuit Europa naar Kenia getrokken om te overwinteren.

→ Bezoek Kenia in de periode van januari tot en met maart, als je de voorkeur geeft aan:

  • de warmste periode van het jaar met beperkte hoeveelheden regen
  • weelderig, groen landschap
  • overwinterende vogels

April-mei: Regentijd en intieme safaribelevenissen

gazellen en een donkere hemel in masai mara

Het lange regenseizoen ligt in de maanden april (soms eind maart) tot en met mei. Het zijn warme maanden met overdag gemiddeld een temperatuur van rond de 24 tot 25°C.

In het lange regenseizoen kan er echt veel regen vallen. Maar daardoor moet je je niet laten afschrikken. De regen valt doorgaans in korte hevige buien ‘s middags, ‘s avonds of ‘s nachts. Daarna is het weer droog. De regen beïnvloedt je safari dus niet. Door de regen wordt de natuur opgefrist en worden rivieren en waterpoelen van vers water voorzien. Doordat de regen voor groen en weelderigheid zorgt, is Kenia in het regenseizoen eigenlijk op zijn mooist.

Ook om andere redenen is deze periode geschikt om naar dit land te reizen.

In april en mei zijn er namelijk minder bezoekers dan anders. Hierdoor krijg je als het ware een intiemere safari dan in het hoogseizoen. Als je graag foto’s maakt, is dit ook een perfecte periode. De wolken voegen namelijk een mooi contrast aan je plaatjes toe, wat je bij een strak blauwe lucht niet krijgt.

Een safari buiten het hoogseizoen biedt met andere woorden bijzondere belevenissen in een weelderige natuur.

→ Bezoek Kenia in de periode van april tot en met mei, als je de voorkeur geeft aan:

  • warm weer met overdag hoge temperaturen
  • weelderig landschap met gevulde waterpoelen en rivieren
  • een intiemere safari omdat er minder bezoekers zijn

Juni tot en met eerste helft oktober: The Great Migration in reservaat Masai Mara

wildebeesten aan de rivier de Mara

Juni tot en met oktober kenmerken zich door aangenaam weer met zeer weinig regen. Het wordt dan ook het droge seizoen genoemd. Overdag schommelen de temperaturen gemiddeld van 22 tot 26°C. Juni tot en met augustus zijn de ‘koudste’ maanden van het jaar. We maken je erop attent dat het ‘s ochtends en ‘s avonds koud kan zijn, vooral in de Nederlandse zomermaanden.

Deze periode ligt net na het lange regenseizoen. Het gras is aan het begin van de periode hoog, waardoor het spotten van dieren wat moeilijker kan zijn. Maar naarmate de tijd verstrijkt neemt de vegetatie af en drogen de waterpoelen en rivieren langzaam op. De dieren zijn daarom genoodzaakt zich rond de weinig overgebleven waterpoelen te verzamelen. Hierdoor zijn de dieren gemakkelijker te spotten, vooral vanaf het midden tot het einde van deze periode.

Vanaf eind juni komen grote kuddes zebra’s naar de Masai Mara om zich met het ruwe gras te voeden. Dit is tevens het begin van The Great Migration in de Masai Mara. De piek ligt tussen juli en september. De dieren verblijven kort in het reservaat voordat ze opnieuw de rivier de Mara oversteken om in september/oktober naar nationaal park Serengeti in Tanzania terug te keren, het een en ander afhankelijk van wanneer de regen valt.

Veel mensen willen dit schitterende natuurfenomeen zien. In deze periode zijn er daardoor veel bezoekers.

→ Bezoek Kenia in de periode van juni tot en met de laatste helft van oktober, als je de voorkeur geeft aan:

  • grote kuddes gnoes in de Masai Mara tijdens de grote trek
  • het dierenleven bij de waterpoelen
  • overdag aangename temperaturen en de droogste maanden van het jaar

Laatste helft van oktober tot en met december: Grote kuddes olifanten en vogelleven

Lila breasted roller staren naar kijker

Vanaf midden oktober begint het korte regenseizoen. Overdag ligt de gemiddelde temperatuur in deze maanden rond de 24°C.

Het droge seizoen is net achter de rug. De natuur is kaal, wat als voordeel heeft dat de dieren, die zich rond de waterpoelen verzamelen, gemakkelijker te spotten zijn. Naarmate de regen valt, wordt de natuur groener en weelderiger. Er zijn bovendien minder bezoekers, waardoor de safari intiemer is dan in de periode van juni tot oktober.

Nadat The Great Migration weer terug in Tanzania is, keren de grote kuddes olifanten terug naar de Masai Mara. Tijdens het bezoek van de vele gnoes, zebra’s en gazellen uit Tanzania hebben de olifanten hun heil elders gezocht. De gnoes, zebra’s en gazellen die permanent in het reservaat leven zijn uiteraard ook in deze periode te zien.

Vanaf medio oktober tot en met april landen vogels uit Europa in Kenia om in het aangename klimaat te overwinteren.

→ Bezoek Kenia in de periode van de laatste helft van oktober tot en met december, als je de voorkeur geeft aan:

  • grote kuddes olifanten
  • overwinterende vogels
  • een intiemere safari vanwege minder bezoekers

Bekijk hier al onze reizen naar Kenia:

Wil je meer over Kenia weten?

We benadrukken dat bovenstaande gids richtinggevend is en dat de adviezen gewijzigd kunnen worden.

We raden je daarom aan contact op te nemen met onze reisspecialisten, zodat jullie samen het voor jou beste tijdstip kunnen vinden en je een reis krijgt die aan je wensen voldoet.

TourCompass – Van toerist naar reiziger