ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenEten in Zuid-Afrika

Eten in Zuid-Afrika

28-4-2024
Alle posts bekijken

Vrouw en man houden elkaars hand vast in een wijngaard in Zuid-Afrika

De Zuid-Afrikaanse eetcultuur is een fascinerende en kleurrijke fusie van verschillende culturen en tradities, die de rijke geschiedenis en etnische diversiteit van dit land weerspiegelt.

Maar wat wordt er nou eigenlijk in Zuid-Afrika gegeten?

Van de inheemse stammen tot invloeden van Europese en Aziatische immigranten, elke groep heeft bijgedragen met zijn eigen unieke smaken en kooktechnieken, waardoor een zeer gevarieerde en spannende culinaire scene is ontstaan.

In deze blogpost hebben we 10 gerechten (eten en drinken) geselecteerd die u geproefd moet hebben op uw reis naar Zuid-Afrika.

Bobotie – het nationale gerecht van Zuid-Afrika

Het nationale gerecht van Zuid-Afrika, Bobotie

Bobotie, het nationale gerecht, is een heerlijke stoofschotel met lamsvlees en veel kruiden zoals bijvoorbeeld kerrie. Het gerecht wordt gebakken met eieren en melk, waarna het wordt afgedekt met een laagje chutney.

Bobotie heeft een heel bijzondere en unieke smaak, omdat het zowel zoet, zout als kruidig smaakt. U kunt verwachten dat het gerecht geserveerd wordt met gele rijst, gebakken banaan of gegrilde groenten, omdat Zuid-Afrikanen dol zijn op grillen.

Biltong

Zuid-Afrikaanse biltong

Een van de meest bekende en geliefde Zuid-Afrikaanse specialiteiten is biltong. Het is een vorm van gedroogd, gekruid vlees, meestal gemaakt van rundvlees, maar het kan ook worden gemaakt van wild, zoals van koedoe of struisvogel, dat in dunne reepjes wordt gesneden. Veel mensen kennen biltong ook als een variant van beef jerky.

Biltong heeft een kenmerkende robuuste smaak en wordt vaak gekruid met een mengsel van azijn, zout, suiker, koriander en andere kruiden.

Het is niet gewoon een snack, maar een onderdeel van de Zuid-Afrikaanse identiteit en wordt overal gegeten; in de stad, op safari en bij wandeltochten.

Braai

Zuid-Afrikaanse barbecue - braai

Een ander hoogtepunt van de Zuid-Afrikaanse keuken is “braai”, dit is Afrikaans voor grillen. Afrikaans is een van de 11 officiële talen van Zuid-Afrika.

Traditioneel omvat een braai een verscheidenheid aan soorten vlees, zoals worstjes (boerewors), lamsvlees, kip en biefstuk, dat wordt gegrild op een open vuur. Bijgerechten zijn bijvoorbeeld “pap” (een dikke maïspap), “chakalaka” (een pittig groentenmengsel) en verse salades.

Een braai is veel meer dan alleen maar grillen – het is een sociale gebeurtenis die vrienden en familie samenbrengt.

Melktert

Zelfgemaakte Zuid-Afrikaanse taart - Melktert

Voor echte zoetekauwen is melktert een klassieker. Het dessert is zeer populair in Zuid-Afrika, maar het komt oorspronkelijk uit Nederland, toen de Nederlanders het in de 17e eeuw naar Kaapstad brachten.

Deze zoete taart is gemaakt van een fluweelzacht melkachtig vulsel op een knapperige taartbodem en gegarneerd met een snufje kaneel. Melktert is erg geliefd en wordt vaak thuis en in cafés in het hele land gegeten.

Bunny Chow

Bunny chow

Bunny Chow is populair streetfood, oorspronkelijk uit de Zuid-Afrikaanse stad Durban, die een grote Indiase bevolking heeft.

Hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt dit niet gemaakt met konijn. Het gerecht bestaat uit een uitgehold brood gevuld met curry, vaak gemaakt met kip, lamsvlees of bonen.

Als u gaat eten in Zuid-Afrika ervaart u echt de unieke smaak die de keuken heeft – elk gerecht vertelt een verhaal over de volkeren, de culturele invloed en de tradities die dit unieke culinaire landschap hebben gevormd.

Rusk

Het traditionele Zuid-Afrikaanse beschuit

Rusk is een traditioneel Zuid-Afrikaans gedroogd stuk brood dat vaak wordt gegeten als een snack of bij het ontbijt, gedoopt in koffie, thee of warme chocolademelk.

Deze delicatesse lijkt op harde beschuit en stamt uit de tijd van de vroege Nederlandse kolonisten in Zuid-Afrika en is nog steeds een populair onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur.

Rusk wordt gemaakt van een koekdeeg, dat vervolgens in repen wordt gesneden en in de oven wordt gedroogd tot ze hard en knapperig zijn.

Er zijn diverse varianten, van zoet tot hartig en met verschillende toevoegingen zoals noten, zaden of gedroogd fruit.

Koeksisters

Bord met Zuid-Afrikaanse koeksisters

De Zuid-Afrikaanse koeksister is een traditionele cake, gemaakt van gebakken deeg dat in siroop of honing wordt gedompeld. De naam komt van het Nederlandse woord koek.

Voordat het deeg wordt gebakken, wordt het gevlochten, waardoor het een mooie glanzende bovenkant krijgt in een prachtig patroon.

De cake wordt ‘s middags gegeten bij de koffie, op verjaardagen en in sommige gevallen zelfs bij het ontbijt.

Rooibos-thee

Een kopje Rooibosthee

Rooibos-thee is een populaire kruidenthee gemaakt van de bladeren van de Aspalathus Linearis-plant, die in Zuid-Afrika worden geteeld. De thee staat bekend om zijn volle en van nature zoete smaak. Volgens de Zuid-Afrikaanse “Rooibos Council” heeft rooibos ook eigenschappen die goed zijn voor de gezondheid, omdat de bladeren vol zitten met antioxidanten die het immuunsysteem versterken. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat rooibos kan helpen bij de bestrijding van kanker.

De thee wordt over de hele wereld gedronken, meestal warm als traditionele thee, maar kan ook koud worden gedronken als ijsthee.

Chakalaka

Chakalaka - Zuid-Afrikaanse groenteschotel

Chakalaka is een Zuid-Afrikaanse pittige groenteschotel, die traditioneel wordt geserveerd bij stoofschotels en met brood.

Er zijn geen vaste ingrediënten in chakalaka, maar de meest populaire groenten zijn paprika, wortel, aardappel, lente-ui en witte bonen.

Zuid-Afrikaanse wijnen

Wijnproeven in Franschhoek in de Westkaap, Zuid-Afrika

Als u in Zuid-Afrika bent, mag u niet vergeten uzelf te trakteren op een glas heerlijke Zuid-Afrikaanse wijn. Hoewel het meestal Frankrijk, Italië en Spanje zijn die in de schijnwerpers staan, produceert Zuid-Afrika al wijn sinds 1655. Zuid-Afrikaanse wijnen zijn doorgaans rijp en fruitig met aardse smaken.

Het grootste deel van de wijnproductie is geconcentreerd in Western Cape, in de buurt van Kaapstad. Hier is de wijn onderverdeeld in regio’s en districten, waar het microklimaat en variatie in terrein verschillende regionale wijnen tot leven brengen.

Het Zuid-Afrikaanse klimaat draagt bij aan de intense smaakprofielen en u kunt een aantal zeer smaakvolle wijnen vinden, zoals Sauvignon Blanc, Chenin Blanc en Shiraz. Bijzonder bekend is de rode druif Pinotage – een kruising tussen Pinot noir en Cinsault – die in het begin van de 20e eeuw in Zuid-Afrika werd ontwikkeld.

Bekijk hier onze reizen naar Zuid-Afrika

TourCompass – Van toerist naar reiziger