ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDieren in Sri Lanka

Dieren in Sri Lanka

5-5-2024
Alle posts bekijken

Groep olifanten in het Minneriya Nationaal Park in Sri Lanka

Klein land, grote belevenissen.

Zo zou je Sri Lanka kunnen beschrijven, want ook al is het land klein u vindt hier een schat aan unieke cultuur, fantastische natuur en wilde dieren.

Sri Lanka is een waar paradijs voor dierenliefhebbers.

Met zijn weelderige vegetatie en gevarieerde landschap biedt het eiland een enorme biodiversiteit en leven er veel verschillende soorten dieren.

Welke dieren kunt u zien in Sri Lanka?

Op een reis naar Sri Lanka heeft u volop de gelegenheid om zich te verdiepen in de boeiende natuur in een aantal nationale parken en andere natuurgebieden.

Maar welke dieren kunt u zien op een safari in Sri Lanka?

De natuur van Sri Lanka biedt een grote verscheidenheid aan water- en landdieren. In Sri Lanka leven wel 140 verschillende soorten zoogdieren, 400 verschillende soorten vogels en meer dan 170 soorten reptielen.

We hebben 10 dieren op een rijtje gezet die u met een beetje geluk kunt zien op uw reis naar Sri Lanka.

1. De Aziatische olifant

Olifant in Udawalawe Nationaal Park in Sri Lanka

De Aziatische olifant is het “kleine broertje’ van de Afrikaanse olifant. Deze olifant is een stuk kleiner, maar het blijft een majestueus dier.

U heeft meerdere mogelijkheden om de olifant te spotten i de nationale parken van Sri Lanka.

Udawalawe National Park heeft naar verluidt een van de grootste olifantenpopulaties van Sri Lanka, wel 500 olifanten leven hier.

Reist u tussen juni en september, dan kunt u in het Minneriya National Park ook kuddes van wel 300 olifanten zien. Ze verzamelen zich rond het Minneriya-waterreservoir omdat ze hier water kunnen vinden in het verder droge landschap.

2. De makaak

Makaken in Sri Lanka

Niet alleen in de nationale parken van Sri Lanka kunt u wilde dieren zien.

Makaken leven namelijk vaak bij monumenten en tempels, vandaar dat ze ook de bijnaam “tempelaap” hebben.

De apen leven in grote groepen en daarom zult u er vaak veel tegelijk zien. De apen zijn niet gevaarlijk, maar het zijn wilde dieren en ze kunnen opdringerig of agressief worden als u te dichtbij komt.

Houd daarom afstand en voer ze niet, dan doen ze niets en kunt u ze rustig bekijken.

3. Het sambarhert

Sambarherten op de Horton vlaktes in Sri Lanka

Het sambarhert is een van de grootste herten ter wereld en leeft in de bosgebieden van Sri Lanka.

Net zoals bij andere soorten herten heeft het mannetjes sambarhert een groot gewei.

De herten leven voornamelijk in bosrijke gebieden en zijn vaak te zien bij waterpoelen of op graslanden in de nationale parken zoals Yala, Horton Plains en Udawalawe.

4. De pauw

Pauw pronkt met zijn verenkleed.

De pauw is een van de vogels waarvan de mannetjes de meest indrukwekkende veren heeft.

Net zoals bij veel andere vogelsoorten gebruikt het mannetje zijn kleurrijke veren om vrouwtjes aan te trekken.

Deze indrukwekkende vogel leeft in het regenwoud van Sri Lanka, maar is ook te vinden in o.a. Yala National Park.

5. De blauwe vinvis

Blauwe vinvis bij Mirissa in Sri Lanka

Voor de kusten van Sri Lanka kunt u met een beetje geluk het grootste dier ter wereld zien: de blauwe vinvis.

De indrukwekkende blauwe vinvis kan wel 200 ton wegen en meer dan 30 meter lang worden.

Er zijn verschillende plekken in Sri Lanka waar het mogelijk is om blauwe vinvissen te zien, onder andere bij de kust van Trincomalee en Mirissa. In Trincomalee, gelegen in het noordoosten van Sri Lanka, kunt u o.a. de blauwe vinvis zien tussen mei en oktober. In Mirissa, gelegen aan de zuidelijke punt van Sri Lanka, kunt u op walvissafari tussen december en april.

Op een walvissafari kunt u met een beetje geluk ook potvissen en dolfijnen zien, die ook in de wateren van Sri Lanka leven.

6. De varaan

Varan in Sri Lanka

De varaan is een soort hagedis.

Er zijn veel verschillende soorten varanen en sommige soorten leven in Sri Lanka. Bijvoorbeeld de Indische varaan, die wel drie meter lang kan worden.
Dit grote dier is fascinerend om te zien en met zijn schubben en lange klauwen doet hij denken aan dinosaurussen uit vervlogen tijden.

Varanen worden het vaakst gezien in de nationale parken van Sri Lanka, maar met een beetje geluk kunt u ze ook spotten aan de rand van een stad.

7. De Ceylonhoen – de nationale vogel van Sri Lanka

Sri Lankaans oerwoud hoen

Zoals de naam al doet vermoeden, heeft de Ceylonhoen veel gemeen met de kippen zoals we die in Nederland kennen.

De hanen zijn het grootst en hebben kleurrijke veren met een rode en gele kam. De hennen, die aanzienlijk kleiner zijn dan de hanen, zijn bruin, zodat ze zich beter kunnen camoufleren als ze hun eieren uitbroeden.

Hoewel de Ceylonhoen op een voor ons bekende vogel lijkt, leeft deze uitsluitend in Sri Lanka. Het is zelfs de nationale vogel van het land.

8. De lippenbeer

Luiaardbeer

De lippenbeer is een zeldzame berensoort die onder andere in Sri Lanka leeft. Hij heeft een zwarte, ruige vacht, met een crèmekleurige snuit.

De lippenbeer heeft vaak ook een lichtbruine tekening op de borst, in de vorm van een “Y” of een “V”.

Hij verplaatst zich ‘s nachts en meestal alleen, waardoor het moeilijk is voor toeristen om hem te spotten. Maar het is niet onmogelijk en misschien heeft u geluk want de lippenbeer leeft o.a. in het Yala National Park.

9. De waterbuffel

Een groep waterbuffels in Sri Lanka

De waterbuffel leeft in Sri Lanka in het wild én als vee.

Deze grote dieren kunnen wel 1.200 kg wegen, en zowel de vrouwtjes als de mannetjes hebben grote, herkenbare hoorns. De hoorns groeien hun hele leven door en vormen een goede bescherming tegen roofdieren zoals luipaarden.

Waterbuffels worden al meer dan 5.000 jaar gebruikt in de landbouw, door hun grootte en hun kracht zijn ze goed inzetbaar voor vervoer en de oogst. Tegelijkertijd wordt hun vlees en melk ook gebruikt bij het bereiden van voedsel.

In de nationale parken van Sri Lanka verzamelen deze grote dieren zich vaak rond waterpoelen om water te drinken of om af te koelen.

10. De luipaard

Een luipaard gluurt door de struiken in het Yala National Park in Sri Lanka

De grootste katachtige die in Sri Lanka leeft is de luipaard. Er zijn eigenlijk geen leeuwen of tijgers in Sri Lanka, hoewel de leeuw wel op de vlag van Sri Lanka staat.

Zonder de leeuwen en de tijger is er meer ruimte voor de luipaard in Sri Lanka. Die dieren zouden namelijk een bedreiging vormen voor hun toegang tot voedsel en leefgebieden. Daarom zijn ze vaak groter dan luipaarden elders in de wereld en ook rustiger, omdat ze hier bovenaan in de hiërarchie van de grote katachtigen staan.

U kunt het geluk hebben om een luipaard te spotten in het Yala National Park, waarvan men zegt dat het een van de beste plekken ter wereld is om luipaarden te zien. We kunnen helaas geen garanties geven. De luipaard leeft alleen, jaagt voornamelijk ‘s nachts en kan zich buitengewoon goed verstoppen.

Ontdek het dierenleven van Sri Lanka van heel dichtbij

U kunt makkelijk buiten Afrika op safari gaan en Sri Lanka is een fantastische safaribestemming, waar u de mogelijkheid heeft om de dieren in hun natuurlijke habitat te zien.

Er zijn volop mogelijkheden voor een klassieke safari in de nationale parken van Sri Lanka en ook voor een walvissafari, waarbij u boeiende zeedieren kunt zien.

Ontdek de indrukwekkende dieren en de weelderige nationale parken met ons in Sri Lanka

TourCompass – Van toerist naar reiziger

Bekijk hier al onze reizen naar Sri Lanka: