ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenZeven dingen die u kunt doen op Zanzibar (naast naar het strand gaan)

Zeven dingen die u kunt doen op Zanzibar (naast naar het strand gaan)

15-10-2023
Alle posts bekijken

Wie aan Zanzibar in Tanzania denkt, denkt misschien eerst aan de witte zandstranden en de kristalheldere, turquoise zee.

En hoewel de vele prachtige zandstranden onmiskenbaar de meeste reizigers naar het eiland trekken, heeft Zanzibar veel meer te bieden dan alleen zon, zand en water.

Het Afrikaanse eiland heeft een rijke cultuur en geschiedenis, waardoor u enkele unieke ervaringen kunt opdoen. Hier vindt u onze aanbevelingen voor wat u op Zanzibar kunt doen, behalve luieren op het strand.

1. Ga op verkenning in Stone Town

Luchtfoto van Stone Town

De oude handelsstad Stone Town is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De stad ligt aan de kust en is een tijdcapsule die veel over de cultuur en geschiedenis van Zanzibar vertelt.

De fascinerende architectuur van Stone Town straalt de kenmerkende ouderwetse charme uit waar Afrika bekend om staat. De gebouwen dateren voornamelijk uit de 19e eeuw en zijn een fascinerende samensmelting van de Swahili, Arabische, Indiase, Perzische en Europese cultuur.

Hier kunt u urenlang de smalle, historische straatjes en verborgen pleinen van de stad verkennen. Op elke straathoek treft u nieuwe, interessante juweeltjes aan.

Als uw benen moe worden, kunt u ontspannen in een café en genieten van de levendige, lokale sfeer terwijl u naar de voorbijvarende vissersboten kijkt.

Stone Town heeft ook een speciaal plekje in de harten van muziekliefhebbers, aangezien in Stone Town de legendarische muzikant Freddie Mercury werd geboren. In het Freddie Mercury Museum, een mustsee voor fans van Queen en hun charismatische zanger, kunt u hulde brengen aan de iconische rockster.

2. Ontmoet de rode apen van Jozani Forest

Rode franjeapen in Jozani Forest in Zanzibar

Als u een onvergetelijke ontmoeting met de natuur wilt, moet u naar Jozani Forest in nationaal park Jozani Chwaka Bay. Dit is het grootste bosgebied van het eiland en vooral bekend als het leefgebied van de zeldzame en bedreigde rode franjeaap, die alleen op het hoofdeiland van Zanzibar voorkomt.

U kunt de natuurpaden en loopbruggen in het bos samen met een lokale natuurgids verkennen en op zoek gaan naar de charmante primaten. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun kenmerkende, kleurrijke vacht, behendige sprongen van boom naar boom en speelse trucs met hun staart waarmee ze hun balans bewaren.

De rode franjeapen zijn de belangrijkste attractie van het nationale park, maar in het weelderige bladerdak van het bos kunt u ook meer dan vijftig verschillende vlindersoorten ontdekken. Daarnaast laten meer dan veertig verschillende vogelsoorten van zich horen, waaronder de grote neushoornvogel.

3. Proef de specerijen van het eiland

Een vrouw in een dorp sorteert specerijen

Zanzibar staat bekend om de productie van specerijen. Door de eeuwen heen hebben specerijen een centrale rol gespeeld bij de identiteit van het eiland als bloeiend handelscentrum.

Portugese handelaren brachten tijdens hun zeereizen vanuit India en Zuid-Amerika in de 16e en 17e eeuw als eersten specerijen naar het eiland. Specerijen zoals nootmuskaat, kruidnagel en kaneel bleken goed te gedijen in de vruchtbare grond en het klimaat van Zanzibar.

Nu worden er specerijentours aangeboden, waarbij u uw zintuigen kunt prikkelen door een scala aan kruiden en fruit aan te raken, te proeven en te ruiken. Een reis naar de dorpen Kizimbani en Kinchi is een must als u zich wilt verdiepen in verschillende specerijen als kurkuma, vanille, kardemom, chili, saffraan, citroengras en zwarte peper.

Het is een fantastische kans om inzicht te krijgen in hoe de specerijen worden verbouwd en hoe ze in de keuken en in de traditionele geneeskunde kunnen worden gebruikt.

4. Leer meer over het pijnlijke verleden van Zanzibar

Omheining van de oude slavenmarkt in Stone Town, Zanzibar

De geschiedenis van Zanzibar kent ook tragische, zwarte bladzijden, aangezien het eiland ooit een knooppunt was voor de slavenhandel. Op het hoogtepunt van de slavenhandel werden jaarlijks vijftigduizend Afrikanen verkocht op de enorme slavenmarkt in Stone Town.

Om beter inzicht te krijgen in deze wrede geschiedenis, kunt u een bezoek brengen aan de oude slavenmarkt en de Anglicaanse kathedraal, die nu zijn omgebouwd tot museum en gedenkteken.

De plek was ooit het epicentrum waar slaven werden gekocht en verkocht. Het bestond uit verschillende gebouwen die onderling waren verbonden, waaronder slavenkamers, een marktplaats en omheiningen.

Het behoud van dit gebied dient als een krachtige, aangrijpende herinnering aan de onmenselijkheden waarmee velen in deze periode te maken hebben gehad. We raden u ten zeerste aan om deel te nemen aan de rondleiding om waardevolle inzichten te krijgen in de complexe en pijnlijke geschiedenis.

5. Dineer op de avondmarkt in Forodhani Gardens

Streetfood-markt Forodhani in Stone Town

Terwijl de zon ondergaat boven Stone Town, vindt er een opmerkelijke transformatie plaats in Forodhani Gardens. De grills sissen, kruidige aroma’s zweven door de lucht en kleurrijke gerechten worden voor uw ogen bereid.

Wat overdag een rustig park was, wordt een feest voor de zintuigen en een onvergetelijke streetfood-ervaring.

Op de avondmarkt worden allerlei delicatessen uit Tanzania en Zanzibar aangeboden, die hun wortels in de Midden-Oosterse, Indiase en Afrikaanse keuken hebben. Enkele opvallende gerechten zijn zeevruchtenkebabs, mantabali (gevulde chapati uit Zanzibar), kipshoarma, Zanzibar-pizza en verfrissend, vers geperst suikerrietsap met limoen en gember.

6. Cruise bij zonsondergang in een handgebouwde boot

Traditionele dhow-zeilboot bij zonsondergang in Zanzibar, Tanzania

De traditionele, met de hand gebouwde dhows van Zanzibar werden voornamelijk gebruikt voor de kustvaart en vervoer van passagiers.

Tijdens uw bezoek kunt u met een dhow een dagexcursie maken om de prachtige Menai Bay en Kwale Island te verkennen. Het kristalheldere water maakt het mogelijk om bultruggen en dolfijnen (tuimelaars) te zien.

Het hoogtepunt van de zeiltocht komt tegen het einde van de dag, wanneer de adembenemende zonsondergang zich boven het water ontvouwt en de horizon in een kleurrijk canvas verandert.

7. Dineer midden op zee bij The Rock

The Rock Restaurant Zanzibar Over Water House

The Rock is een iconisch restaurant op het schiereiland Michamvi. Het restaurant is gebouwd op een klif in de zee bij Pingwe Beach. Er zijn slechts twaalf tafels en er staat een voornamelijk Europees menu op de kaart, dat onder meer vers gevangen zeevruchten en pasta omvat.

The Rock valt vooral op door de uitzonderlijke ligging. Tijdens de beklimming van de houten trap kunt u genieten van een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de sprankelende, turquoise Indische Oceaan.

In The Rock wordt zowel lunch als diner geserveerd, maar vanwege het beperkte aantal tafels is het verstandig om te reserveren.

U kunt ervoor kiezen om Zanzibar te bezoeken als afsluiting van een spannende safari in Tanzania of Kenia of als heerlijke beloning na het beklimmen van de Kilimanjaro. Zorg er wel voor dat u meer ziet dan alleen het strand en de zee en laat de veelzijdige charmes van Zanzibar u herinneringen bezorgen die een leven lang meegaan.

Bekijk hier al onze reizen naar Zanzibar:

TourCompass – Van toerist naar reiziger