ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenVergelijking van routes op de Kilimanjaro

Vergelijking van routes op de Kilimanjaro

19-3-2018  |  aangepast: 1-2-2024
Alle posts bekijken

camp op de Kilimanjaro

Het is een droom van velen om de Kilimanjaro te beklimmen.

En er zijn diverse routes die naar de top van de Kilimanjaro leiden, Uhuru Peak.

Maar welke route is voor u de juiste?

Welke Kilimanjaro-route moet ik kiezen?

kaart van kilimanjaro routes
Er zijn 7 verschillende routes op de Kilimanjaro.

Op dit moment kunt u kiezen uit 5 van deze routes op TourCompass: namelijk de Machame-, Marangu-, Rongai-, Shira- en Lemosho-route. Daarnaast zijn er de routes Northern Circuit en Umbwe.

Aan elke route zitten voor- en nadelen. U kunt daarom het beste een route kiezen die voor u geschikt is.

De verschillende routes variëren onder meer qua:

  • Welke weg ze nemen voor de beklimming en afdaling
  • Drukte/ Populariteit
  • Moeilijkheidsgraad
  • Mogelijkheid om te acclimatiseren & slagingspercentage
  • Accommodatie

Daarnaast worden meerdere routes in het laatste gedeelte van de beklimming bij elkaar gevoegd en de vegetatie die u onderweg tegenkomt varieert:

  • op het laatste stuk van de tocht naar het hoogste punt van de Kilimanjaro, Uhuru Peak, worden meerdere routes bij elkaar gevoegd. De routes waarvan wij gebruik maken lopen via Barafu Camp en Stella Point (Machame, Lemosho en Shira) of via Kibo Huts en Gilman’s Point (Marangu en Rongai).
  • Afhankelijk van welke route u neemt, komt u door landschappen met akkers, bossen, regenwoud, heidevelden, bergwoestijn en natuurlijk ijs op de top van de berg.

Hieronder kunt u meer lezen over de 5 routes waarvan wij gebruik maken.

Afhankelijk van welke leverancier we gebruiken, kunnen de camps en de precieze routes enigszins variëren.

De Machame-route

kaart van Machame route
De Machame-route is een route met veel prachtige natuur en hij is populair bij veel bezoekers.

De route begint aan de zuidwestelijke kant van de Kilimanjaro bij Machame Gate en de afdaling gebeurt via de Mweka-route.

Sommige mensen vinden dat de Machame-route qua natuur de mooiste route is en daarom is hij ook zo populair.

Machame is technisch geen moeilijke route, maar hij is wel zwaar. Er is soms sprake van erg steil terrein, waar u veel moet stijgen en dalen, en dit vereist nogal wat uithoudingsvermogen. De Machame-route is daarom vooral iets voor u als u een uitdagende tocht aankunt. Door de zwaarte van de route heeft hij de bijnaam de Whisky-route.

Door de populariteit van Machame is het een drukke route, als u hem vergelijkt met Rongai, Lemosho en Shira. Als u liever een minder drukke route wilt, dan is het beter om een van die routes te kiezen.

De meeste mensen kunnen de Machame-route afmaken, omdat u onderweg goed kunt acclimatiseren. U “slaapt namelijk lager dan het aantal meter dat u bent gestegen”. De Machame-route duurt 6 dagen.

Waarom zou u voor de Machame-route kiezen?

  • Het is qua natuur en variatie een van de mooiste routes
  • Goede acclimatisatie omdat u “lager slaapt dan het aantal meter dat u bent gestegen”
  • Middel-hoog slagingspercentage

Nadelen van de Machame-route

  • Vrij drukke route
  • Zware tocht

De Marangu-route

kaart van Marangu route
De Marangu-route is een van de oudste en populairste routes op de Kilimanjaro.

De route start aan de zuidoostelijke kant van de Kilimanjaro bij de Marangu Gate.

Marangu heeft de bijnaam de Coca Cola-route, omdat u onderweg naar de top allerlei drankjes en snacks in de hutten kunt kopen. De naam contrasteert met de veel zwaardere Machame-route, die de bijnaam de Whisky-route heeft.

Anders dan op de andere routes, overnacht u hier op eenvoudige matrassen in primitieve hutjes, in plaats van in een tent. Dat kan een voordeel zijn als u wat meer comfort wilt of als u tijdens het regenseizoen op pad gaat.

Marangu is een mooie route, maar minder gevarieerd dan de andere routes, omdat de beklimming en afdaling via dezelfde route plaatsvinden. Daarom ziet u alleen de ene kant van de berg.

De Marangu-route is populair en daarom kan het er soms druk zijn. De populariteit kan te wijten zijn aan het feit dat deze route qua terrein minder uitdagend is dan andere routes.

De Marangu-route is de meest directe route naar de top en hij stijgt geleidelijk. Maar denk vooral niet dat deze route “gemakkelijk” is, want dat is de reden dat veel mensen last krijgen van hoogteziekte, omdat ze er volledig onvoorbereid aan beginnen. Op Marangu hebt u normaal niet de mogelijkheid om “lager te slapen dan het aantal meter dat u bent gestegen”, waardoor het moeilijker kan zijn om te acclimatiseren en daardoor is het slagingspercentage op deze route lager.

De aanbevolen lengte van de tocht is minstens 5 dagen, waardoor het de kortste route op de Kilimanjaro is. Door de geringe acclimatisatie op de route, hebben we ervoor gekozen om een extra acclimatisatiedag in te lassen, zodat er een grotere kans bestaat dat u de top ook echt bereikt. Daarom duurt deze tocht met TourCompass totaal 6 dagen.

Waarom zou u voor de Marangu-route kiezen?

  • Naar verhouding “gemakkelijke” en directe route naar de top
  • Overnachting in hutten, wat een voordeel kan zijn tijdens de regentijd
  • Relatief goedkope route – ook al is er een acclimatisatiedag ingelast

Nadelen van de Marangu-route

  • Drukke route
  • Minder gevarieerde natuur dan de andere routes, doordat dezelfde weg voor het beklimmen en afdalen wordt gebruikt
  • Laag slagingspercentage vanwege minder goede acclimatisatie, dat echter hoger wordt bij 6 dagen

De Rongai-route

kaart van Rongai route
De Rongai-route start aan de noordkant van de Kilimanjaro dicht bij de grens met Kenia. Dit is de enige route die in het noorden start.

De ligging op het noorden betekent dat de route beschut is tegen regen, waardoor Rongai ook zeer geschikt is voor tijdens de regentijd. Maar door de kleinere hoeveelheid regen zijn er mensen die deze route minder mooi vinden en u ziet geen regenwoud tijdens de beklimming, zoals op de andere routes.

U hebt wel een vrijer uitzicht op de Kilimanjaro vanaf de noordkant dan vanaf de zuidkant. En u ziet ook het gebied rond Mawenzi Peak, dat een van de mooiste stukken op de hele berg is.

Rongai is een van de wat gemakkelijkere routes op de Kilimanjaro, omdat hij net als de Marangu een langzame, geleidelijke beklimming biedt, zonder steile stukken. Daarnaast is Rongai ook minder druk en ligt wat meer afgelegen dan de populairdere routes. En omdat Rongai pas samenkomt met Marangu bij de Kibo Huts, kunt u het gevoel hebben dat u meer op uzelf bent tijdens de tocht tot aan Kibo Huts.

De aanbevolen lengte van de tocht is minstens 6 dagen. Op deze route kunt u niet goed “hoog klimmen, laag slapen”, dus hebben wij een extra acclimatisatiedag ingelast, zodat de route in totaal 7 dagen duurt, dit betekent een betere acclimatisatie en een hogere slagingskans.

Rongai is normaal duurder dan Machame en Marangu, omdat er extra transport van Moshi naar de noordkant van de berg aan te pas komt.

Waarom zou u voor de Rongai-route kiezen?

  • “Makkelijke” trekking met milde stijgingen, die met 7 dagen een goede acclimatisatie en verhoudingsgewijs hoog slagingspercentage heeft
  • Toegang vanaf de noordkant, wat een voordeel kan zijn in de regentijd
  • Minder mensen dan op de Machame- en Marangu-route

Nadelen van de Rongai-route

  • Duurder dan Machame en Marangu
  • Langere rit aan het begin van de tocht
  • Minder natuur dan op de andere routes

De Lemosho-route

kaart van Lemosho route
De Lemosho-route is een erg mooie, ongerepte en afgelegen route als u die vergelijkt met de andere routes. Veel mensen vinden dit de mooiste route op de Kilimanjaro.

Lemosho is ook een van de nieuwste routes. Hij is oorspronkelijk bedacht als een verbeterde versie van de Shira-route. Maar hij is anders, omdat hij langer is en de eerste overnachting ligt lager dan op Shira, waardoor u beter acclimatiseert.

Net als op de Shira- en Rongai-route, moet u eerst een stuk rijden, voordat u bij het beginpunt bent. Hierdoor, en doordat Lemosho een langere route is, is dit de duurste van de vijf routes.
Maar u krijgt daarentegen wel een route met veel mooie landschappen en weinig drukte.

Deze route begint ten westen van de Kilimanjaro bij Lemosho Glades, en is een minder gebruikte route dan bijvoorbeeld Machame en Marangu.

Lemosho is naar verhouding een zware route. De mogelijkheden voor acclimatisatie zijn onderweg goed, waardoor het slagingspercentage hoog is. We raden u aan om minstens 7 dagen over de Lemosho-route te doen. Bij TourCompass duurt de tocht 8 dagen

Waarom zou u voor de Lemosho-route kiezen?

  • Mooie en ongerepte route
  • Goede mogelijkheden om te acclimatiseren en hoog slagingspercentage
  • Minder drukte, vooral aan het begin

Nadelen van de Lemosho-route:

  • Duurste route door de lengte ervan
  • Langere rit aan het begin van de tocht
  • Duurt langer dan de andere vier routes

De Shira-route

kaart van Shira route
De Shira-route is bijna hetzelfde als de nieuwere route Lemosho. Maar de Shira-route duurt maar 6 dagen.

Net als Lemosho begint de route aan de westkant van de Kilimanjaro. Bij Shira rijdt u naar het startpunt bij Shira Gate en u kunt een zwaardere en meer inspannende start verwachten dan op al de andere routes. U overnacht de eerste nacht namelijk op 3.840 meter boven zeeniveau. Op deze hoogte bestaat het risico dat u hoogteziekte krijgt, en daarom is het hier extra belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert.

De Shira-route is een mooie route die minder druk is dan de populaire routes Machame en Marangu.

De mensen die de Shira-route kiezen in plaats van Lemosho, hebben normaal minder tijd en geld tot hun beschikking. Daarnaast moet u zin hebben om de zware start door te maken, die de Shira-route heeft.

Waarom zou u voor de Shira-route kiezen?

  • Goede acclimatisatie, als u de eerste nacht geen problemen krijgt
  • Goedkoper dan de Lemosho-route
  • Minder drukte, vooral aan het begin

Nadelen van de Shira-route:

  • Zwaardere en inspannendere start dan Lemosho
  • Duurder dan de populaire routes Marangu en Machame

Tabel met vergelijkingen

 Hieronder kunt u de routes met elkaar vergelijken.

Let er op dat de beschrijving van de route is gebaseerd op het aantal dagen zoals wij die als uitgangspunt aanbieden. Dat wil zeggen dat zowel de Marangu- als de Rongai-route een extra dag voor acclimatisatie bevatten. Daarnaast is het mogelijk om acclimatisatiedagen bij te boeken op de andere routes. Dit is beter voor de acclimatisatie en het verhoogt het slagingspercentage.

Dagen tocht Start Afdaling via Moeilijkheidsgraad Slagingspercentage* Drukte Landschap Acclimatiseren*
Machame 6 Zuidwest Mweka Hoog Middel-hoog Hoog 4/5 van de 5 Goed
Marangu 6 Zuidoost Marangu Licht-middel Laag-middel** Hoog 2 van de 5 Goed**
Rongai 7 Noordoost Marangu Licht-middel Middel-hoog** Laag 3/4 van de 5 Goed**
Lemosho 8 West Mweka Hoog Hoog Middel 5 van de 5 Goed
Shira 6 West Mweka Hoog Middel-hoog Middel 4 van de 5 Middel

* Betere acclimatisatie en hoger slagingspercentage door het bijboeken van een acclimatisatiedag

** Wij hebben een acclimatisatiedag in de Marangu- en de Rongai-route opgenomen. Daardoor is de acclimatisatie beter en het slagingspercentage hoger dan anders

Bekijk hier al onze routes op de Kilimanjaro:

Neem contact met ons op voor meer informatie

Daarnaast kunt u een kijkje nemen in onze ultieme gids over Kilimanjaro, waarin u de antwoorden op uw vragen vindt.

TourCompass – Van toerist naar reiziger