ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Tanzania: indrukken uit Zuid-Tanzania

Reisverslag uit Tanzania: indrukken uit Zuid-Tanzania

23-11-2022
Alle posts bekijken

Onze Afrika-expert Winnie heeft HEEL vaak in Afrika gereisd. Maar in april 2019 bezocht ze voor het eerst het zuiden van Tanzania.

Bil

Terwijl we door het land rijden, realiseer ik me dat ik een klassieke beginnersfout maak. Dat doe ik eigenlijk zelden. Ik reis al 25 jaar en ben in meer dan 40 landen geweest, maar deze keer val ik door de mand.

Ik ben in Tanzania, waar ik al eerder ben geweest.

Anderhalf jaar geleden was ik in Serengeti, Ngorongoro, Tarangire en Lake Manyara. Ik ben een paar keer in Moshi geweest en twee keer op Zanzibar. Ik dacht dat ik Tanzania wel kende. Maar kom op, dat is net als dat je naar Florence bent geweest en dan zegt dat je heel Italië kent!

In de loop van 10 dagen ga ik het oosten en zuiden van Tanzania verkennen. En op dag 5 zit ik perplex in de auto, terwijl ik dit op mijn mobiele telefoon zit te tikken.

Elefanter

Ik ben overspoeld door indrukken waarvan ik nooit had gedacht dat ik ze hier zou opdoen. Het ene ogenblik waan ik me op een theeplantage in het hoogland van Maleisië, het volgende ogenblik doet het landschap me denken aan een zomervakantie in Noorwegen en plotseling weet ik weer waar ik ben: namelijk in Afrika.

De vrouwen die ik zie helpen me uit mijn droom dat ik in Maleisië of Noorwegen ben. In hun kleurrijke jurken komen ze tevoorschijn uit de velden, huizen en op de paden. Ze dragen allemaal wel iets. Kinderen, brandhout, rijst. Ik zie bijna geen enkele vrouw die niets draagt.

Abe

De natuur is hier zeer weelderig. De heuvels hebben allerlei kleuren groen en we worden omringd door theeplantages, bananenplantages, suikerriet-, rijst- en sisalvelden. De grond ziet er vruchtbaar uit – en lijkt niet op de droge grasvlaktes in het noorden waarop de Masai hun vee laten grazen. Hier in het zuiden, waar ik me bevind, valt veel regen en is de bodem rijk aan voedingsstoffen. Hier vind je Nationaal park Ruaha, Nationaal park Mikumi en het Selous Game Reserve.

In tegenstelling tot het noorden van Tanzania is het zuiden – en de safarimogelijkheden die je hier hebt – bij de meeste mensen vrij onbekend en dat komt beslist niet door de natuur en de dieren die hier te vinden zijn!

Bjerg

In het Usambara-gebergte overheersen de watervallen en wilde varens en kun je prachtige wandeltochten maken. Een weelderigheid waarvan ik niet wist dat die bestond in Tanzania. Mikumi doet denken aan Ambroseli in Kenia, met een plat landschap, omringd door bergen en met een grote hoeveelheid zebra’s en giraffen! De rit van Mikumi naar Ruaha is buitengewoon mooi. Hier waan ik me in Noorwegen en Italië om zo weer in Afrika uit te komen, op het moment dat de kleurrijke vrouwen uit de velden tevoorschijn komen.

Het wilde Ruaha is de streek waar je de baobabboom vindt. Ik heb nog nooit zoveel baobabbomen op één plek gezien, samen met acaciabomen, ruige rotsen en zachte, ronde rotsen, rivieren, vlaktes, bossen, grote kuddes olifanten, leeuwen – je vindt dat allemaal in Ruaha – behalve toeristen!

Rufiji

Er komen iets meer toeristen naar Selous en dat is begrijpelijk. Door de grote Rufiji-rivier die door het grootste gedeelte van het wildreservaat stroomt, heb je hier een unieke fauna. En je kunt hier prima een gewone landsafari afwisselen met een boottocht op de rivier, waarbij je nijlpaarden, krokodillen en vogels kunt spotten.

Als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik nooit een supergrote fan van Serengeti ben geweest. Het is er beslist mooi en er zijn veel dieren, maar ik heb altijd gevonden dat het wemelt van de bezoekers in dit nationaal park. Mijn kennismaking met het zuiden van Tanzania heeft mijn idee over het land veranderd. Wat een diversiteit, natuur en fauna – wat is het toch een fantastisch mooi land!

Winnie, TourCompass