ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor Laos?

Wat is de beste reistijd voor Laos?

29-9-2023
Alle posts bekijken

Laos is een betoverende, charmante parel in Zuidoost-Azië.

Hier wachten u dramatische bergen, fascinerende cultuur, spannende geschiedenis, weelderige natuur, avontuurlijke steden en nog heel veel meer.

Laos heeft het hele jaar door een warm, tropisch klimaat, maar wat is eigenlijk de beste tijd voor een bezoek aan het uitnodigende land? Hieronder kunt u daar veel meer over lezen.

Het klimaat in Laos

Laos is het hele jaar door een aantrekkelijke bestemming, aangezien het een tropisch en warm klimaat heeft.

Het land heeft maar twee seizoenen, een droog seizoen en een regenseizoen.

Het is er het hele jaar warm, maar de maanden maart, april, mei en juni zijn het warmst. Laos bestaat uit zowel laagland als hoogland, waardoor zowel het droge en het regenseizoen als de temperaturen kunnen verschillen. Met name in het noordelijke deel van het hoogland kan het wat koeler zijn dan in het zuiden van het land.

De Mekong, de langste rivier van Zuidoost-Azië loopt van noord naar zuid door Laos. De Mekong voedt onder andere de Laotiaanse flora. De Mekong is de op elf na langste rivier ter wereld en loopt niet alleen door Laos, maar ook door onder meer China, Myanmar, Cambodja, Thailand en Vietnam en mondt uit in de Zuid-Chinese Zee.

Het droge seizoen

Het droge seizoen in Laos loopt van november t/m april.

Wilt u veel zon en weinig regen, dan is het droge seizoen een goede tijd om naar Laos te reizen.

Warm weer, zonneschijn en weinig buien zijn kenmerkend voor het droge seizoen in Laos. Door deze combinatie is het droge seizoen het hoogseizoen van Laos.

Als u Laos in het droge seizoen wilt bezoeken, maar toch van weelderig groene natuur wilt genieten, dan kunt u het beste in het begin van het droge seizoen gaan. Dan is Laos nog mooi groen dankzij de regen van de afgelopen maanden. Tegen het einde van het droge seizoen stijgt de temperatuur gewoonlijk iets, waardoor het zeer warm kan worden.

Wanneer u Laos in het droge seizoen bezoekt, kunt u genieten van interessante, authentieke belevenissen in de warme zonnestralen.

Het regenseizoen

Het regenseizoen in Laos loopt van mei t/m oktober.

Door de hoeveelheid regen die in die periode valt, bloeit de natuur helemaal op. De regenbuien creëren een fantastisch, rijk natuurlandschap, waarin alles uitbarst in prachtige, heldergroene en weelderige kleuren.

In het regenseizoen vallen af en toe pittige stortbuien die gewoonlijk een uur of twee duren en meestal ‘s nachts of in de vroege ochtend vallen.

De regen voedt niet alleen de vegetatie, maar zuivert ook de lucht. Na de buien klaart het meestal weer goed op. In het zuiden van Laos kunnen de regenbuien in juli, augustus en september echter van wat langere duur zijn.

Hoewel er in het regenseizoen veel regen valt, betekent dit niet dat de temperaturen ook dalen. In het regenseizoen blijven de temperaturen hoog, waardoor Laos het hele jaar door warm en tropisch is.

Het regenseizoen is een goede tijd om leuke ervaringen op te doen in Laos. Een van de voordelen van reizen in deze periode is dat het bij populaire attracties minder druk is dan in het hoogseizoen.

Het weer in enkele plaatsen in Laos

De temperaturen in Laos zijn in het algemeen het hele jaar door hoog, maar ze kunnen licht schommelen afhankelijk van waar u bent in het land.

Hier kunt u meer lezen over het weer in enkele populaire steden in Laos.

Luang Prabang

Luang Prabang ligt in het noorden van Laos en is een voormalige koningsstad.

De temperaturen zijn het hele jaar door hoog, maar vooral in de maanden maart, april en mei is het warm. In juli en augustus valt de meeste regen in de stad. Dat betekent niet dat er in deze maanden niet genoeg herinneringen kunnen worden gemaakt in Luang Prabang.

De Mekong-rivier stroomt dwars door de stad, waardoor Luang Prabang groen en weelderig is. De stad heeft een typisch tropisch klimaat. Door de noordelijke ligging zijn de temperaturen vaak iets lager dan in het zuiden van Laos.

Wat voor weer het ook is, Luang Prabang is een charmante stad met een ontspannen sfeer waar interessante dingen te beleven vallen.

Vang Vieng

Ten zuiden van Luang Prabang ligt de mooie plaats Vang Vieng.

Van oktober t/m april is de droogste en zonnigste periode in Vang Vieng. Er valt dan nauwelijks regen. Daarom is deze periode ook het populairst onder veel toeristen.

Augustus is de natste maand in Vang Vieng, terwijl in januari de minste regen valt. In januari wordt Vang Vieng dan ook druk bezocht.

Vang Vieng si bijzonder populair onder backpackers, maar de plaats heeft alle bezoekers iets moois te bieden.

Vientiane

Vientiane is de hoofdstad van Laos en ligt aan de rivier de Mekong.
De hoofdstad kan het hele jaar door worden bezocht, maar met name van november t/m april is de aangenaamste periode om naar Vientiane te reizen. Dan is het de meeste tijd warm en droog.

In april en mei kan het nog goed warm zijn in de hoofdstad. Als u niet zo van heel warm weer houdt en het niet erg vindt dat de hemel af en toe zijn sluizen opent, ga dan in juni, juli of augustus naar Vientiane. Het prachtige omringende landschap is dan op zijn groenst en weelderigst, vooral tijdens de natste maanden.

Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar u de prachtige hoofdstad van Laos bezoekt, er zijn genoeg interessante dingen te doen.

Let op: de bovenstaande informatie over het klimaat in Laos is indicatief. Bekijk altijd het weerbericht voordat u op reis gaat of neem contact op met onze reisspecialisten als u twijfelt wanneer u moet gaan.

Bekijk hier al onze reizen naar Laos:

TourCompass – Van toerist naar reiziger