ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe Ha Long baai in Vietnam

De Ha Long baai in Vietnam

24-3-2024
Alle posts bekijken

Vrouw kijkt uit over Ha Long Bay

In het noordoosten van Vietnam, in de provincie Quảng Ninh, ligt de Ha Long baai.

De baai is al heel lang een populaire bestemming vanwege het spectaculaire landschap dat hier te vinden is.

Lees mee en ontdek waarom (en wanneer) u de Ha Long baai moet bezoeken, waar het landschap en de eilanden prachtige natuurbelevenissen en spannende legendes over draken verbergen.

Wat is de Ha Long baai?

Kalksteenformaties in jadegroen water in Ha Long Bay

Ha Long betekent ‘neerdalende draak’ in het Vietnamees, en na een blik op de baai is het niet moeilijk te begrijpen waarom het deze naam heeft gekregen. “Een fantastisch natuurspektakel”, zo noemde één van onze teamleden de baai zelfs.

De baai bevat namelijk ongeveer 1.600 kleine eilanden en adembenemende kalksteenrotsen die uit het water oprijzen. Het geheel kan doen denken aan mythische draken die zich uitstrekken naar de hemel.

Meerdere eilanden in de baai hebben grote grotten. Op het grote eiland Cat Ba liggen meerdere dorpen en op een aantal kleinere eilanden liggen vissersdorpjes.

Veel van de eilanden in de baai zijn onbewoond en daardoor onbedorven, mede dankzij de zeer steile rotsen. De Ha Long baai is dus op vele manieren een ongerept natuurgebied met een rijke flora en fauna.

De historische en culturele betekenis van de Ha Long baai

De draak heeft een belangrijke betekenis in de Vietnamese cultuur en daarom is het geen toeval dat de Ha Long baai naar een draak is vernoemd.

Een van de meest populaire legendes vertelt het verhaal van hoe een draak en haar jongen uit de hemel naar beneden kwamen om het Vietnamese volk te beschermen tegen vijanden door vuur, smaragden en jade te spuwen. Deze edelstenen veranderden in de rotsformaties die vandaag de dag in de Ha Long baai te zien zijn, en misschien is het ook de reden waarom het water soms jadegroen van kleur is?

Dit unieke landschap met de onbedorven eilanden heeft er ook voor gezorgd dat de Ha Long baai in 1994 werd opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst als een natuurverschijnsel dat bewaard moet blijven.

Dit moet u gedaan hebben in de Ha Long baai

Als u de Ha Long baai bezoekt, kunt u zich verheugen op verschillende onvergetelijke ervaringen, bezienswaardigheden en activiteiten.

Een aantal hiervan hebben wij hier op een rijtje gezet.

Ga op een minicruise

Kleine cruiseschepen varen in Ha Long Bay

En van de beste manieren om de Ha Long baai te beleven is door een cruise te maken. U overnacht op de boot en kunt dus alle uren van de dag benutten om de baai te verkennen.

De boot brengt u langs een paar van de grootste attracties in de Ha Long baai, zoals bijv. de Sung Sot-grot en de drijvende vissersdorpen. U kunt vanaf de boot gaan kajakken of meedoen aan ochtendgymnastiek (meestal Tai Chi) op het dek.

Natuurlijk kunt u ook onderweg een heerlijke duik nemen.

Vlieg met een watervliegtuig over de baai

Overzicht van boten in Ha Long Bay

Wilt u de Ha Long baai van bovenaf bekijken, dan heeft u de mogelijkheid om een mooie vlucht te maken met een watervliegtuig.

Het uitzicht van bovenaf is echt uniek en u ziet de prachtige rotsformaties en sprookjesachtige eilanden, die verspreid liggen in de baai onder u.

Het watervliegtuig is klein en biedt plaats aan ongeveer 12 personen.

Bezoek de Sung Sot-grot

Sung Sot grot verlicht door kleurrijke lichtjes

De Sung Sot-grot is een van de belangrijke hoogtepunten bij een bezoek aan de Ha Long baai.

De grot werd ontdekt in 1901 en met zijn ongeveer 10.000 vierkante meter is dit een van de grootste grotten in de Ha Long baai.

De grot is verdeeld in twee “kamers”. De eerste wordt de “wachtkamer” genoemd, maar deze kamer is meer dan de naam doet vermoeden. Hier kunt u indrukwekkende stalactieten zien, verlicht door kleurrijke lampen.

De tweede kamer kan alleen worden bereikt via een smalle gang en staat bekend als het “Vredige Slot” en heeft veel spectaculaire rotsformaties. De plaatselijke bevolking identificeert deze formaties door ze te vergelijken met de dieren waarop ze lijken.

Bekijk de drijvende vissersdorpen (van een afstand)

Drijvend vissersdorp in Ha Long Bay

In de Ha Long baai vaart u langs de drijvende vissersdorpen, waar Vietnamezen al generaties lang wonen.

De bewoners van de vissersdorpen leiden vaak een eenvoudig, rustig leven en verdienen de kost met vissen. Sinds de Ha Long baai een populaire toeristische bestemming is geworden, hebben veel bewoners tegenwoordig ook toegang tot elektriciteit, televisie, enz.

Het zien van deze drijvende vissersdorpen geeft u als reiziger een uniek inkijkje in de lokale Vietnamese cultuur in de Ha Long baai.

Neem een duik in de baai

Mensen baden vanaf het strand in Ha Long Bay

In de loop van het jaar verandert de kleur van het water van diepblauw naar jadegroen, en ongeacht welke kleur het water heeft wanneer u de Ha Long baai bezoekt, het water ziet er zeer uitnodigend uit.

Gelukkig heeft u volop gelegenheid om een duik te nemen in het verfrissende, turkooisgroene water terwijl u geniet van de baai.

U kunt bijv. in de zomer het eiland Ti Top bezoeken, waar u in echte vakantiestijl kunt zwemmen vanaf een mooi klein zandstrand.

Geniet van het uitzicht

Zonsondergang over Ha Long Bay gezien vanaf een boot

Het klinkt misschien alledaags, maar er staan u geweldige ervaringen te wachten door gewoon lekker achterover te leunen en te genieten van het uitzicht vanaf uw boot terwijl u door de Ha Long baai vaart.

Bekijk bijvoorbeeld hoe het landschap verandert terwijl u langs de talloze unieke eilanden en kalksteenrotsen vaart.

U kunt ook kijken naar de oranje-rode kleurschakeringen boven de Ha Long baai als de eerste zonnestralen bij zonsopgang hun licht werpen of als de zonsondergang de dag vaarwel kust met haar warme stralen. Het is een magische belevenis die bij veel mensen een gevoel oproept van innerlijke rust en harmonie.

Wanneer kunt u de Ha Long baai het best bezoeken?

Boten in Ha Long Bay

U kunt het hele jaar door een bezoek brengen aan de Ha Long baai.

De Ha Long baai bevindt zich in het noorden van Vietnam, dat een tropisch klimaat heeft met warme, vochtige zomers en koelere winters.

De verschillende weersomstandigheden kunnen echter van invloed zijn op wanneer u wat kunt beleven.

Het weer in de Ha Long baai – het hele jaar rond

Van maart tot april: krijgt u aangename temperaturen en niet zoveel regen, en voor veel mensen zijn deze maanden, samen met september en oktober, de beste om de Ha Long baai te bezoeken.

Van mei tot september: het kan warm en vochtig worden bij de Ha Long baai. Juni tot augustus zijn de warmste maanden en augustus is bovendien de maand waarin het het meest regent. Aan de andere kant is het een goed moment om heerlijk te zwemmen in de baai.

Van eind september tot oktober: heeft u minder regen en meer zonnig weer dan in de voorgaande maanden, en samen met maart en april behoren deze maanden tot de meest aangename voor een bezoek aan de Ha Long baai.

Van november tot februari: krijgt u bij de Ha Long baai de koelste, maar nog steeds aangenaam warme temperaturen van het jaar en met de minste hoeveelheid regen van het jaar. Het kan mistig worden en dit zorgt voor een bijna mythische sfeer bij uw boottocht. De winter is een feestelijke tijd, met verschillende evenementen zoals Kerstmis, Nieuwjaar en het Vietnamese Nieuwjaar (Tet), dit kun u meemaken in de Ha Long baai als u in de winter reist.

Bent u klaar om de Ha Long baai te bezoeken?

De Ha Long baai is daarom ongeacht het seizoen een fantastische reisbestemming en biedt belevenissen voor elk wat wils.

Met dit alles, van adembenemende natuur, prachtige stranden en lokale cultuur, is de Ha Long baai de moeite waard tijdens uw reis naar Vietnam.

Heeft u vragen over de Ha Long baai, of twijfelt u over wanneer u uw reis naar Vietnam moet maken, bel ons dan gerust. We zitten klaar om al uw vragen te beantwoorden.

Bekijk hier onze tours naar Ha Long Bay:

TourCompass – Van toerist naar reiziger