ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe beste 5 safarilanden in Afrika

De beste 5 safarilanden in Afrika

26-9-2017  |  aangepast: 17-1-2024
Alle posts bekijken

TourCompass safari jeepritten op het grind in Tanzania

Afrika heeft heel veel fantastische safarilanden. We hebben een lijst gemaakt met vijf suggesties, waar u in Afrika het beste op safari kunt gaan.

Doe hier ideeën op en beslis wat voor u het beste safariland is.

Tanzania: Populair safariland voor eindeloze ervaringen

Leeuw in de Ngorongoro krater in Serengeti, Tanzania

Ga op safari in Tanzania en ontdek hoe de Serengeti de show steelt met indrukwekkend landschap en fascinerende dierenbelevenissen. Stel je een eindeloze savanne voor, met een hemel waaraan geen einde lijkt te komen. En meer dieren dan u ooit gedroomd had te zien. Allemaal tegelijkertijd!

Hier kunt u leeuwen, luipaarden, olifanten, neushoorns en buffels spotten die samen ”the Big Five” vormen. In de Serengeti kunt u ook de grote gnoetrek meemaken, waarbij wel 2 miljoen gnoes, zebra’s en gazellen van de Serengeti naar Masai Mara in Kenia trekken, op zoek naar eten en drinken.

Tanzania blijft indruk maken met de Ngorongoro-krater, de grootste intacte kraterkom van de wereld en een van de meest unieke nationale parken in Afrika. Laat u betoveren door de bijzondere dieren en de adembenemende omgeving, waarin u als het ware ieder moment David Attenborough hoort vertellen.

Kan gecombineerd worden met: een ontspannende strandvakantie op het wonderschone Zanzibar, dat voor de kust van Tanzania ligt, of met gorilla-tracking in Oeganda

Tanzania is echt iets voor u als u:indrukwekkend landschap wilt zien en meer dieren dan u zich ooit had voorgesteld; de Big Five, de grote gnoetrek, giraffen, nijlpaarden, zebra’s en alle andere safari-dieren die u heel graag wilt zien. Klik hier om onze gids te bekijken over het weer en de dieren in Tanzania.

Kenia: Traditionele en avontuurlijke safaribestemming

Migratie van gnoes op de Mara rivier in Kenia

Een safari in Kenia biedt avontuurlijke belevenissen op een van de oudste safaribestemmingen van Afrika.

Een bezoek aan Kenia is niet compleet zonder Masai Mara, het Keniaanse deel van het Serengeti-ecosysteem, dat ook in Tanzania te vinden is. Hier is de safari geconcentreerd in een veel kleiner gebied, maar de dierenbelevenissen zijn nog steeds indrukwekkend, en dit maakt Masai Mara tot een unieke en intense safari-ervaring.

Masai Mara is vooral bekend door de gevaarlijke oversteek van de gnoetrek over de Mara-rivier, die tussen juli en oktober een dramatisch schouwspel biedt. Krokodillen liggen op de loer in het water, wachtend tot de gnoes en zebra’s de rivier oversteken. Dit is iets wat u echt gezien moet hebben!

Wilt u graag een inkijkje in de lokale cultuur, dan moet u een bezoekje aan een Masai-dorp niet overslaan. Hier kunt u een aantal plaatselijke bewoners ontmoeten. De Masai zijn een trots volk, dat hun tradities heeft weten te bewaren. Ze leven nog net als hun voorouders 400 jaar geleden deden. Ze meten hun rijkdom aan de hand van het aantal koeien en vrouwen dat ze hebben en ze leven van de melk en het vlees van hun eigen vee.

Kan gecombineerd worden met: een heerlijke strandvakantie in Mombasa, niet alleen een miljoenenstad, maar ook een belangrijke en levendige havenstad aan de Indische Oceaan, of met een strandvakantie op het prachtige Zanzibar. Lees meer over de verschillen tussen Zanzibar en Mombasa.

Kenia is echt iets voor u als u: op safari wilt naar een van de klassieke safaribestemmingen in Afrika met een gevarieerde natuur en fauna, zoals ”the Big Five” en ”the Great Migration”.

Zuid-Afrika: Diversiteit aan belevenissen en talloze combinatiemogelijkheden

Giraffe bij zonsondergang in Kapama Private Game Reserve, Zuid-Afrika

Bent u nog nooit op safari geweest, dan is Zuid-Afrika voor u de perfecte bestemming, omdat u hier veel combinatiemogelijkheden heeft. Zuid-Afrika staat bekend om zijn culturele en etnische diversiteit met invloeden uit onder meer Nederland, China en India. Zuid-Afrika wordt dan ook vaak de “Regenboognatie” genoemd.

De grote trekpleister van Zuid-Afrika is ongetwijfeld het Krugerpark. Dit enorme park, dat bijna net zo groot is als een land als België, biedt het beste van Afrika. Het park ligt in het noordoosten van Zuid-Afrika en hier leven meer dan 140 verschillende soorten zoogdieren (waaronder ”the Big Five”), meer dan 500 soorten vogels, 120 soorten reptielen en bijna 2.000 verschillende plantensoorten.

Bovendien biedt Zuid-Afrika meer luxueuze safari-avonturen in een aantal privé wildreservaten van het land, zoals bijv. het Kariega Game Reserve, dat overigens volledig malariavrij is, of in het Kapama Private Game Reserve. Hier beleeft u een meer exclusief safari-avontuur met all-inclusive en overnachting in een luxueuze omgeving.

Wilt u uw safari graag combineren met andere belevenissen, dan is Zuid-Afrika ideaal. U vindt hier namelijk een grote diversiteit aan belevenissen, en u kunt zich bijv. verheugen op de boeiende stad Kaapstad, op ontspanning in de Wijnlanden, op prachtige kusten langs de Garden Route en nog veel meer.

Kan gecombineerd worden met: strandvakantie op het prachtige Mauritius, natuurbelevenissen bij de Victoriawatervallen in Zambia of met safari in Botswana.

Zuid-Afrika is echt iets voor u als u: graag extra veel wilt beleven en ook meer dan “alleen” safari. Zuid-Afrika heeft echt voor elk wat wils.

Botswana: Ongerepte natuur en ontzettend veel olifanten

Olifanten in de Okavango Delta in Botswana

In Botswana vindt u de mooiste ongerepte natuur van Afrika en de minder drukke nationale parken. De regering doet er alles aan om de natuur te beschermen, dit betekent dat een beperkt aantal toeristen toestemming krijgt om het land te bezoeken. Mede daarom wordt Botswana vandaag de dag gezien als het meest exclusieve safariland van Afrika, waar u een meer intieme safari kunt verwachten.

Het grootste gedeelte van Botswana bestaat uit de Kalahari-woestijn. Maar in het noordwesten van Botswana ligt de weelderige Okavangodelta die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat vanwege het unieke ecosysteem, dat veel verschillende interessante dieren aantrekt. Eigenlijk is de Okavangodelta een van de beste plekken van Afrika om olifanten te zien tijdens het droge seizoen.

Ten oosten van de delta ligt het Nationaal Park Chobe, waar meer dan 50.000 olifanten, buffels, zebra’s, giraffen en luipaarden leven. Door het nationaal park stroomt de rivier de Chobe, waar u krokodillen en nijlpaarden kunt zien. Gaat u op riviersafari, dan kunt u de dieren langs de rivier van heel dicht bij zien.

Kan gecombineerd worden met: stedentrip in Kaapstad of met belevenissen in de Wijnlanden, met de Victoriawatervallen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe of met een ontspannende strandvakantie op de prachtige stranden van Mauritius.

Botswana is echt iets voor u als u: verlangt naar spectaculaire en ongerepte natuur met een interessante en rijke fauna. Botswana is een exclusieve, maar ook dure safaribestemming.

Oeganda: Gorilla’s en de mooiste landschappen van Afrika

Berggorilla met baby in Bwindi, Oeganda

Oeganda is een van de mooiste landen van Afrika. Niets voor niets wordt Oeganda ook wel “de parel van Afrika” genoemd. Hier vindt u weelderige natuur, met veel regenwouden, rivieren en bergen – en een fantastische fauna.

Oeganda is misschien vooral bekend vanwege de belevenissen met primaten. Bijvoorbeeld kunt u op een wandeltocht bij de Kyambura Gorge chimpansees zien, de nauwste nog levende verwanten van de mens. Het is een enorme belevenis om dit intelligente dier in zijn natuurlijke omgeving te zien.

Maar de belangrijkste reden voor een bezoek aan Oeganda zijn de berggorilla’s. In het Bwindi Impenetrable Forest National Park leeft ongeveer de helft van de paar honderd vrij levende berggorilla’s die er nog zijn in de wereld. Ervaren gidsen nemen u mee op een wandeltocht door het dichte woud van lianen op zoek naar deze ernstig bedreigde berggorilla’s. Met een beetje geluk kunt u heel dichtbij komen, en dat is een fantastische ervaring.

Kan gecombineerd worden met: strandvakantie op het exotische Zanzibar.

Oeganda is o.a.iets voor u als u: wilt genieten van de prachtige, vrij levende berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable National Park en van de spectaculaire en weelderige natuur in een van de mooiste landen van Afrika.

TourCompass – Van toerist naar reiziger