ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe beste plekken om in Afrika olifanten te zien

De beste plekken om in Afrika olifanten te zien

6-6-2019
Alle posts bekijken

olifanten

De olifant is een boeiend dier.

Het is het grootste zoogdier ter wereld dat tot 6 ton kan wegen en maar liefst 70 jaar oud kan worden.

Ooit leefden er olifanten in heel Afrika, maar vandaag de dag zijn er nog slechts in 20 Afrikaanse landen olifanten aanwezig.

Al is het olifantenbestand de afgelopen 200 jaar teruggelopen, het is nog steeds vrij gewoon dat u tijdens uw safari olifanten ziet.

We hebben een lijst opgesteld met een aantal van de beste plekken om in Afrika olifanten te zien.

Waar wilt u graag olifanten meemaken?

Nationaal park Chobe in Botswana

olifanten in Chobe

In Botswana leven ongeveer 130.000 olifanten, waardoor het het land is met de grootste groep olifanten in heel Afrika.

Naar schatting zijn er in nationaal park Chobe, in het noorden van Botswana, tijdens het droge seizoen maar liefst 50.000 olifanten aanwezig.

De verschillende ecosystemen van het nationaal park, en de rivier de Chobe die door het noordoosten van het park stroomt, zorgen voor de gevarieerde natuur die u hier vindt.

De grote kuddes olifanten komen juist vanwege de rivier naar het park. Vooral in het droge seizoen van mei tot oktober zijn ze daardoor verzekerd van eten en drinken. U kunt de vele olifanten bij de rivier zien, waar ze water komen drinken, het groene gras komen eten en af komen koelen.

De Okavango-delta in Botswana

olifanten in de Okavango-delta

Een ander fantastisch natuurgebied in Botswana is de 14.000 km2 grote Okavango-delta die in het noordwesten van Botswana ligt. In de droge periode trekken duizenden van de 130.000 olifanten in het land naar de delta. Hierdoor is Okavango een van de beste plekken om in Afrika olifanten te zien.

De Okavango-delta is een van de grootste moerasgebieden ter wereld en de overstromingen die er jaarlijks plaatsvinden zijn een van de redenen dat de delta vandaag de dag op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Aan het begin van het jaar regent het in het hoogland van Angola. De rivieren treden buiten hun oevers en de omringende velden kunnen het water niet meer opnemen. Het regenwater stroomt daarom ver naar het zuiden. Binnen een maand of twee eindigt het in de 1.600 km lange Okavango-rivier die daarna ook langzaam buiten zijn oevers treedt. De daaropvolgende maanden verspreidt het water uit de hooglanden van Angola zich in de normaal zeer droge Kalahari-woestijn en verandert deze in de Okavango-delta.

De delta is een grote bron van water in het gebied en het is ook de thuisbasis voor een aantal van de meest bedreigde zoogdieren ter wereld. Onder meer het jachtluipaard, de witte en zwarte neushoorn, de Afrikaanse wilde hond en de leeuw. U kunt hier natuurlijk ook veel olifanten zien. Sommige leven hier het hele jaar door en andere trekken hier in het droge seizoen naartoe.

Nationaal park Tarangire in Tanzania

olifanten in Tarangire

Nationaal park Tarangire ligt in het noordoosten van Tanzania en staat bekend om zijn grote concentraties olifanten.

Het park heeft een gevarieerd landschap dat vooral olifanten aantrekt, door de rivier de Tarangire en de grote baobabs die water bevatten.

De olifanten verplaatsen zich in kuddes en tijdens een gamedrive kunt u vaak enorme kuddes van honderden olifanten spotten. Door het soort terrein van het park kunt u dicht bij deze grote zoogdieren komen en hen op een steenworp afstand de savanne over zien steken.

Vaak kunt u de olifanten in de buurt van de baobabs zien. Ze gebruiken deze bomen namelijk om hun slagtanden te slijpen. De bomen bevatten ook enorme hoeveelheden water, die de olifanten bereiken door het schors van de boom af te trekken en daarna het water op te zuigen.

Nationaal park Amboseli in Kenia

olifanten in Amboseli

Nationaal park Ambroseli is een van de meest bezochte nationaal parken van Kenia.

Al is Ambroseli een van de kleinste nationale parken van het land, u kunt hier dingen meemaken waardoor u niet vergeet dat u in Afrika bent.

Het park ligt dicht bij de grens van Tanzania, iets ten noorden van de Kilimanjaro. Op uw gamedrives in het nationaal park kunt u op een heldere dag de meest iconische berg van Afrika zien.
De Kilimanjaro is ook de bron van het water dat in het park te vinden is. Het smeltwater van de berg stroomt ondergronds en komt in Ambroseli aan het oppervlak. Deze bronnen zorgen voor drink- en badwater voor de olifanten en de andere dieren in het nationaal park.

In Ambroseli leven ongeveer 1.000 olifanten die zich verplaatsen in grote groepen. Het terrein van het park is plat en karig begroeid. Daardoor is het eenvoudig om de olifanten te spotten die zich langzaam door het landschap bewegen.

Ambroseli was een van de eerste plekken waar men olifanten begon te bestuderen. Dit betekent dat veel van de olifanten die hier leven, zich hier al jarenlang bevinden en erg oud zijn. Hebt u geluk, dan ziet u een aantal van deze oude olifanten die zulke grote slagtanden hebben dat ze bijna tot aan de grond reiken.

Het Krugerpark in Zuid-Afrika

olifant in kruger

Nationaal park Kruger is het grootste wildreservaat van Zuid-Afrika met een oppervlak van circa 19.500 km2. Het park is 100 jaar oud en daardoor het oudste nationaal park van Afrika en het is ook een van de populairste bestemmingen in Zuid-Afrika.

Het nationaal park is bekend om zijn vele verschillende soorten zoogdieren, waarvan er veel van elke soort zijn.

Naar schatting zijn er 11.000 olifanten in Nationaal park Kruger, waardoor dit nationaal park in Zuid-Afrika een topbestemming is als u deze dieren van dichtbij wilt meemaken.
In het park kunt u namelijk de hele dag door olifanten zien.

‘s Ochtends en ‘s avonds lopen ze langzaam rond en in de warme middaguren zijn ze in de buurt van de meren en beken van het nationaal park om even af te koelen. Hier kunt u ze met een beetje geluk ook zien baden.

Kom dicht bij de olifanten op deze reizen:

Er zijn veel plekken in Afrika waar u olifanten kunt spotten en sommige reizen geven u unieke belevenissen die u nergens anders vindt.

Hier zijn onze suggesties van de beste plekken om olifanten te spotten. Maar twijfelt u nog welke reis u zou moeten kiezen, neem dan contact op met onze reisadviseurs die klaarzitten om u te helpen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger