ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenThe Great Migration

The Great Migration

18-12-2017  |  aangepast: 2-5-2023
Alle posts bekijken

Gnoes in Serengeti

Je ziet dieren zo ver het oog reikt.

Enorme kuddes dieren.

Het is bijna niet te vatten.

Dit verschijnsel heet The Great Migration – het is absoluut een van de grootste bezienswaardigheden van Tanzania en Kenia.

Wat is The Great Migration?

gnoes in de savanne

The Great Migration is de jaarlijkse trek van kuddes van in totaal bijna 2 miljoen dieren tussen nationaal park Serengeti in Tanzania en de vlaktes van de Masai Mara in Kenia.

De kuddes bestaan primair uit gnoes, maar ook zebra’s en gazellen sluiten zich bij de kuddes aan.

Het is ‘s werelds grootste en langste migratie van zoogdieren te land. Dit natuurfenomeen behoort samen met o.a. de Ngorongoro-krater, de Victoriawatervallen en de Kilimanjaro tot de 7 natuurwonderen van Afrika.

Waarom vindt deze grote trek plaats?

Er bestaan meerdere theorieën. Een ervan is dat de dieren door hun behoefte aan voedsel worden gedreven.

Wanneer het gras verdwijnt, trekken de dieren naar weelderige gebieden waar er gegeten en gedronken kan worden. Om te overleven zijn de vele dieren genoodzaakt zich constant naar groene gebieden te bewegen. De vele gevaren die onderweg loeren, trotseren ze.

Waar kan ik de grote gnoe-migratie bekijken?

De migratie vindt aan de hand van een cyclus plaats tussen de vlaktes van de Serengeti in Tanzania en het reservaat Masai Mara in Kenia – een traject van zo’n 3.000 km.

De Serengeti en de Masai Mara maken deel uit van hetzelfde ecosysteem. De dieren laten zich in hun zoektocht naar voedsel en water niet door de landgrenzen stoppen.

Ze trekken vaak in kuddes van duizenden dieren en volgen de route van de migratie. Maar het is niet ongewoon dat kuddes van de ‘normale’ route afwijken.

Wanneer kan ik al deze dieren zien?

kaart van de grote migratie

De grote migratie is een terugkerend proces, het vindt steeds opnieuw plaats, jaar na jaar. Het is dus niet slechts een jaarlijkse gebeurtenis, maar iets wat het gehele jaar door plaatsvindt.

Het is een natuurfenomeen en daarom is het precieze tijdstip van de migratie, de exacte route en de periode waarin de dieren zich op bepaalde plaatsen bevinden, moeilijk vast te stellen. De informatie hieronder is daarom indicatief.

De gnoe-migratie maand voor maand

1) januari – maart: Seizoen van de kalfjes

Seizoen van de kalfjes in Serengeti

Vanaf ongeveer januari bevinden de kuddes zich in het zuiden van nationaal park Serengeti en in het Ngorongoro-reservaat, o.a. in het gebied rondom onze camp, Ngorongoro Wild Camp.

In deze tijd van het jaar worden de kalfjes geboren.

In een tijdsbestek van twee tot drie weken zien meer dan een half miljoen gnoe-kalfjes het licht. Feitelijk worden er tijdens het hoogtepunt van dit seizoen elke dag bijna 8.000 kalfjes geboren. De kleine gnoe-kalfjes staan al snel op hun beentjes en zijn daardoor ook snel een deel van de kudde, als ze tenminste niet door roofdieren zoals leeuwen en luipaarden worden gepakt.

In maart, misschien eind maart, waarin het gras bijna op is en de kalfjes hun plaats in de kuddes hebben gevonden, is het tijd de zoektocht naar vers voedsel te hervatten.

2) april-juli: De migratie richting het noorden

Gnoes migreren

Hierna bewegen de kuddes zich langzaam richting het noordwesten.

Tussen april en mei zit Tanzania gevangen in de lange regentijd. Hierdoor kan het moeilijk zijn de migratie van dichtbij te volgen.

Vanaf medio mei tot juli kun je vanuit onze camp de kuddes van heel dichtbij zien. Onze camp heet Ikoma Wild Camp en ligt tussen de wildreservaten Ikorongo en Grumeti – net buiten het noordwestelijke deel van de Serengeti. In dit gebied grazen de dieren een tijdje voordat ze weer verder trekken.

3) juli-oktober: Oversteken van rivier de Mara

Oversteken van Rivier de Mara

Vanaf juli/augustus begint de wereldberoemde oversteek van rivier de Mara.

Om de Masai Mara in Kenya en het verse gras te bereiken moeten de kuddes de rivier oversteken.

De dieren die levend de overkant bereiken, blijven een tijd in de Masai Mara om zich tegoed te doen aan het sappige gras. Daarna steken ze de rivier de Mara opnieuw over om terug te keren naar Tanzania.

Het oversteken van de rivier is een van de hoogtepunten van The Great Migration. In de rivier liggen de krokodillen op de loer. Ze storten zich massaal op de vele prooien, die de oversteek wagen. Het oversteken van de rivier is met andere woorden een dramatisch gevecht op leven en dood.

Juli en augustus behoren tot de beste periodes om de gevaarlijke en spectaculaire oversteek van de rivier te zien. Aangezien de migratie zich over langere tijd uitstrekt, kun je dieren tot ongeveer oktober de rivier zien oversteken.

4) november – december: De migratie richting het zuiden

Wildebeasts in Tanzania

Na het oversteken van de rivier op weg terug naar Tanzania, trekken de kuddes weer naar het zuiden via nationaal park Serengeti.

In de periode december/januari zijn de kuddes weer op de plek waar ze aan de grote trek begonnen. Er wordt dan ook weer een enorm aantal kalfjes geboren.

Wil je de migratie met eigen ogen zien?

Safariwagen

Niet zonder reden behoort zowel Kenia als Tanzania tot de beste safaribestemmingen van Afrika.

Ongeacht wanneer en waar op de route je The Great Migration gaat zien, het is een zeer unieke belevenis om zulke grote kuddes dieren verzameld op één plek te zien.

En de migratie kun je het beste vanuit een safariwagen bekijken!

Bekijk onze safari in Tanzania en Kenia om het aanbod van onze reizen naar nationaal park Serengeti en Masai Mara te zien. Dit zijn de plekken waar je de grote migratie kunt volgen.

Maar vergeet één ding niet. De migratie is een natuurlijk gebeuren. Het is dus niet bij voorbaat te zeggen waar de dieren zich precies bevinden. Daarom raden wij je aan contact op te nemen met onze reisspecialisten, zodat jullie samen jouw reis en de beste periode kunnen vinden.

TourCompass – Van toerist naar reiziger