ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenHistorische bezienswaardigheden in Peking

Historische bezienswaardigheden in Peking

5-1-2024
Alle posts bekijken

De fantastische bezienswaardigheden van Peking zijn doordrenkt van de geschiedenis van China.

Enkele eeuwen lang hebben de keizers van China prachtige monumenten gebouwd in Peking, die vandaag de dag nog steeds te bezichtigen zijn.

Ga naar de Chinese Muur, bezoek keizerlijke paleizen en verken smalle, gezellige, kronkelige straatjes in de hutongs van Peking.

Hieronder noemen we zeven historische bezienswaardigheden die u gezien moet hebben in Peking.

De Chinese Muur

De Chinese Muur is een van de indrukwekkendste bouwwerken ter wereld. De eerste keizer van China, Qin Shi Huang, begon 2300 jaar geleden met de bouw van de muur die het land moest beschermen tegen invasies van Mongoolse stammen uit het noorden.

De muur werd vervolgens door volgende dynastieën verder uitgebreid.

De Chinese Muur is niet één lange muur zoals de naam doet vermoeden, maar bestaat uit verschillende forten en muren die in het verlengde van elkaar zijn gebouwd. Door alle uitbreidingen is de muur nu 21.196 kilometer lang en 4,5 tot 12 meter hoog. Dat deel van de muur dat tegenwoordig als de Chinese Muur wordt gezien, is 8852 kilometer lang.

De beste plekken om de Chinese Muur te bezoeken, liggen bij Peking, bijv. bij Mutianyu, een van de best bewaarde delen van de muur. Hier kunt u met een kabelbaan of te voet de muur op gaan.

De hutongs van Peking

In enkele van de oudste straten van Peking staan zogeheten hutongs.

Een hutong is een gelijkvloers gebouw dat uit drie tot vier kleine huizen en een gemeenschappelijke binnenplaats bestaat. De oudste hutongs van Peking zijn ongeveer duizend jaar oud.

Een van de populairste hutongs van Peking is Nanluoguxiang, dat vanwege de unieke architectuur beschermd UNESCO-werelderfgoed is. Het Hutong-district is ongeveer een vierkante kilometer groot en 800 jaar oud.

Als u het oude, authentieke Peking wilt zien, moet u naar Nanlouguxiang. Veel hutongs zijn omgebouwd tot kleine restaurants, bars en winkels, waar van alles te koop is van briefkaarten tot designer kleding.

Nanluoguxiang is voor velen een oase van rust in het drukke Peking. Bezoekers en inwoners kunnen hier door de gezellige smalle straatjes wandelen.

De Verboden Stad

Midden in Peking, net naast Het Plein van de Hemelse Vrede en met het gezicht van Mao boven de ingang, ligt De Verboden Stad.

De Verboden Stad is een oud keizerlijk paleis dat eeuwenlang de thuisbasis was van regerende Chinese keizers tijdens de Ming- en Qingtijdperk.

De bouw van het paleis was voltooid in 1420, maar het paleis was jarenlang een mysterie voor de Chinese bevolking. Het was verboden terrein voor gewone mensen, vandaar de naam. Tot 1925 was het gebied gesloten voor de Chinese bevolking. Pas toen de laatste keizer in 1924 uit het complex werd verdreven, werd De Verboden Stad opengesteld voor het publiek.

Nu mag iedereen er komen en enkele van de 970 gebouwen en meer dan 8700 kamers die De Verboden Stad telt, bezichtigen. Zo kunt u naar het Paleismuseum dat meer dan een miljoen voorwerpen uit China herbergt. Hier krijgt u een inkijkje in de Chinese cultuur. Beelden, kunst van jade of brons, boeken, historische documenten en keramiek zijn enkele van de voorwerpen die u er kunt zien. Het museum heeft een zesde deel van alle culturele relikwieën van China.

Het Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede, Tiananmen, is het grootste stadsplein ter wereld. Op het plein is ruimte voor een miljoen mensen.

Het plein is eerder gebruikt voor demonstraties en werd wereldberoemd in 1989, toen vredige studentenprotesten uitliepen op een bloedige confrontatie. Tegenwoordig wordt het plein onder andere gebruikt voor nationale parades.

Maak een wandeling over het plein en proef de geschiedenis. Of bezoek een van de vele attracties aan het plein.

U kunt bijv. naar het Nationaal Museum van China, waar u meer te weten kunt komen over de geschiedenis van China, naar de Mao Zedong Herdenkingshal die ook dienst doet als mausoleum en waar u zijn gebalsemde lichaam kunt zien, of naar de Poort van de Hemelse Vrede, waar sinds 1949 het portret van Mao Zedong hangt. Dit is ook de ingang naar De Verboden Stad.

Tempel van de Hemel

De Tempel van de Hemel staat in het Tiantan-park, een groene oase in het drukke Peking.

De tempel werd in 1420 gebouwd om ceremoniële offers aan de goden te brengen. De keizer deed dit ook om de goden om een goede oogst te vragen.

In het park vindt u drie attracties: de Gebedshal voor de Goede Oogst, het Keizerlijk Gewelf van de Hemel met de Echomuur en het Ronde Heuvel Altaar.

De Gebedshal voor de Goede Oogst is de bekendste van de drie. Het bijzondere aan de ronde tempel is dat deze er van alle kanten hetzelfde uitziet. Volgens de ying-en-yangfilosofie is de hemel rond. De ronde vorm van de tempel symboliseert dat het de wil van de hemel was dat keizer Jiajing de troon erfde na zijn broer, omdat zijn broer geen zoon had.

In het zuidelijke deel van de Tempel van de Hemel kunt u het Keizerlijk Gewelf van de Hemel bewonderen. Om dit ronde gebouw met blauwe dakpannen heen is een 65 meter lange, ronde muur gebouwd, de Echomuur. Als twee mensen elk aan een eigen kant van de muur tegenover elkaar gaan staan, kunnen ze elkaar horen als ze tegen de muur praten.

Het Ronde Heuvel Altaar werd gebouwd in 1530 en werd door de keizer gebruikt voor offerceremonies tijdens de winterzonnewende. Het Ronde Heuvel Altaar wordt door twee muren omringd. De binnenste muur stelt de hemel voor en de buitenste muur de aarde. Als u midden op het bovenste terras staat en praat, kunt u uw echo horen.

Het Zomerpaleis

Op 10 kilometer van het centrum van Peking staat het overdadig versierde Zomerpaleis (颐和园).

Het Zomerpaleis zoals wij dat nu kennen, is gebouwd in de periode tussen 1750 en 1764. Later werd het in de jaren 1850 door keizer Guanxu herbouwd voor keizerin Dowager Cixi. Toen kreeg het paleis de naam ‘Zomerpaleis’ en werd het zo groot als het nu is.

Sinds 1924 is het paleis en het bijbehorende park open voor publiek. Hier vindt u meer dan drieduizend gebouwen, bruggen, torens en paviljoens. Midden in het park ligt het Kunming-meer. ‘s Zomers is het meer de ideale plek voor een idyllisch boottochtje. En ‘s winters, wanneer het meer dichtgevroren is, voor spannende wandelingen over het ijs.

Op het enorme terrein van het Zomerpaleis kunt u uren wandelen, varen of alleen de gebouwen en het landschap bewonderen.

De Ming-graven

Ongeveer 50 kilometer buiten Peking liggen de Ming-graven. Dit is de laatste rustplaats van dertien van de zestien Ming-keizers.

De graftombes in Peking zijn slechts enkele van de graftombes die tussen 1368 en 1915 in verschillende Chinese provincies werden gebouwd. Nu staan ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De graftombes laten zien hoe belangrijk de keizer en het leven na de dood waren in het oude China.

Drie tombes zijn opengesteld voor publiek.

Een 7 kilometer lange laan voert naar de graven. Via deze weg kwam de keizer van de hemel naar de aarde en via diezelfde weg ging de dode keizer weer naar de hemel. Langs de weg staan stenen beelden van kamelen, leeuwen en olifanten, maar ook van mythische eenhoorns, draken, feniksen en mensen.

Als u deze weg volgt, komt u bij het grootste en oudste Ming-graf, Chang Ling. In de tombe liggen de eerste van de dertien Ming-keizers, zijn vrouw en zijn zestien concubines. De graftombe is de grootste en best bewaard gebleven tombe en absoluut de moeite van een bezoek waard.

Wilt u het ongelooflijke culturele erfgoed van China zien?

Peking biedt talloze fraaie en interessante historische plekken om te ontdekken.

Of u nu een wandeling over De Chinese Muur gaat maken of De Verboden Stad gaat verkennen, u zult gegarandeerd onder de indruk zijn van de geschiedenis die de voormalige keizers en dynastieën voor eeuwig in de geschiedenisboeken hebben vastgelegd!

TourCompass – Van toerist naar reiziger