ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenBwindi Impenetrable National Park in Oeganda

Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda

17-3-2024
Alle posts bekijken

Twee gorilla's kijken recht in de camera in het Bwindi Impenetrable National Park in Oeganda.

U kunt zich verheugen op een reis naar Oeganda, waar u het indrukwekkende Bwindi Impenetrable National Park kunt ontdekken, een verborgen schat gelegen in het zuidwesten van het land.

Dit nationale park is een waar paradijs voor natuur- en dierenliefhebbers. Hier komen vlaktes en beboste bergen samen, en het ruim 32.000 hectare grote gebied staat bekend om zijn grote diversiteit aan bomen, vogels en vlinders. Een van de meest onvergetelijke momenten die u kunt beleven in Bwindi is de ontmoeting met de berggorilla, een bedreigde soort die in dit prachtige woud leeft.

De geschiedenis van Bwindi Impenetrable National Park

Bwindi Impenetrable National Park gezien van bovenaf

Bwindi Impenetrable National Park bestaat al meer dan 25.000 jaar, maar in 1964 werd het park officieel een nationaal park. Het doel werd vervolgens om gorilla’s en andere wilde dieren in het park te beschermen en het park uit te breiden tot de omvang die het vandaag heeft.

Dit is afromontaan regenwoud en laaglandbos. Dit type bos wordt gevonden op plaatsen waar laagland en beboste bergen samenkomen. Bwindi is een van de weinige grote gebieden in Oost-Afrika is waar dit fenomeen voorkomt. Deze bossen staan bekend om hun gevoeligheid voor klimaatverandering, en dit betekent dat hun groei en biodiversiteit aanzienlijk kunnen variëren in de loop van de tijd. De dichte begroeiing in Bwindi, die bestaat uit o.a. lianen en struiken, heeft het park de naam “Impenetrable” gegeven, dit betekent ondoordringbaar.

I 1994 werd het park opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst vanwege de biodiversiteit, het hoge aantal bedreigde gorilla’s en de vele soorten vlinders en vogels.

Ontdek de gorilla’s van heel dichtbij

Portret van een gorilla in het Bwindi National Park in Oeganda.

Uw bezoek aan Bwindi Impenetrable National Park biedt u de kans om gorilla’s face-to-face te ontmoeten tijdens een gorilla-tracking.

Wereldwijd zijn er nog maar ongeveer 800 wilde berggorilla’s over, waarvan meer dan de helft zich in Bwindi bevindt.

Onder begeleiding van ervaren gidsen van de Uganda Wildlife Authority gaat u op tracking door het uitdagende terrein van het bos. Een echt avontuur, en het kan 45 minuten of zes uur voordat u oog in oog staat met deze magische wezens.

Maakt u contact met een gorillafamilie, dan heeft u ongeveer een uur om deze majestueuze dieren te bekijken.
Gorilla-tracking is een zeer gewilde activiteit en om de gorilla’s te zien, heeft u een vergunning nodig van de Uganda Wildlife Authority (UWA). Er worden dagelijks slechts een paar vergunningen uitgegeven in Bwindi Impenetrable National Park, zodat de gorilla’s niet worden verstoord door te veel bezoekers. Dit betekent ook dat u een intiemere ervaring zult hebben met deze wilde dieren.

Er valt nog meer te ontdekken..

Saffraanwever in Bwindi, Oeganda

De belangrijkste reden om naar Bwindi te gaan, is om de gorilla’s te bezoeken. Maar er staat u nog veel meer te wachten op deze reis.

Wilt u andere dieren zien dan gorilla’s, dan is het Bwindi Impenetrable National Park ook echt iets voor u. Van alle dieren in het park is de berggorilla ongetwijfeld het bekendst, maar als u om u heen kijkt, kunt u met een beetje geluk tien andere primaten zien, zoals onder andere chimpansees, blauwapen en groene bavianen. Ondanks dat het park maar weinig waterrijke gebieden heeft, leven hier bijvoorbeeld ook ongeveer 350 soorten vogel en meer dan 200 soorten vlinders.

Wat is het beste tijdstip om Bwindi te bezoeken?

Blauwaap zit in een boom in Bwindi in Oeganda.

Bwindi Impenetrable National Park kan het hele jaar door worden bezocht.

Door de ligging aan de evenaar zijn de temperaturen in Oeganda het hele jaar door redelijk stabiel. Daarentegen valt er in het nationale park veel regen.

De meeste regen valt echter normaal gesproken in de periode tussen maart en mei, en opnieuw tussen september en november, de regentijd in Oeganda. In de periode van maart tot mei zijn het doorgaans korte buien, terwijl er van september tot november langdurige regenbuien kunnen zijn.

In het regenseizoen kunnen de paden en de grond modderig zijn en daardoor moeilijker begaanbaar. Bezoekt u het park tijdens de droge seizoenen van juni tot half september of van december tot februari, zijn de paden droger en de gorilla’s makkelijker te tracken.

Bekijk hier onze reizen naar Oeganda:

TourCompass – Van toerist naar reiziger