ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenBali of Thailand - Waar wilt u naartoe?

Bali of Thailand - Waar wilt u naartoe?

16-1-2024
Alle posts bekijken

U bent op deze website beland, omdat u droomt van een reis naar Bali of Thailand.

Beide bestemmingen hebben een prachtige cultuur en natuur, mooie stranden en lekkere culinaire belevenissen.

Maar wordt het Bali of Thailand?

Wij helpen u een keuze te maken.

Unieke reisbestemmingen

Bali en Thailand zijn allebei fantastische reisbestemmingen in Zuidoost-Azië.

Bali is een van de meest bezochte eilanden van Indonesië. Thailand is al jarenlang een van de populairste vakantiebestemmingen ter wereld.

Op Bali is van alles te doen op een heel klein oppervlak. Thailand daarentegen is een enorm groot land, waar zowel in het noorden als het zuiden veel te beleven valt.

Waarom zou u de ene bestemming verkiezen boven de andere?

Belevenissen

Waar u ook naartoe reist in Zuidoost-Azië, u vindt er bestemmingen boordevol belevenissen. Zowel Thailand als Bali barst van de culturele en natuurbelevenissen.

Belevenissen op Bali

Bali heeft een hoge concentratie aan coole ervaringen in een klein gebied. Hier zult u zich niet vervelen en de reisafstanden zijn prima te doen, waar u ook naartoe gaat.

Culturele belevenissen op Bali omvatten o.a. een bezoek aan de vele indrukwekkende tempels op het eiland, waar het eiland ook de bijnaam ‘het eiland van de duizend tempels’ aan dankt. U kunt zien hoe de Balinezen hun hindoeïstische geloof belijden. Overal op straat staan altaartjes voor de goden met wierook, bloemen, voedsel en andere kleine voorwerpen.

Bali is ook een plek met onwerkelijke natuurbelevenissen. Geniet vanaf het uitkijkpunt in het Kintamani-hooglanden van het indrukwekkende uitzicht over de Batur-vulkaan. Of breng een bezoek aan de 20 meter hoge Red Coral-waterval die uit de weelderige bergwand ontspringt. De rijstvelden bij Tegalalang zijn een van de mooie natuurbelevenissen op Bali die u de adem zullen benemen.

Belevenissen in Thailand

Thailand is een groot land waar heel veel interessante dingen te zien vallen. In Thailand zijn de afstanden tussen de verschillende gebieden wel langer dan op Bali.

Culturele belevenissen zijn er genoeg in de hoofdstad Bangkok. Hier kunt u naar markten gaan, het gouden Grand Palace bezoeken of een boottocht maken op de klongs, een doolhof van kanalen van de Chao Phraya-rivier. Deze zijn nog steeds heel belangrijk voor de lokale bevolking. Verder naar het noorden kunt u een treintocht maken over de Dodenspoorlijn, een fietstocht maken door de oude hoofdstad Sukhothai of leren hoe u Thaise gerechten klaarmaakt.

Thailand biedt ook volop fantastische natuurbelevenissen. Bij de grens met Myanmar kunt u de Gouden Driehoek bezichtigen. Het gebied, dat ooit bekend stond om de opiumhandel, herbergt mooie dalen, bergen, regenwouden en natuurlijk de unieke Mekong-rivier. In het zuiden van het land kunt u een bezoek brengen aan nationaal park Khao Sok, waar een interessante fauna, schitterende meren, rivieren en kalksteenrotsen te zien zijn.

De stranden

Wie aan Bali of Thailand denkt, denkt al snel aan de prachtige, kilometerslange zandstranden en het kristalheldere, azuurblauwe water.

Beide bestemmingen bieden fantastische mogelijkheden voor een strandvakantie.

De stranden van Bali

Op Bali en de omliggende eilanden vindt u veel verschillende stranden die allemaal iets anders bieden.

Aan de zuidoostkust van Bali ligt het Sanur-strand. Het brede, goudkleurige strand is een perfecte plek om te luieren. Hier ligt alles wat u nodig heeft binnen handbereik. Langs het strand loopt een promenade met diverse hotels, restaurants en bars. U hoeft dus niet ver te lopen wanneer u honger of dorst krijgt.

Het kleine, tropische eiland Nusa Lembongan ligt op slechts 45 minuten varen van Bali. Het eiland is de perfecte plek om de reis af te sluiten als u nog wat meer van Indonesië wilt zien doordat u naar huis gaat. Hier kunt u helemaal tot rust komen en genieten van de witte zandstranden en het heldere water dat uitnodigt tot een snorkelavontuur.

De stranden van Thailand

Zuid-Thailand kent heel veel kustgebieden en beeldschone eilanden met de heerlijkste bountystranden.

Een van deze stranden ligt op het eiland Koh Ngai dat als het ware een stukje hemel op aarde is. Op het eiland is geen herrie van verkeer en geen massatoerisme. Op het eiland staan maar enkele hotels, waarvan de meeste aan het strand staan. Het is hier is ongelofelijk prachtig! De perfecte getaway.

Ten noorden van Phuket ligt het populaire strand Nang Thong Beach in Khao Lak. Khao Lak is de ideale strandvakantiebestemming voor wie de mooie stranden van Thailand wil combineren met fantastische natuur, bijv. in het eerder genoemde nationale park Khao Sok.

We mogen Chaweng Noi Beach op het eiland Koh Samui ook niet vergeten. De sfeer voldoet volledig aan een tropische strandvakantie. Hier kunt u een van de vele leuke watersportactiviteiten voor de kust beoefenen of aan land ontspannen met een boek of een koud drankje.

Het eten

De Aziatische keuken is heel kleurrijk en boordevol interessante smaken. Zowel op Bali als in Thailand zijn rijst, noedels en verse groenten enkele van de belangrijkste ingrediënten bij het koken.

Balinees eten

Gebakken reist (nasi goreng) of gebakken noedels (mie goreng) met een combinatie van verschillende groenten en vlees of garnalen, zijn klassieke gerechten van Bali. Er worden ook eieren aan toegevoegd en vaak komen er nog gezouten pinda’s, verse lente-uitjes en kleine gedroogde ansjovissen (die zo heerlijk kraken) bovenop.

Kipsaté is nog zo’n gerecht waar de Balinezen erg goed in zijn. Bij de meeste strandrestaurants staan gegrilde kipspiesjes gemarineerd in kokosmelk en allerlei smaakvolle kruiden op het menu. Naast kip kunt u er ook saté van rund-, varkens- of geitenvlees krijgen. En op sommige plaatsen wordt ze ook met vis gemaakt.

Thais eten

Het aanbod aan heerlijk Thais eten is zó eindeloos groot! Als u een echte foodie bent, zit u in Thailand gebakken.

Pad thai is het wereldberoemde noedelgerecht, gemaakt met rijstnoedels en een lekkere pittige saus, vlees en groenten. Het klinkt eenvoudig en dat is het ook. Maar het smaakt zo ontzettend lekker! Niet voor niets is dit gerecht het populairste Thaise gerecht onder toeristen.

Groene en rode curry staan ook synoniem aan de Thaise keuken. De groene curry is sterk en de currypasta die in het gerecht wordt gebruikt, wordt gemaakt van groene pepers. Het gerecht wordt traditioneel gemaakt met aubergine en Aziatische basilicum. De rode curry lijkt op de groene. De currypasta van dit gerecht wordt echter gemaakt met rode, minder sterke pepers.

Het weer

De meeste mensen die naar Zuidoost-Azië reizen, komen voor de tropische warmte met veel zon, strand en lekker warm zwemwater.

Zowel in Thailand als op Bali is het het hele jaar door warm weer. Toch kan het slim zijn om op de hoogte te zijn van de verschillende seizoenen in de twee landen.

Het weer op Bali

Bali kent twee seizoenen: een regenseizoen en een droog seizoen.

  • Het droge seizoen loopt van april tot en met september. In deze periode is het heel warm, schijnt de zon volop en valt er in het algemeen heel weinig regen. Als u in de zomervakantie gaat, is Bali een goede keuze.
  • Het regenseizoen loopt van oktober tot en met maart. In deze periode is het weer iets grilliger en kunnen er enkele hevige regenbuien vallen. Ze duren echter zelden de hele dag. Vaak valt de regen ‘s nachts en schijnt de zon overdag.

Op de blog over het weer en klimaat van Bali kunt u er nog veel meer over lezen.

Het weer in Thailand

Thailand is een groot land dat ca. 1650 km meet van noord naar zuid. Dat betekent ook dat er nogal een groot verschil in het weer is, afhankelijk van waar in het land u bent.

Het land kan in vier delen worden verdeeld: Noord-Thailand, Centraal-Thailand, Oost-Thailand en Zuid-Thailand.

Noord-, Centraal- en Oost-Thailand kennen drie seizoenen, namelijk het warme seizoen (eind februari tot mei), het regenseizoen (mei tot medio oktober) en het ‘koele’ seizoen (medio oktober tot begin februari). In Zuid-Thailand zijn de seizoenen weer anders.

Zuid-Thailand heeft een droog seizoen en een regenseizoen. Het maakt echter uit of u zich aan de oostkust of aan de westkust bevindt, aangezien het droge seizoen en het regenseizoen daar verschillend zijn.

  • Op de eilanden aan de westkust (Koh Lanta, Koh Ngai, Koh Mook) loopt het droge seizoen van november tot en met maart.
  • Op de eilanden aan de oostkust (Koh Samui, Koh Phangan) loopt het droge seizoen van januari tot en met september.

Op de blog kunt u meer te weten komen over het klimaat in de verschillende landsdelen van Thailand.

Welke bestemming moet ik kiezen?

Bali en Thailand zijn beide uitstekende bestemmingen, waar heel wat te beleven valt.

Bij het kiezen van een bestemming voor uw volgende reis spelen veel factoren een rol. Hopelijk hebben de punten op de website u geholpen bij het kiezen van de perfecte bestemming.

Wat u ook kiest, zowel op Bali als in Thailand zit u goed. U krijgt gegarandeerd een prachtige reis waar u nog veel jaren aan zult terugdenken.

TourCompass – Van toerist naar reiziger