ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelen7 tips voor het overleven van een lange vlucht met kinderen

7 tips voor het overleven van een lange vlucht met kinderen

21-5-2023
Alle posts bekijken

Drie kinderen wachten in de luchthaven

Een lange vlucht kan voor iedereen ontmoedigend zijn. En als er kinderen bij zijn, wordt het nog uitdagender.

Er zijn diverse dingen die u in gedachten kunt houden als u een lange vlucht maakt met kinderen.

Hier zijn onze beste tips voor een soepele en stressvrije vlucht voor u en uw gezin.

Tip #1: Reserveer uw stoelen vooraf

Baby gaat staan bij een wieg

Plan uw reis nog voordat u in het vliegtuig stapt. Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kunt u de stoelen in het vliegtuig van te voren te reserveren, zodat u de beste plek voor uw gezin kunt kiezen.

Het kan een goed idee zijn om bij een van de scheidingswanden in het vliegtuig te zitten, omdat daar extra beenruimte is, waar de kinderen kunnen spelen.

Gaat u vliegen met kinderen die jonger zijn dan 2 jaar, dan verwachten luchtvaartmaatschappijen meestal dat ze op uw schoot zitten. Maar u kunt ook een aparte stoel boeken waarin het kind in zijn eigen autostoeltje kan zitten.

Veel maatschappijen bieden ook een gratis wieg, maar die moet wel van tevoren worden gereserveerd. Dit is een goede optie omdat de wieg de bewegingen van het vliegtuig volgt en uw baby erin kan liggen zonder al te veel gestoord te worden.

Tip #2: Pak slim in

Kind zit op een koffer in een luchthaven

Als er veel dingen op uw inpaklijst staan (en dat staan er, als u kinderen heeft!), dan is het een goed idee om een app te downloaden, zodat u kunt bijhouden wat u nog moet inpakken.

Doe het meest noodzakelijke in uw handbagage, dingen die u nodig heeft tijdens de reis, zoals snacks, luiers, medicijnen, vochtige doekjes en een extra set kleding (ook voor volwassenen, mocht er een ongelukje gebeuren).

Maak het leuk voor de oudere kinderen en geef ze hun eigen koffer. Kinderen voelen zich belangrijk als ze met hun eigen bagage rondlopen op de luchthaven en tegelijkertijd heeft u meer ruimte voor spullen.

Extra tip: Sommige ride-on koffers (zie foto) kunnen ook worden gebruikt als voetsteuntje in het vliegtuig of om er een kinderbedje mee te maken, zodat het kind kan liggen en slapen.

Tip #3: Zorg voor een leuke vakantiestemming

Kinderen spelen met een iPad in het vliegtuig

Verveling is de ergste vijand op lange vluchten, vooral voor kinderen. Neem verschillende dingen en speelgoed mee om uw kind bezig te houden. Bijvoorbeeld een iPad, speelgoed en draagbare gameconsoles.

Het is ook leuk om een kleine verrassing voor uw kind te hebben, voor op de luchthaven of in het vliegtuig, vooral als het hun eerste reis is. Sommige ouders geven een kleine verrassing als er een bepaalde tijd om is, zodat het kind zich erop kan verheugen en de tijd in het vliegtuig sneller gaat. Het kind krijgt dan elk uur of om de twee uur een klein cadeautje, zoals bijv. een prentenboek, speelgoed, snackjes, een puzzel, kleurboek, enz. Als de cadeautjes zijn ingepakt, is het uitpakken ook een tijdverdrijf.

Tip #4: ’Comfort is key’

Jongen slaapt met een kussen in het vliegtuig

Comfort staat voorop bij het reizen met kinderen, vooral op lange vluchten.

Zorg ervoor dat uw kind comfortabele kleding draagt en neem dingen mee waardoor ze beter slapen, bijv. iets van thuis zoals een dekentje, een knuffel, enz. U kunt ook een nekkussen meenemen, die zijn comfortabeler dan de kussens in het vliegtuig.

Tip #5: Bescherm de oortjes

Baby kijkt uit het vliegtuigraampje

Heeft u kind snel last van oorpijn, dan kan het een goed idee zijn om kleine snacks mee te nemen voor als het vliegtuig opstijgt en landt. Flesvoeding kan ook helpen (of borstvoeding, als de baby borstvoeding krijgt) of smoothies voor de kleintjes, en snoep of kauwgom voor de iets grotere kinderen.

U kunt ook uw huisarts vragen om suggesties voor oordruppels of andere middeltjes die kunnen helpen.

Tip #6: Snacks

Kind eet hapje in de vliegtuigstoel

Het eten aan boord van het vliegtuig wordt op bepaalde tijden geserveerd en dat past niet altijd in het schema van kinderen. Kinderen zijn dol op het bekende, dus zorg ervoor dat u veel van hun favoriete snacks inpakt; groenterepen, fruit, fruitrepen, koekjes enz., dan bent u voorbereid als uw kind trek krijgt.

Tip #7: Wees voorbereid op onvoorziene omstandigheden

Moeder en kind wachten in de luchthaven

Ook al doet u uw uiterste best er kunnen nog steeds onvoorziene omstandigheden ontstaan als u op reis bent.

Vertragingen, bagage die niet aankomt of een gemiste aansluitende vlucht, het kan erg stressvol zijn, vooral als u met kinderen reist.

Het kan een enorm verschil maken om met een reisorganisatie of touroperator te reizen in plaats van alles zelf te boeken. Het kan extra gemoedsrust geven om te weten dat er een noodtelefoon is waarmee u contact kunt opnemen als er een situatie ontstaat waarin u hulp of advies nodig heeft.

Daarnaast kan een reisorganisatie of touroperator helpen bij het regelen van vervoer, accommodatie en andere praktische dingen, in geval van vertragingen of onverwachte problemen tijdens de reis.

Reizen met kinderen kan overweldigend zijn, maar met een beetje voorbereiding kunt u zorgen voor een aangename reis voor uzelf en uw gezin.

TourCompass – Van toerist naar reiziger