ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Zuid-Afrika: Veiligheid in Kaapstad

Reisverslag uit Zuid-Afrika: Veiligheid in Kaapstad

4-2-2024
Alle posts bekijken

In november 2023 bezocht Cat, onze reisspecialist, Kaapstad. Net als vele anderen voor haar vroeg ze zich af of Kaapstad een veilige stad was om te bezoeken. Lees hieronder het verslag van Cat over haar reis naar Zuid-Afrika.

Catriona staat voor de kleurrijke huizen in Bo-Kaap in Kaapstad

Wanneer het gesprek over Kaapstad gaat, kan dit voor nervositeit zorgen. Deze plek is vaak in het nieuws geweest en niet direct in positieve zin. Ik heb de grote stad onlangs vijf dagen bezocht en ik kan eerlijk zeggen dat mijn enige zorgen waren of ik wel een kleurtje zou krijgen en of het me zou lukken om alle keuzes van het ontbijtbuffet te proeven.

Onze gasten vragen mij vaak hoe veilig Kaapstad is en of het verstandig is om daarheen te gaan.

Wat grote steden betreft, zullen er altijd verhalen over criminaliteit zijn. Ik wil Kaapstad dan ook niet idealiseren en doen alsof criminaliteit geen probleem is. Ik zou u niet aanraden om hier ‘s avonds alleen rond te lopen of zomaar wat in de stad te gaan rondrijden. U moet altijd het advies van de lokale bevolking opvolgen en luisteren naar wat ze zeggen. Juist hier is het een groot voordeel dat we met lokale bewoners werken die de plaats kennen.

Bezienswaardigheden in Kaapstad met een lokale bewoner

Onze partners wonen al hun hele leven in Kaapstad en kennen de stad als geen ander. Toen ik hun (zeer!) vriendelijke gezichten op het vliegveld zag, voelde ik me meteen in goede handen. Tijdens de excursies, waaronder een wandeling door de stad en een dagexcursie naar Cape Point, had ik altijd het gevoel dat ik het echte Kaapstad meemaakte zonder dat ik het gevoel had dat er gevaar dreigde. En we zagen ook de andere kant van Kaapstad. Er waren daklozen en plekken waarvan we wisten dat we daar niet alleen moesten zijn, zoals de townships aan de rand van de stad. Toch het is belangrijk om deze plekken niet te negeren. Deze zijn verbonden met de geschiedenis van Kaapstad en Zuid-Afrika en je moet de geschiedenis kennen om een plek echt te kennen.

Het is heerlijk om ergens op vakantie te kunnen gaan, maar onze reizen bieden meer dan alleen een vakantie. Ze geven u ook de kans om te leren. Dat was het duidelijkst merkbaar tijdens onze wandeling door de stad met inwoner Nigel die de gevolgen van de apartheid en de gedwongen verhuizing van zijn volk uit eerste hand heeft meegemaakt. Het was een inspirerend en belangrijk onderdeel van onze reis.

Ik heb ook veel andere kanten van Kaapstad gezien.

Catriona ervaart Kaapstad

Nog nooit in mijn leven heb ik een stad bezocht die zoveel verschillends te bieden heeft: eetbelevenissen in de Bo-Kaap wijk, op verkenning bij de meest zuidwestelijk punt van Afrika, pinguïns bij Boulders Beach, een wandeltocht bij zonsopgang op de Tafelberg, de doordringende geur van de vismarkt en zelfs een ritje met de ‘Wine Tram’ naar wijngaarden in de omgeving. Eigenlijk was het gevaarlijkste moment van mijn reis dat ik teveel had gedronken bij de wijnproeverijen in de Wijnlanden!

Winetram tour in de Wijnlanden

Toen er niets op het programma stond, ben ik zelfs gaan hardlopen langs Sea Point, de buurt waarin ons hotel Cape Manor lag. Het is een levendig en druk gebied en zodra de zon opkwam, voelde ik me zo op mijn gemak dat ik alleen over de prachtige promenade naar de zee ben gerend. Ik voelde me veilig en was in het goede gezelschap van veel bewoners die dezelfde route als ik liepen. Toen ik daar over de oceaan zat uit te kijken met het geluid van de golven op de achtergrond en de zon op mijn gezicht, wist ik dat dit de stad voor mij was.

Mijn advies aan iedereen die niet zeker weet of hij of zij naar Kaapstad ‘durft’ te gaan: spring er met beide voeten in en ontdek deze opwindende stad. U zult geen vriendelijkere of gastvrijere mensen vinden dan die ik in Kaapstad heb ontmoet en u zult nooit genoeg krijgen van de glooiende kustlijnen, heerlijke restaurants, prachtige uitzichten en fascinerende geschiedenis van het gebied.

Zoals onze wandelgids Peter zei: ‘Cape Town, we appreciate you.’

Cat, TourCompass