ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Vietnam: Een liefdesverklaring voor Hanoi

Reisverslag uit Vietnam: Een liefdesverklaring voor Hanoi

12-12-2023
Alle posts bekijken

Tempel van de Literatuur in Hanoi

In maart 2023 bezocht Louisa, onze online marketing specialist, Vietnam op een reis van noord naar zuid. Lees hier haar ervaringen. 

De charmante chaos van de oude wijk in Hanoi

Het avontuur begon al toen ik in het vliegtuig zat en uit het raam het weelderige, groene landschap van Noord-Vietnam zag. Terwijl ik daar zat te kijken naar de kleurrijke huizen en kleine boerderijen met in de verte de bergen gehuld in mist, kon ik merken dat ik op weg was naar een nieuwe wereld, en ik kon amper wachten. 

Onze rondreis door Vietnam begon in de hoofdstad Hanoi, een stad die al snel mijn hart veroverde en een ideaal startpunt bleek te zijn. Aangezien we de stad bezochten in maart waren de temperaturen iets koeler (21-25 °C) in vergelijking met het warmere en vochtigere klimaat in het zuiden van het land aan het einde van onze reis. Dit stelde ons in staat om geleidelijk aan de omstandigheden te wennen en maakte de verdere reis veel comfortabeler. 

Fietsenhandelaar in Hanoi

Toen we voor het eerst door Hanoi liepen, viel het ons op hoeveel geluiden er waren en hoeveel indrukken we opdeden. Je wordt al snel verliefd op de energie en elektrische sfeer van de stad. Je komt terecht in een wereld van drukke straten met eetstalletjes, scooters die tussen de voetgangers door zigzaggen en een gekrioel van mensen die bezig zijn met hun dagelijkse activiteiten. Hoewel de chaos in eerste instantie overweldigend lijkt, ontdek je, als je hier even bent, dat het eigenlijk helemaal geen chaos is, maar eerder een hectische, goed werkende flow. Het leven speelt zich op straat af, en men deelt de ruimte als een soort georganiseerde chaos. De mensen zijn de hartslag van Hanoi en iedereen krijgt het beste van wat de stad te bieden heeft. 

Scooters in de oude stad van Hanoi  

Ik vond vooral de oude wijk bijzonder charmant – een chaotische mix van oriëntaalse stijl en Franse koloniale architectuur. Hier zie je fietsverkopers die vers fruit en geurige bloemen aanbieden, terwijl de verleidelijke geur van streetfood in de lucht hangt.  

Hoe langer je de stad verkent, hoe meer verborgen juweeltjes je vindt, van gezellige steegjes tot charmante cafeetjes die in een hoek zijn weggestopt. Hai, onze lokale gids, geboren en getogen in Hanoi, had enorm veel kennis die van onschatbare waarde was, en hij vertelde heel enthousiast over de geschiedenis van de stad en de meest interessante straten.  

Hanoi Oude Stad

Zondagavond is familieavond

Het smaragdgroene meer van Hoàn Kiem vormt het hart van het centrum van Hanoi en is de ideale plek om elkaar te ontmoeten en even bij te komen. Wij hadden het geluk dat we op een zondag aankwamen, dan is het ‘familieavond’ in de oude wijk. De straten rond het meer van Hoàn Kiem worden afgesloten voor auto’s en scooters, waardoor er een magische ‘speeltuin’ ontstaat voor alle leeftijden. De kinderen rennen vrij rond, zijn aan het spelen en genieten van de feestelijke sfeer. Muzikanten en bands staan op straathoeken en vullen de lucht met een mix van traditionele en elektronische muziek, die veel mensen aantrekt. 

Straatmuzikanten in Hanoi

De volgende dag voelde ik me zekerder bij het bewegen door de drukke straten van Hanoi, nadat ik een paar uur de omgeving had verkend en ook de kunst van het oversteken onder de knie kreeg. Tijdens het ontbijt in het hotel zat ik door mijn raam gebiologeerd te kijken naar hoe de stad wakker werd. Ik zag zakenmannen en -vrouwen van hun scooters afstappen en neerploffen aan de lage plastic tafels rond de streetfood kraampjes om de werkweek te beginnen met een kom ochtend-pho of een stuk stokbrood met een snelle kop koffie. Het viel me op hoe de mensen hier de dynamische straatcultuur van de stad naadloos integreren in hun dagelijks leven.   

Hanoi straat in de avond

Traditionele ambachtslieden en hun ouderwetse charme

In de moderne wereld zijn tegenwoordig veel traditionele banen afgeschaft, maar in Hanoi zijn de oude werkmethodes nog steeds in leven. Op bijna elke straathoek in de oude wijk vind je bekwame ambachtslieden, en elke straat is gewijd aan een specifiek ambacht, van smeden tot schrijnwerkers, zilversmeden tot kopersmeden en van schilders tot bloemisten – de lijst is eindeloos. 

Ik vond het leuk om dit gebied te verkennen en te zien hoe de bekwame ambachtslieden bestellingen uitvoerden, dingen repareerden en nieuwe producten maakten. Ook al voldoen de gezondheids- en veiligheidsnormen niet altijd aan wat we thuis gewend zijn, hun aanwezigheid voegt een enorme charme toe aan de stad. Dit zorgt ervoor dat het verleden niet wordt vergeten, maar bewaard blijft als onderdeel van een stad, waarvan de geschiedenis duizenden jaren teruggaat. 

Een inkijkje bij een familie van zilversmeden

Een belevenis in Hanoi die een blijvende indruk op me maakte, was een bezoek aan een plaatselijke familie, die midden in de oude wijk woonde, dicht bij Hang Bac Street, die ook wel de ‘Zilverstraat’ wordt genoemd. De familie werkt al generaties lang als zilversmid, en we werden binnen gevraagd in hun bescheiden huis, door de winkel naar een gezellige binnenplaats. In het midden van de binnenplaats stond een put, die al een paar honderd jaar in gebruik is. Deze kleine oase, weg van de drukke straat, is al 180 jaar in bezit van deze familie en het was echt een fantastisch inkijkje in hun manier van leven. 

Jasmijnthee en Vietnamese hapjes

De familie gaf ons een warm welkom met vers gezette jasmijnthee en diverse Vietnamese snacks, zoals ingelegde gember, kleine stukjes cake van mungbonen en sesam- en pindasnoepjes. Onze gids fungeerde als tolk terwijl de familie vertelde over hoe het was om op te groeien in deze gezellige straatjes, waar ze alle buren kennen en vaak samen vieringen doen.  

Een aanzienlijk deel van het huis was gewijd aan een familiealtaar voor Boeddha, waar ze hun voorouders eren en aanbidden. Dit altaar speelt een belangrijke rol in hun dagelijks leven en was erg mooi om naar te kijken. Een grote mahoniehouten kast versierd met foto’s, geurige wierook, kaarsen en offers zoals vers fruit en snoep. Ik vond het heel ontroerend, omdat we zelf uit een cultuur komen waar wij het moeilijk vinden om de namen van familieleden van twee of drie generaties geleden te onthouden.  

Het zien van deze traditie van dankbaarheid tonen aan al degenen die voor ons kwamen, maakte een grotere indruk op me dan ik dacht. Het herinnerde me eraan hoe geweldig het is om te reizen en hoe het me in staat stelt om over andere culturen te leren, na te denken over mijn eigen leven en mee naar huis te nemen wat echt indruk maakt. 

Tempels in Hanoi

Met vriendelijke groet, 

Louisa 

TourCompass – Van toerist naar reiziger