ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Afrika: Het verschil tussen Kenia en Tanzania

Reisverslag uit Afrika: Het verschil tussen Kenia en Tanzania

30-11-2021
Alle posts bekijken

In november 2021 reisde onze Afrika-expert Winnie af naar Tanzania en Kenia. Vóór vertrek vroegen we onze volgers op Facebook wat ze graag wilden weten/zien van deze reis. Een van de vragen was wat het verschil is tussen Kenia en Tanzania. Dit is Winnie’s antwoord.

giraffen in masai mara

Mijn uitstekende gids in Kenia heet Sisto. Hij is goed belezen en goed bereisd – en hij begrijpt mijn humor 😄.

In de loop van onze week samen, bezochten we 15 hotels. Een groot aantal van die hotels liggen in wildreservaten, dus om van A naar B te komen, moesten we door wildgebieden rijden zoals Samburu, Masai Mara en Amboseli (heel vervelend; ik weet het… 🙈). Op deze tochten hadden we het geluk om luipaarden te zien, een serval, parende leeuwen, cheeta’s en – de wildste van allemaal – een zwarte neushoorn!

een zwarte neushoorn

Sisto wist dat ik verder ging naar Tanzania, en als de goede kikuyu die hij is, zag hij meteen een kans voor een wedstrijdje met zijn concullega in Tanzania. Ik beloofde hem dat ik de uitdaging zou doorgeven: ”om net zoveel dieren te zien als in Kenia, op weg van en naar de site inspections”

In Tanzania kreeg ik Abu als gids.  Je zult lang moeten zoeken naar een man die geduldiger en deskundiger is dan hij!

Zoals beloofd leverde ik de uitdaging van Sisto af. Abu antwoordde met een glimlach en zei: “don’t worry. We have the Serengeti”.

“Ik kan niet zeggen welk land ik mooier vind. Ik vind echt dat ALLE nationaal parken iets te bieden hebben – en het zijn o.a. de contrasten die juist zo bijzonder zijn.

giraf - samburu

Samburu heeft prachtige landschappen en de speciale 5.

Naivasha heeft nijlpaarden en de ontelbare vogels.

Mara is tegelijkertijd wild en overzichtelijk, met goede kansen om de big 5 te zien.

Amboseli, plat als een pannenkoek, heeft olifanten en de Kilimanjaro.

Tsavo heeft de rode aarde, die ook de olifanten rood kleurt.

Ngorongoro

Ngorongoro heeft wilde kraterwanden, die in schril contrasteren met de vlakke kraterbodem, waar zebra’s en olifanten grazen en waar leeuwen soms schaduw zoeken onder de auto’s.

Tarangire heeft olifanten en de mysterieuze baobab-bomen.

Mkomazi heeft neushoorns.

Lake Manyara biedt een rijk vogelleven.

En dan is er de Serengeti.

Serengeti

In de Serengeti kun je drie luipaarden in EEN boom zien. Het is de plek waar de vlaktes zo eindeloos zijn dat je de kromming van de aarde kunt zien. Hier is de hemel het grootst.

MAAR – want natuurlijk is er een maar… De Serengeti is ook de plek waar je de hele dag kunt rijden zonder iets anders te zien dan zebra’s. Het is VER tussen de verschillende habitats en als je aan de ene kant bent en de cheeta’s zijn aan de andere kant, tja, dan zie je die dag geen cheeta’s 😉

Een van onze volgers op Facebook schreef dat dierenbelevenissen in Tanzania het mooist zijn – maar dat de campas en lodges in Kenia een hogere standaard hebben. Ik ben geneigd haar gelijk te geven. Kenia heeft een langere safarigeschiedenis dan Tanzania – ze oefenen gewoon al wat langer 😉.

Maar don’t worry, “Tanzania has the Serengeti”.

Winnie, TourCompass 

Lees ook onze post waarin we u helpen bij het kiezen van een safari in Kenia of Tanzania.

TourCompass – Van toerist naar reiziger