ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenHierom zou u (nog steeds) moeten reizen!

Hierom zou u (nog steeds) moeten reizen!

3-3-2024  |  aangepast: 22-4-2024
Alle posts bekijken

Vrouw kijkt naar de horizon in Tanzania

“Reizen is leven”

Zo schreef de Deense schrijver H.C. Andersen in ‘Het sprookje van mijn leven’ in het midden van de 19e eeuw. En voor ons is dit nog net zo relevant als toen. Er gaat niets boven het ontdekken van nieuwe plekken en in het diepst van je ziel voelen wat een reis met je doet.

Maar er zijn wel degelijk uitdagingen bij het maken van reizen.

Het kunnen uitdagingen zijn met betrekking tot het klimaat, waarvan het belangrijk is voor ons allemaal dat ze worden opgelost, of wereldwijde crises zoals de coronapandemie. Belangrijke uitdagingen die ons onzeker maken over of we misschien beter thuis moeten blijven.

Waarom moet u blijven reizen?

Als u het aan ons vraagt, moet u blijven reizen.

Maar waarom zou u dat doen? Als er altijd wel iets aan de hand is of er iemand is die ervoor pleit dat u thuis moet blijven?

Wij geven u hier 3 redenen:

1) U steunt de lokale gemeenschap

Lokale vrouw in Cusco, Peru

Een groot deel van de wereldbevolking werkt in het toerisme, en in 2019 kwam meer dan 10% van het totale bruto nationaal product in de wereld hieruit voort.

Wat betekent dit?

Het betekent dat als u de wereld in trekt, u bijdraagt aan het ondersteunen van lokale gemeenschappen in de landen die u bezoekt.

Lokale gemeenschappen die afhankelijk zijn van onder andere Europese bezoekers.

Dit geldt voor de gidsen op Bali, de dragers op de Kilimanjaro, de rangers in nationale parken, de kleine Masai-gemeenschappen in Kenia, voor kleuterscholen, scholen, diverse onderleveranciers, enz.

(Verantwoord) toerisme draagt bij aan het creëren van banen in verschillende sectoren van de lokale gemeenschappen. Het draagt bij aan het behoud van het lokale culturele erfgoed, omdat bezoekers een vraag creëren naar deze authentieke ervaringen, en dit bijdraagt aan het behoud van tradities en cultuur van de lokale bevolking. Inkomsten uit het toerisme worden bovendien geherinvesteerd en dragen bij aan de ontwikkeling van o.a. de lokale infrastructuur, de onderwijsinstellingen en het stimuleren van kleine bedrijfjes.

Dus als u reist, draagt u ook bij aan het verbeteren van de levensomstandigheden, de economie, de arbeidsomstandigheden en de onderwijsmogelijkheden van de lokale bevolking.

Bij TourCompass werken we actief samen met de juiste lokale partners, zo zorgen wij als reisorganisatie ervoor dat het geld dat u uitgeeft ook in de respectievelijke landen blijft en zo ten goede komt aan de lokale gemeenschappen.

2) U steunt de wilde dieren

Chimpansees in Kyambura Gorge in Oeganda

Het gebeurt weleens dat we opmerkingen krijgen dat we de wilde dieren met rust moeten laten – dat we ze niet mogen storen.

Maar veel diersoorten in de wereld zouden waarschijnlijk in gevaar zijn als wij hen niet kwamen bezoeken.

De meeste mensen denken er niet aan dat veel van de dieren die op onze bestemmingen leven, juist leven omdat wij hen komen bezoeken.

Als de nationale parken geen geldelijke prikkel krijgen om open te blijven, dan is er niemand om op de dieren te passen en hen te beschermen, bijvoorbeeld tegen stropers. Tijdens Covid-19 namen bijv. sommige vormen van stropen toe (zoals stropen voor voedsel – bushmeat), waarschijnlijk omdat bezoekers en personeel er niet waren om op de dieren te passen. Als het toerisme verdwijnt, verdwijnen ook de inkomsten. En daarmee ook de financiering voor de projecten die helpen bij het behouden en versterken van de lokale biodiversiteit, en dit treft vooral de minder ontwikkelde landen. De VN schat bijvoorbeeld dat tot wel 80% van de bezoeken aan veel bestemmingen in Afrika te danken is aan het wildlife.

Dus het feit dat u graag wilde dieren wilt zien in hun natuurlijke omgeving, draagt meestal bij aan het behoud van deze diersoorten.

Bovendien bestaan er dankzij de steun van toeristen veel onderzoeksprojecten, zoals bijv. projecten die onderzoek doen naar bedreigde diersoorten, en “weeshuis”-projecten die zich ontfermen over kwetsbare dieren. Dit geldt bijvoorbeeld voor de olifanten in Changchill in Thailand, waar men zich onder andere ontfermt over olifanten die eerder in de entertainmentindustrie hebben “gewerkt”, en Jane Goodall’s Chimp Eden in Zuid-Afrika, een rehabilitatiecentrum voor chimpansees.

Natuurlijk moet het een evenwicht zijn.

Het is belangrijk dat wij als reisbureau niet profiteren van dieren die in gevangenschap leven uitsluitend om de bezoekers te vermaken. Dit is iets waar we actief afstand van nemen, en tegelijkertijd dragen we actief bij aan projecten die bedreigde diersoorten steunen. We controleren regelmatig onze reizen om ervoor te zorgen dat we alleen belevenissen met dieren aanbieden waar we achter staan. Wij zijn aangemerkt als een diervriendelijk reisbureau door World Animal Protection. Dit betekent dat wij als bedrijf hebben afgezien van alle vormen van entertainment met wilde dieren in gevangenschap.

3) U doet iets goeds voor uzelf

Vrouw in oranje jurk leunt tegen oranje muur in Izamal, Mexico.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat als u reist, u iets goeds doet voor uzelf.

Een reis draagt bij aan uw gezondheid, onder andere omdat een vakantie stress vermindert en het gevoel van welzijn en vreugde verhoogt.

Naast deze voordelen voor de gezondheid draagt een reis ook bij aan het verbreden van uw horizon en verandert u meestal door reizen. U stapt uit uw comfortzone en leert over andere culturen, u eet ander voedsel en u doet veel nieuwe ervaringen op die u de rest van uw leven blijft koesteren.

Kortom: Reizen is een balsem voor de ziel.

Reizen maakt de wereld een betere plek

Als reisbureau werken we steeds doelgerichter aan verantwoordelijkheid en duurzaamheid – hoe paradoxaal dat ook mag klinken. We weten dat ook wij een verantwoordelijkheid hebben en we streven er ambitieus naar om deel uit te maken van de oplossing voor de uitdagingen waarmee de wereld te maken heeft. En we doen dit terwijl we erop uit gaan in onze unieke wereld, onder andere vanwege de drie redenen hierboven.

Dus de volgende keer dat u overweegt om thuis te blijven, denk dan aan deze drie belangrijke redenen waarom u wel moet doorgaan met reizen.

Dat wil niet zeggen dat u elk jaar moet reizen, of zelfs dat het niet geweldig is om thuis te blijven tijdens uw vakantie, waarbij u overigens het lokale toerisme ondersteunt – maar eerder dat er OOK redenen zijn om de wereld in te trekken en de wereld te beleven.

Kortom, we geloven dat reizen en dingen beleven de wereld tot een betere plek maakt.

10 eenvoudige tips om duurzamer te reizen

Klein plaatselijk winkeltje in Purmamarca, Argentinië en een meisje dat in de deuropening zit.

Ter afsluiting hebben we 10 tips verzameld die u als reiziger zelf kunt toepassen om iets duurzamer te reizen.

1) Kies een luchtvaartmaatschappij die zich richt op het verminderen van hun CO2-uitstoot in lijn met het Akkoord van Parijs

2) Reis buiten het hoogseizoen en help mee om overtoerisme te verminderen op plaatsen waar dit een risico kan zijn.

3) Verminder uw plasticverbruik door waterflessen te hergebruiken (neem indien mogelijk uw eigen fles mee) en zeg nee tegen eenmalig plastic, vooral op plaatsen waar afvalbeheer geen prioriteit heeft. Gooi uw afval nooit ergens anders dan in de vuilnisbak – en neem het mee als er geen vuilnisbak is.

4) Als u souvenirs koopt, koop dan de “juiste” souvenirs. Koop producten die lokaal zijn geproduceerd, waarbij de opbrengst ten goede komt van de plaatselijke gemeenschap.

5) Bespaar water, bijv. door uw handdoeken te hergebruiken en uw kamer alleen te laten schoonmaken als dat nodig is.

6) Gebruik lokale gidsen – zo krijgt u niet alleen de meest authentieke informatie, maar blijft het geld ook in de lokale gemeenschap.

7) Bescherm en respecteer de natuur door op de paden te blijven en eventuele andere regels in nationale parken en natuurgebieden op te volgen.

8) Respecteer de wilde dieren en bekijk ze in hun natuurlijke omgeving ga niet naar shows of andere vormen van entertainment met dieren in gevangenschap.

9) Verdiep u in de lokale gebruiken en tradities. Hiermee toont u respect voor de gemeenschappen die u bezoekt.

10) Zorg ervoor dat u een reisbureau of reisorganisator kiest die zich richt op verantwoord toerisme en verantwoorde manieren van reizen.

U kunt over elk punt meer lezen in onze blogpost: 10 tips om (iets) duurzamer te reizen.

TourCompass – Van toerist naar reiziger