ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelen10 tips om (iets) duurzamer te reizen

10 tips om (iets) duurzamer te reizen

21-4-2024
Alle posts bekijken

Man wandelt onder palmbomen op Bali, Indonesië

Het is fantastisch om te reizen en andere culturen te ontdekken.

Maar het kan soms nogal paradoxaal overkomen om te reizen terwijl de wereld voor zoveel klimaatuitdagingen staat. Toch zijn er ook nog goede redenen om door te gaan met reizen.

Om op een manier te reizen die vriendelijker is voor onze planeet en de gemeenschappen die we bezoeken, is het daarom belangrijk dat we proberen om duurzamer te reizen als we andere landen bezoeken.

Hier volgen onze tips over hoe u (iets) duurzamer kunt reizen.

1. Kies indien mogelijk een luchtvaartmaatschappij die investeert in biobrandstof

Het kan tegenstrijdig voelen om je bezig te houden met klimaat en duurzaamheid en tegelijkertijd voor een reis in het vliegtuig te stappen.

De luchtvaart draagt bij aan een aanzienlijk deel van de mondiale CO2-uitstoot, maar sommige luchtvaartmaatschappijen proberen hun impact op het milieu te verminderen door te investeren in alternatieven voor fossiele brandstoffen, zoals biobrandstoffen.

Deze luchtvaartmaatschappijen voeren vaak een transparant milieubeleid en werken actief aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk door efficiëntieverbeteringen en door het onderzoek naar duurzame luchtvaarttechnologie te ondersteunen.

Als reisbureau streven we ernaar dat zoveel mogelijk van onze vluchten worden geboekt bij luchtvaartmaatschappijen die een emissie- en/of reductiestrategie hebben die voldoet aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs. Het Klimaatakkoord van Parijs is een internationaal akkoord dat is opgesteld door het VN-Klimaatverdrag over het beperken van de uitstoot van broeikasgassen door middel van een groene transitie.

2. Reis buiten het hoogseizoen

Vietnamese vrouwen maken rijstpapier in Vietnam

Populaire bestemmingen ervaren vaak een stroom van bezoekers in het hoogseizoen.

Dit kan lokale hulpbronnen overbelasten, natuurgebieden aantasten en spanningen in de lokale gemeenschap veroorzaken.

Door buiten het hoogseizoen te reizen kunt u bijdragen aan een gelijkmatigere spreiding van bezoekers over het hele jaar, waardoor de druk op de bestemmingen wordt verlicht en uw eigen reiservaringen beter worden omdat u de grootste drukte vermijdt.

Door buiten het hoogseizoen te reizen draagt u er ook aan bij dat de lokale bevolking een gelijkmatigere verdeling van hun inkomen over het jaar krijgt – een inkomen dat anders onder druk zou kunnen komen te staan omdat het in een paar maanden per jaar geconcentreerd is. Als reisbureau werken we doelbewust aan het waarborgen van betere prijzen buiten het seizoen, zodat onze klanten het hele jaar door kunnen reizen.

3. Minimaliseer uw plasticverbruik

Plasticvervuiling is een enorm milieuprobleem, vooral in landen met onvoldoende afvalbeheer. Daarom is het belangrijk dat wij als bezoekers aandacht hebben voor het minimaliseren van ons plasticverbruik.

Kies voor producten met een minimale verpakking en wees bewust van uw plasticverbruik.

U kunt een verschil maken door herbruikbare waterflessen, rietjes, bestek en boodschappentassen mee te nemen en wegwerpplastic zoveel mogelijk te vermijden.

Elke handeling, hoe klein ook, draagt bij aan het verminderen van de hoeveelheid plastic die in de natuur terechtkomt.

4. Koop lokale souvenirs

Vrouw koopt lokale souvenirs in Cusco, Peru

Door lokaal kunsthandwerk en lokale producten te kopen ondersteunt u direct de economie van de lokale gemeenschap en draagt u bij aan het behoud van traditioneel kunsthandwerk en cultuur.

Vermijd souvenirs die in massaproductie zijn vervaardigd, die vaak worden geïmporteerd en een minimale bijdrage leveren aan het lokale bedrijfsleven. Ga in plaats daarvan op zoek naar authentieke voorwerpen die iets vertellen over de plek en de mensen die er wonen.

5. Wees zuinig met water

In veel delen van de wereld is water schaars en bepaalde eenvoudige handelingen kunnen een grote impact hebben op het watergebruik in die gebieden waar water bijzonder waardevol is.

Reist u naar een plek met waterschaarste dan kunt u helpen door langer te doen met uw handdoeken en beddengoed, korter te douchen en alleen om een schoonmaak van uw kamer te vragen als dat echt nodig is. Op deze dit soort plekken kunt u vragen of alleen uw bed wordt opgemaakt en de afvalbakken worden geleegd, zodat het schoonmaakpersoneel (meestal vrouwen) nog steeds iets te doen heeft en hun baan niet verliest.

6. Gebruik lokale gidsen

Catriona en gids bij Cathedral Point op de Kilimanjaro

Door gebruik te maken van lokale gidsen zorgt u ervoor dat uw geld in de lokale gemeenschap blijft en lokale families ondersteunt.

Bovendien weten lokale gidsen meer van de omgeving en kunnen zij op de bestemming een meer authentieke belevenis bieden dan gidsen die niet lokaal zijn.

Naast het bevorderen van cultureel begrip tijdens uw reis, is het gebruik van een lokale gids ook de meer duurzame keuze. Het draagt bij aan de lokale economie door banen in het gebied zelf te creëren en het milieu wordt niet belast door een gids naar het land te halen.

7. Wees zuinig op de natuur

Bij een bezoek aan natuurgebieden is het belangrijk dat u de plek achterlaat zoals u deze heeft aangetroffen.

Dit betekent dat u niet van de paden af mag gaan, omdat dit de wilde dieren kan verstoren. Vergeet niet om uw afval mee te nemen in plaats van het achter te laten.

Paden en dergelijke zijn er met een reden. Als u de gemarkeerde paden verlaat kunt u de lokale biodiversiteit schade toebrengen, bijv. door planten kapot te trappen of door wilde dieren die zich daar verstoppen te verstoren.

Veel nationale parken vragen ook entreegelden. Dat kan frustraties oproepen, maar het geld gaat meestal naar het behoud en onderhoud van het park en zorgt ervoor dat de natuur blijft bestaan en dat we ook in de toekomst de mogelijkheid hebben om de natuur in te gaan.

8. Respecteer de dieren

Jachtluipaarden op de savanne in Serengeti

Bewonder de wilde dieren in hun natuurlijke omgeving en vermijd attracties die dieren exploiteren, bijv. tijdens shows of bij het rijden op wilde dieren.

Dit draagt bij aan ethisch en duurzaam toerisme dat het welzijn en het natuurlijke gedrag van dieren respecteert.

Kies voor een reisbureau dat zich richt op het zien van dieren in hun natuurlijke omgeving. U kunt bijvoorbeeld kijken op de lijst van World Animal Protection over diervriendelijke reisorganisaties, dus bedrijven die nee hebben gezegd tegen alle entertainment met wilde dieren in gevangenschap.

9. Verdiep u in lokale gebruiken en tradities

Door de lokale gebruiken en tradities te begrijpen en te respecteren, toont u respect voor de gemeenschappen die u bezoekt. Als u de tradities respecteert, zorgt u er ook voor dat de lokale bevolking zich niet hoeft aan te passen aan de bezoekers en dat ze zo hun gebruiken en tradities in stand kunnen houden.

Dit kan bijvoorbeeld zijn dat u zich op de correcte manier kleedt als de cultuur die u bezoekt een bepaalde religieuze overtuiging heeft, of dat u een paar zinnetjes in de plaatselijke taal leert. Het is ook een goed idee om het altijd eerst te vragen voordat u foto’s neemt van lokale groepen, of goed op te letten of fotograferen überhaupt is toegestaan daar waar u bent.

Met heel weinig moeite kunt u uw reisbelevenissen mooier maken en bruggen bouwen tussen culturen.

10. Kies een verantwoordelijke touroperator

Vrouw en TourCompass Jeep in Tanzania

Steun touroperators die een duurzaamheidsbeleid hebben en zich richten op een meer verantwoord toerisme.

Deze bedrijven streven naar de implementatie van toepassingen die negatieve effecten op het milieu en de sociale omgeving verminderen, en tegelijkertijd positieve bijdragen leveren aan lokale gemeenschappen.

Bekijk hun initiatieven op het gebied van duurzaamheid voordat u boekt, zodat u er zeker van bent dat uw reis op een verantwoordelijke manier kan plaatsvinden.

TourCompass – Van toerist naar reiziger