Voor de meesten van ons is het lastig om te bepalen wanneer en hoeveel fooi je tijdens het reizen moet geven.
Dus, wanneer hoort u eigenlijk fooi te geven?
In deze blog helpen we u inzicht te krijgen in de fooiencultuur in onze Aziatische reisbestemmingen.
Over het algemeen is het bijna onmogelijk om strikte regels te maken als het op fooien aankomt.
Of en hoeveel fooi u geeft, hangt sterk af van het land waarin u reist en de service die u ontvangt.
In principe is er buiten de grootste toeristengebieden in Azië geen vaste traditie rondom fooi geven, dus meestal wordt er niets van u verwacht. In sommige landen is het geven van fooi gebruikelijk, in andere landen komt het nauwelijks voor.
Hieronder leest u onze gids over fooien in een aantal geselecteerde bestemmingen in Azië. Voor specifieke tips en bedragen vindt u meer praktische informatie op de ‘praktische informatie’ pagina van elke bestemming.
Fooien worden in Sri Lanka gewaardeerd en zijn een wijdverbreide gewoonte.
Als vuistregel is het gebruikelijk om ongeveer 10% van het totaalbedrag als fooi te geven, tenzij dit al inbegrepen is. Was de service of het eten bijzonder goed? Dan kunt u overwegen om 15 tot 20% achter te laten.
Het is ook gebruikelijk om chauffeurs, gidsen en hotelpersoneel een fooi te geven. Voor chauffeurs en gidsen geldt een bedrag van 5 USD per dag als passend; voor hotelmedewerkers is 1 USD per dag gebruikelijk.
In Vietnam zijn fooien welkom en vaak ook gewenst. In grote steden zoals Hanoi en Ho Chi Minhstad maken fooien deel uit van de dagelijkse cultuur. In veel restaurants is de fooi al inbegrepen in de prijs, wat u herkent aan een ‘10% service charge’.
Het is ook normaal om lokale chauffeurs en gidsen een fooi te geven tijdens onze excursies. In die gevallen is een minimum van 5 USD per dag gebruikelijk, maar u kunt het bedrag aanpassen op basis van uw ervaring.
Fooien worden gewaardeerd in Thailand, vooral in de gebieden waar veel bezoekers komen.
In restaurants, bij masseurs of vergelijkbare dienstverleners is het gebruikelijk om ongeveer 5-10% van het totaalbedrag als fooi te geven, mits dit niet al als servicekosten is inbegrepen; bij kraampjes op straat hoeft u geen fooi te geven. Het is ook gebruikelijk om hotelmedewerkers zoals schoonmaakpersoneel en bagagedragers, evenals uw chauffeurs (2–5 USD) en gidsen (5–10 USD) aan het einde van een excursie een fooi te geven.
In Indonesië wordt het geven van fooi steeds gebruikelijker als blijk van waardering voor goede service. Op veel plekken – vooral op de drukstbezochte eilanden zoals Bali – wordt een fooi zelfs verwacht.
Het wordt gewaardeerd als u gidsen en chauffeurs tijdens excursies een fooi geeft, en ook het schoonmaakpersoneel en de bagagedragers in hotels.
Een fooi van 5-10% van de totale restaurantrekening wordt gezien als een nette manier om uw dank voor de goede service te tonen.
In Japan wordt het geven van fooi niet verwacht en zelfs niet op prijs gesteld.
De servicestandaard in Japan is echt uniek. Japanners zijn bijzonder trots op hun uitstekende service, en verwachten daar geen extra vergoeding voor.
Als u toch een fooi probeert te geven uit waardering, zult u merken dat dit beleefd wordt teruggegeven.
Wilt u uw waardering uiten, dan kunt u in plaats daarvan een klein symbolisch geschenk geven in een mooie verpakking.
Er zijn echter enkele uitzonderingen. Het wordt steeds gebruikelijker om privé-gidsen of personeel in ryokans (Japanse herbergen) een fooi te geven. Wilt u uw waardering tonen, dan is het gebruikelijk om wat bankbiljetten in een envelop aan te bieden. Dit gebaar wordt ‘kokorozuke’ genoemd, wat vrij vertaald ‘uit het hart’ betekent.
In Cambodja wordt het geven van fooien steeds meer gezien als een blijk van waardering. De hoogte hiervan hangt af van de geleverde service.
Het is normaal om ongeveer 5–10% van het totaalbedrag achter te laten in restaurants en om kleine bedragen te geven aan hotelpersoneel. Een fooi van 1–2 USD is gebruikelijk voor de schoonmaak of de portiers. Daarnaast wordt het gewaardeerd als u gidsen en chauffeurs na een excursie een fooi geeft.
Op de Malediven is het geven van fooien vaak inbegrepen in de prijs bij restaurants, hotels en soortgelijke gelegenheden.
Veel resorts hebben al een service charge van 10% toegevoegd aan de rekening, waardoor u automatisch fooi geeft en in de regel geen extra bedrag hoeft te geven. Als u het toch wilt doen, wordt een kleine fooi voor portiers en huishoudelijk personeel gewaardeerd. Denk aan 1 USD per koffer voor portiers en 2 USD per dag voor het huishoudelijk personeel.
Wilt u graag een fooi geven aan ander personeel van het resort, dan kan dat bij het uitchecken. Het bedrag gaat in een gezamenlijke fooienpot, die vervolgens onder het personeel wordt verdeeld.
Fooi geven is van oudsher geen onderdeel van de Chinese cultuur.
Toch is het, door de komst van meer toeristen, steeds gebruikelijker geworden om waardering te tonen met een fooi.
Het is gebruikelijk om een beetje extra te geven aan taxichauffeurs, gidsen en hotelpersoneel. In veel delen van China kunt u ook een fooi geven via betaalapps. Bijvoorbeeld als u uw taxi betaalt via Didi – het Chinese alternatief voor Uber – kunt u aan het einde van de rit eenvoudig een fooi toevoegen.
In restaurants is er vaak al een service charge van 10% in de rekening verwerkt, maar als u uitzonderlijk goede service heeft ontvangen, wordt een extra fooi zeer gewaardeerd.
In Laos is fooien geven nog niet zo gebruikelijk, maar – net als in veel andere delen van Azië – wordt het zeker gewaardeerd.
Als richtlijn tipt u gidsen en chauffeurs ongeveer 10% van het totaalbedrag, terwijl een klein bedrag volstaat voor bijvoorbeeld hotelmedewerkers. In luxere restaurants is de service charge vaak al inbegrepen in de rekening – in dat geval hoeft u niet extra te tippen.
Fooien worden in Maleisië doorgaans niet verwacht, omdat veel restaurants, hotels en bars al een servicetoeslag in hun prijzen hebben inbegrepen.
Mocht u echter uitzonderlijk goede service ervaren, dan wordt het gewaardeerd als u iets extra’s achterlaat. Hetzelfde geldt als u uw waardering wilt tonen aan een gids of hotelpersoneel – zelfs kleine bedragen worden vaak dankbaar aangenomen.
In Singapore is het niet gebruikelijk om fooi te geven, aangezien de meeste restaurants, bars en hotels al een service charge op de rekening zetten.
Hoewel fooi geven niet de standaard is in Singapore, wordt een kleine blijk van waardering in sommige situaties zeker op prijs gesteld. Bijvoorbeeld als u een privé-gids of hotelpersoneel zoals een portier of kamermeisje wilt bedanken.
Land | Worden fooien verwacht? | Gebruikelijk bedrag |
Sri Lanka | Ja | 10–20% in restaurants 5 USD per dag voor chauffeurs/gidsen 1 USD per dag voor hotelpersoneel |
Vietnam | Ja (vooral in steden) | Vaak is 10% service charge al inbegrepen Minimaal 5 USD per dag voor chauffeurs/gidsen |
Thailand | Ja | 5–10% in restaurants (indien niet inbegrepen) Kleine bedragen voor masseurs, schoonmakers en portiers 2–5 USD per dag voor chauffeurs 5–10 USD per dag voor gidsen |
Indonesien | Ja (vooral op populaire eilanden zoals Bali) | 5–10% in restaurants Kleine fooi voor gidsen, chauffeurs en hotelpersoneel |
Japan | Nee | Vermijd fooien Een symbolisch cadeau/‘kokorozuke’ in een envelop voor ryokan/gidsen |
Cambodia | Ja (wordt steeds gebruikelijker) | 5–10% in restaurants 1–2 USD voor portiers/schoonmakers Fooi voor gidsen/chauffeurs |
Maldiverne | Vaak inbegrepen | 10% service charge automatisch 1–2 USD voor schoonmakers 1 USD per koffer voor portiers Optie om bij het uitchecken een gezamenlijke fooi te geven |
Kina | Gedeeltelijk (vooral in grote steden) | Niet de norm, maar gebruikelijk in steden Fooien geven kan via apps (bijv. DiDi) |
Laos | Nee, maar het wordt gewaardeerd | 10% voor gidsen/chauffeurs 1–2 USD voor hotelpersoneel Servicekosten worden toegevoegd in luxere restaurants |
Malaysia | Vaak inbegrepen | Meestal inbegrepen in de prijs Kleine bedragen bij uitzonderlijke service, bijvoorbeeld aan gidsen en hotelmedewerkers. |
Singapore | Nee | Inbegrepen in de rekening Mogelijk voor privégidsen of buitengewoon behulpzaam personeel |
Als u toch een fooi wilt geven om uw waardering te tonen, zijn er een paar handige aandachtspunten.
In het begin lijkt het wellicht lastig om goed om te gaan met fooien, maar zodra u de lokale gebruiken leert kennen en openstaat om u aan te passen, heeft u het snel onder de knie.
Op veel plekken in Azië wordt een fooi gewaardeerd, maar het is doorgaans geen vast onderdeel van de cultuur, zoals bijvoorbeeld in de VS. Doordat meer bezoekers deze bestemmingen ontdekken, wordt fooien geven echter steeds gewoner – en het is vaak een welkome aanvulling op het inkomen van mensen in de dienstensector.
Zolang u respectvol bent en rekening houdt met lokale gewoonten, leidt fooien geven zelden tot problemen – meestal wordt uw gebaar beloond met een brede glimlach en oprechte dankbaarheid.
Bij vragen kunt u bellen met onze reisspecialisten op tel. 020 – 369 07 90.
Op avontuur gaan moet veilig en vertrouwd aanvoelen – wij zijn er voor u de gehele reis!
TourCompass – Van toerist naar reiziger