ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenDe Dodenspoorlijn in Thailand

De Dodenspoorlijn in Thailand

27-1-2024
Alle posts bekijken


De Dodenspoorlijn is een en populaire toeristische attractie in Thailand en terecht.

De spoorlijn loopt door schitterende natuur aan de rivier de Kwai, maar heeft een lange, bloederige geschiedenis.

Lees hier meer over de geschiedenis van de spoorlijn en waarom deze de bijnaam Dodenspoorlijn kreeg.

Geschiedenis van de Dodenspoorlijn


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd besloten dat er een spoorlijn moet worden aangelegd tussen Bangkok in Thailand en Rangoon i Myanmar (Birma) om een verbindingsweg te maken tussen de twee hoofdsteden, een afstand van ongeveer 415 km

Zo kwam de spoorlijn aan zijn naam

Voor de aanleg van de spoorlijn en de brug werden 60.000 krijgsgevangen en meer dan 200.000 Aziatische arbeiders ingezet. De arbeiders zwoegden in de door muggen geteisterde jungle en onder de barre omstandigheden van de moessonregens. Vele leden aan ziektes en ondervoeding en werden ook nog eens gemarteld.
Door de slavernijachtige omstandigheden stierven meer dan 100.000 arbeiders tijdens de aanleg van de spoorlijn. Het spoor kreeg daarom de bijnaam de Dodenspoorlijn.

Hellfire Pass en de brug over de rivier de Kwai

Een deel van de spoorlijn ligt in moeilijk terrein en er moest 24 uur per dag worden gewerkt om het traject aan te leggen. Een van die stukken is Hellfire Pass. De arbeiders gaven het traject die bijnaam, omdat de plek ‘s nachts werd verlicht met fakkels terwijl de arbeiders het zware werk moesten voortzetten.

Een ander moeilijk gebied was het punt waar de spoorlijn over de rivier de Kwai moest. Om één doorlopend stuk te creëren, moest er een brug worden gebouwd bij de stad Kanchanaburi.

De brug was in 1943 gereed, maar niet sterk genoeg. Daarom werd stroomopwaarts een nieuwe brug gebouwd. De nieuwe brug werd later door een bombardement verwoest, maar werd na de oorlog hersteld. Deze gebeurtenissen werden later verfilmd in ‘The bridge on the river Kwai’.

Beleef de geschiedenis van heel dichtbij


Het gebied rond Kanchanaburi is een van de grootste toeristische attracties van Thailand geworden. Hier komt de geschiedenis van de Dodenspoorlijn heel dichtbij.

In Kanchanaburi vindt u het oorlogsmuseum en de oorlogsbegraafplaats, waar u meer te weten kunt komen over de oorlog, de rivier de Kwai en de spoorlijn die van grote betekenis is voor de omgeving. U kunt ook Hellfire Pass en de brug over de Kwai bezoeken en in een van de oude treinwagons een tocht maken over een stuk van de Dodenspoorlijn.

Er zijn ook allerlei activiteiten op het water, namelijk op de rivier de Kwai. Zo kunt u een boottocht in een traditionele langstaartboot maken naar een van de populaire flotels. Dat zijn drijvende hotels op de rivier, waar u kunt overnachten. In de hotels kunt u ontspannen, de schitterende natuur in u opnemen of meedoen aan een van de vele activiteiten. Aan en op de rivier de Kwai liggen restaurants en hotels waar u een pauze kunt houden en de geschiedenis van Thailand in u op kunt nemen.

Twijfelt u over welke reis u moet kiezen? Neem dan contact op met onze reisspecialisten die u kunnen helpen met uw volgende reis.

TourCompass – Van toerist naar reiziger