ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelen10 spectaculaire tempels in Azië

10 spectaculaire tempels in Azië

20-12-2023
Alle posts bekijken

In Azië staan enkele van de oudste, mooiste en interessantste tempels ter wereld.

De oude bouwwerken vertellen fantastische verhalen en maken diepe indruk.

Sommige tempels zijn helemaal verguld, andere zijn kleurrijk en weer andere hebben interessante versieringen en fraaie reliëfs.

We nemen u mee op reis naar tien van de spectaculairste tempels van Azië.

Sensoji in Japan

In de oude wijk Asakusa in de Japanse hoofdstad Tokio staat de prachtige tempel Sensoji.

Tokio is bezaaid met tempels, maar deze boeddhistische tempel is de oudste van Tokio en waarschijnlijk de beroemdste en meest gefotografeerde tempel van de stad.

Hoewel Sensoji voor veel bezoekers een bezienswaardigheid is, komen hier ook Japanners. De tempel heeft namelijk een heel speciale betekenis voor de inwoners die er wierookstokjes aansteken. Ze bewieroken zich met de heilige rook in de hoop om van een ziekte te worden verlost, gelukkig te worden, een kind te krijgen of iets heel anders.

In de straat die naar de tempel leidt, vindt u allerlei leuke souvenirwinkels en kraampjes met lekker eten. Hier kunt u dus een kleinigheidje of wat eten kopen.

De boeddhistische grottempel in Sri Lanka

Dambulla is een van de grotere steden van Sri Lanka. Hier ligt een van Sri Lanka’s best bewaarde tempelgrotten, de Gouden tempel van Dambulla, ook wel de grottempel genoemd.

De tempelgrot dateert van de 1e eeuw v. Chr. en is er de indrukwekkendste grottempel van Sri Lanka.

De boeddhistische tempel ligt in een enorme rots en is UNESCO-werelderfgoed. Zoals de naam al aangeeft, bevindt de tempel zich in een grot. Deze is daarom pas echt indrukwekkend wanneer u het gouden binnenste van de tempel binnengaat. Hier ziet u een spectaculair schouwspel van schitterende muurschilderingen en prachtige Boeddhabeelden. Zodra u de magische grottempel binnengaat, zult u zien dat de beklimming van de steile trap zeker de moeite waard was.

Wat Xieng Thong in Laos

In de mooie plaats Luang Prabang in Laos staat de tempel Wat Xieng Thong, oftewel ‘Tempel van de Gouden stad’.

Wat Xiong Thong is een va de belangrijkste tempels van Luang Prabang een een waardevol symbool van het boeddhisme in Laos. De boeddhistische tempel is gebouwd in de 16e eeuw en was tot 1975 eigendom van de koninklijke familie die de tempel onder andere gebruikte voor kroningen. Tegenwoordig is de tempel een plek waar mensen tijdens verschillende festiviteiten in de stad bijeenkomen.

Het is lastig te zeggen hoe de tempel er oorspronkelijk uitzag, aangezien er door de eeuwen heen veel aan is veranderd. De tempel is nu versierd met prachtige vergulde mozaïeken en het kenmerkende gelaagde dak dat laag bij de grond hangt.

Wat Pho in Thailand

De Wat Pho-tempel staat in de hoofdstad van Thailand, Bangkok. Van de vele tempels die Thailand rijk is, is Wat Pho de grootste en oudste.

De tempel is een groot complex van verschillende gebouwen en een klooster, waar 300 monniken wonen.

Wat Pho staat vooral bekend om zijn gigantische liggende, gouden Boeddha, die maar liefst 46 meter lang en 14 meter hoog is. De Boeddha is gemaakt van steen en gips en is daarna volledig bedekt met bladgoud. De indrukwekkende Boeddhafiguur is een fantastisch gezicht. Wanneer u het grote, gouden beeld heeft bestudeerd, kunt u de meer dan 1000 andere Boeddhabeelden in de tempel gaan ontdekken.

De Wat Pho-tempel is ook uniek, omdat deze het hoofdkwartier is voor het behoud en onderwijzen van traditionele Thaise geneeskunde en massage.

Angkor Wat in Cambodja

Angkor in het noorden van Cambodja is het oudste tempelcomplex ter wereld.

Het tempelcomplex bestaat uit verschillende tempels. De bekendste tempel is Angkor Wat. Deze is het hart en de ziel van Cambodja en is het nationale symbool en synoniem voor het land geworden.

Angkor Wat betekent ‘stad van de tempels’. Het complex werd in de 12e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk een hindoeïstische tempel. Later werd het een boeddhistische tempel.

Wanneer u de tempel bezoekt, zult u zien dat Angkor Wat versierd is met talloze hemelnimfen. In de muren zijn bijna 2000 hemelnimfen uitgesneden en geen een is hetzelfde.

Gezien de grootsheid, prachtige architectuur en spectaculaire locatie is het geen wonder dat het tempelcomplex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Tempelcomplex My Son in Vietnam

Op een uur rijden van de plaats Hoi An in Vietnam ligt het interessante tempelcomplex My Son.

Het tempelcomplex werd in de 4e eeuw na. Chr. gebouwd door het voormalige koninkrijk Champa, het was een van de belangrijkste bouwwerken voor de Cham. Het complex bestaat uit verschillende tempels die in groepjes verspreid staan over dit gebied. Veel tempels werden gebouwd als vereringsplek voor de hindoegoden.

In 1969 werd het tempelcomplex door de Amerikanen gebombardeerd, waardoor grote delen van de tempels werden vernietigd. Ooit stonden er 71 tempels, maar nu zijn dat er nog maar 20. Toch vormen de overgebleven tempels en ruïnes van het tempelcomplex My Son nog steeds een spectaculaire aanblik. Het complex staat bovendien op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Sri Mariamman-tempel in Singapore

In het hart van Chinatown, een fascinerende gebied van Singapore, staat de mooie, kleurrijke Sri Mariamman-tempel.

De tempel stamt uit 1827 en is de oudste hindoetempel in Singapore. De tempel is gewijd aan de godin Mariamman die erom bekend stond dat zij ziekten kon genezen.

Sri Mariamman mooie details en creatieve versieringen van kleurrijke gipsen beelden van goden, godinnen en mythische wezens. Door de fraaie decoratie heeft de tempel een unieke en andere uitstraling dan veel andere vergulde tempels. Met nam ede indrukwekkende en decoratieve toren boven de hoofdingang doet heel bijzonder aan.

De Borobudur-tempel in Indonesië

De Borobudur-tempel staat op het eiland Java in Indonesië.

De tempel is een van de oudste van de wereld en werd in de 8e en 9e eeuw gebouwd met twee miljoen steenblokken. Het is de grootste boeddhistische tempel van de wereld en een van de belangrijkste culturele plekken van Indonesië.

Het enorme bouwwerk bestaat uit drie niveaus en staat op een heuvel met betoverend uitzicht op groene velden en dramatische bergen. De Borobudur-tempel wordt gekenmerkt door de versieringen, waaronder de vele klokvormige monumenten. Daarnaast sieren meer dan vijfhonderd Boeddhabeelden de tempel.

De indrukwekkende tempel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en werd in de jaren 1970 gerestaureerd met hulp van UNESCO. De Borobudur-tempel is op elk moment van de dag de moeite waard, maar vooral bij zonsopgang en zonsondergang is de ervaring echt bijzonder.

Pura Besakih op Bali

De hindoetempel Pura Besakih is de grootste, heiligste en belangrijkste tempel van Bali.

De Pura Besakih-tempel wordt de moedertempel genoemd en is een indrukwekkend complex van heel veel grote en kleine tempels die verspreid staan over zes terrassen.

Het tempelcomplex staat op een helling van de heilige vulkaanberg Agung. Vanaf hier kijkt u uit op het fantastische berglandschap rond de enorme tempel. Wanneer u Pura Besakih bezoekt, heeft u ook de kans om de lokale bevolking traditionele ceremonies te zien uitvoeren bij de tempel en het hindoeïstische heiligdom te zien aanbidden.

Als bezoeker kunt u veel delen van het tempelcomplex verkennen, maar u moet zich ervan bewust zijn dat bezoekers op sommige plekken alleen naar binnen mogen gluren.

De Tempel van de Hemel in China

In Peking, de bruisende hoofdstad van China, staat de iconische tempel die de naam Tian Tan draagt, oftewel de Tempel van de Hemel.

Het prachtige bouwwerk werd gebouwd aan het begin van de 15e eeuw en werd vaak bezocht door de keizers van de Ming- en Qing-dynastieën, die er kwamen bidden voor een goede oogst.

Tegenwoordig is de tempel een van de beroemdste bezienswaardigheden van Peking. De tempel wordt niet alleen bezocht door veel toeristen, maar ook door de lokale bevolking die hier onder andere komt mediteren.

Het park rond de tempel is groter dan de Verboden Stad. U kunt de fraaie tempel en de Echomuur bewonderen en op verkenning gaan in het spannende park.

Het ontwerp van de tempel is zeer symbolisch en gebaseerd op het oude geloof dat de hemel rond is en de aarde vierkant. De tempel symboliseert de relatie tussen hemel en aarde.

TourCompass – Van toerist naar reiziger