ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenSingapore – Groene stad en culturele smeltkroes

Singapore – Groene stad en culturele smeltkroes

7-1-2024
Alle posts bekijken

Singapore is een eiland, stad en staat ineen.

Het is een van de kleinste zelfstandige landen ter wereld. Ondanks de geringe omvang biedt het allerlei interessante belevenissen.

Hier volgt een korte kennismaking met Singapore. Deze dingen maken de bestemming tot iets heel bijzonders.

Een smeltkroes van culturen

Singapore kent veel verschillende culturen en is in veel opzichten meerdere landen ineen.

De geschiedenis van het moderne Singapore begint in 1819, toen de Britse kolonist Sir Thomas Stamford Raffles de havenstad stichtte en de stad later verdeelde in vier etnische gebieden met mensen van verschillende etniciteiten.
Dat betekent dat u nu wijken als China Town, Little India en de Maleisische wijk Kampong Glam kunt bezoeken, die elk hun eigen specialiteiten en kenmerken hebben.

Deze culturele veelzijdigheid komt ook terug in de taal van het land. Singapore heeft namelijk vier officiële talen: het Maleis, Mandarijn, Tamil en Engels. Daarnaast wordt er een lokale versie van het Engels gesproken, het zogeheten Singlish. Singapore heeft beleid voor meertaligheid in het onderwijs ingevoerd. Het is dan ook niet raar dat inwoners een of meer talen vloeiend spreken.

U kunt dus een mengelmoes van verschillende culturen verwachten wanneer u Singapore bezoekt.

Een stad in een tuin

Ruim vijftig jaar geleden bracht de Singaporese premier zijn visie op de toekomst van de stad.

Die visie bestond eruit Singapore om te toveren tot een stad met een tuin, zodat het een stad in een tuin zou worden. Het doel was om de betonnen stadsjungle te veranderen in een stad vol bomen en planten.

En in Singapore hebben ze er hun specialiteit van gemaakt!

De stadstaat wemelt nu van de fraaie parken en natuurpaden. Tussen de hoge wolkenkrabbers staan bomen en langs de kant van de weg staat begroeiing. Zelfs de wanden en daken van gebouwen in de stad worden beplant. Deze groene of beplante hoogbouw wordt greenery high-rises genoemd.

De fraaie parken van de stad behoren tot de boeiendste attracties. In Gardens by the Bay bijvoorbeeld staan 18 kunstwerken, de zogeheten SuperTrees, die als begroeide verticale werken naar de hemel reiken. Sommige SuperTrees zijn met een loopbrug verbonden, zodat u het groene park van bovenaf kunt bewonderen.

Geweldige mogelijkheden om te winkelen

Winkelt u graag tot u erbij neervalt? Dan is Singapore de bestemming voor u!

De stad heeft een overvloed aan winkelcentra waar bekende merken worden verkocht. Tegelijkertijd vormen ze een koele oase waar u kunt bekomen van de warmte buiten.

Orchard Road en Marina Bay zijn twee van de populairste centra.

Als u in de periode van eind juni tot eind juli naar Singapore gaat, profiteert u van the Great Singapore Sale. Vijf weken lang hebben de meeste winkels in de stad grote uitverkoop. U kunt dan veel geld besparen.

Een andere reden waarom Singapore een populaire bestemming om te winkelen is, is de mogelijkheid om taxfree te winkelen. Wanneer u gaat winkelen, kijk dan uit naar de winkels met een taxfree-bordje. In de winkel betaalt u net als overal 7% belasting. Maar als u uw bonnetjes voor aankopen van meer dan 100 Singapore dollar bewaart, kunt u de belasting op de luchthaven terugvragen voordat u het land verlaat. Dat is nog eens leuk winkelen! Op de website van Singapore staat meer informatie.

Een stad voor foodies

Of u nu van goedkoop streetfood of dure Michelin-restaurants houdt, Singapore heeft het allemaal.

Door de vele culturen biedt de stad natuurlijk ook heel verschillende eetbelevenissen.

Verspreid door de stad liggen de iconische hawker-centra. Dat zijn markten met eetkraampjes, waar u in de openlucht van lokaal eten kunt genieten. Hier kunt u terecht voor gebakken noedels, Indische biryani of vissenkopcurry, afhankelijk van de wijk waar u bent.

Een van de bijzondere eetstraten ligt in China Town. Keong Saik Road was ooit een deel van het Red Light District van Singapore, maar is nu een mekka voor lekkerbekken. In de mooie, goed bewaard gebleven gebouwen zijn enkele van de beste restaurants van Singapore gevestigd. Deze zijn het bezoeken waard.

Geheel volgens de traditionele Zuidoost-Aziatische stijl hebben ze hier ook de unieke doerianvrucht. Het bijzondere aan de doerian is de merkwaardige en voor sommigen ronduit vreselijke lucht die nog lang blijft hangen. Om die reden is het niet toegestaan om de vrucht mee te nemen naar de hotelkamer en in de taxi.

Wilt u kennismaken met de unieke charme van Singapore?

Ga dan op ontdekking in de smalle straatjes en weelderige parken van Singapore, winkel tot u erbij neervalt of proef het heerlijke eten van de stad.

Wat u ook wilt gaan doen in Singapore, u zult niet teleurgesteld zijn!

TourCompass – Van toerist naar reiziger