ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenReisverslag uit Zuid-Afrika: Zo overwint u Table Mountain

Reisverslag uit Zuid-Afrika: Zo overwint u Table Mountain

14-1-2024
Alle posts bekijken

Kenneth van TourCompass beklimt de Tafelberg in Zuid-Afrika

In november 2023 was Kenneth, onze specialist reserveringen, in Zuid-Afrika. Hier kunt u meer lezen over zijn avontuur in Kaapstad.

Om 03.30 ging mijn wekker af. Hoewel mijn lichaam nog een beetje moe was en ik de slaap bijna niet uit mijn ogen kon krijgen, had ik ook een opgewonden en gespannen gevoel. Vandaag zou ik namelijk een berg beklimmen!

De berg die ik zou beklimmen, was Table Mountain, ook wel bekend als de Tafelberg, die iets ten zuiden van Kaapstad ligt en met zijn 1.086 meter me al diverse keren was opgevallen aan de horizon tijdens de dagen die we al in en rond de stad hadden doorgebracht. En nu was ik klaar om de berg van dicht bij te bekijken.

Kenneth op de Tafelberg

Om 04.00 stond ik in de receptie gekleed in m’n wandelbroek, jas en de uitrusting die nodig was op deze voorjaarsochtend, terwijl het nog koud was in Kaapstad. Hier stond onze gids Pierre, ook wel Pete genoemd, een oudere heer met een duidelijke passie voor de berg, al klaar met stokken en proviand voor de tocht, die we snel onderling verdeelden. De proviand bestond uit appels, diverse repen, noten en snoep. We kregen ook, na afspraak met het hotel, een ontbijtpakket mee. Ik wist daarom zeker dat het genoeg zou zijn voor de 2,5-3 uur durende wandeltocht door de kloof.

Om 05.00 stonden we, nog steeds in het donker, onder aan het pad en waren klaar om de beklimming van Platteklip Gorge te beginnen.

De Platteklip Gorge is een ongeveer 2,6 km lange steile wandelroute aan de zuidkant van Table Mountain. Een relatief zware en nogal intensieve wandeltocht, maar het is de kortste route naar de top. Deze ochtend was er maar één weg en dat was omhoog!

De uitstekende Zuid-Afrikaanse gids, Pete

Pete was een storyteller. Hij begon meteen met verhalen over de berg, de mythen, de wilde dieren en de natuur aan deze kant van de berg en stopte pas met vertellen toen we de top bereikten. Hij vertelde met zoveel enthousiasme en inlevingsvermogen dat ik hem en zijn verhalen meteen leuk vond.

We klommen in een rustig tempo, waardoor iedereen in onze groep van 5 personen kon bijblijven. Het eerste uur hadden we hoofdlampen op, maar het mooie licht van de straten van het nog slapende Cape Town hadden we in onze rug, dus je voelde je nooit helemaal alleen in het donker.

Uitzicht op Kaapstad vanaf de Tafelberg bij zonsopgang

Toen het langzaam lichter werd, konden we na een korte pauze de lampen afdoen en genieten van de opkomende zon, net boven de top van de berg. Toen we ons omdraaiden, konden we zien hoe de zon in een prachtige symfonie van kleuren en licht over Kaapstad scheen.

Toen de top nog een paar meter boven ons was, stopte Pete ons zodat we een paar geweldige foto’s konden maken, terwijl hij alvast naar boven ging om onze beklimming te vereeuwigen op foto en video.

Gids Pete, Kenneth en collega's op de top van de Tafelberg

Op de top wachtte ons het prachtigste uitzicht, waar we vanaf het uitkijkpunt helemaal konden kijken van Hauk Bay tot Lions Head en verder naar de mooie strandboulevard van Kaapstad en daarachter Robbeneiland.

Het was een fantastisch uitzicht waarvan we in alle stilte konden genieten, want de vroege beklimming was niet alleen bedoeld om de ochtendzon over de stad te zien schijnen, maar ook zodat we op de top zouden staan vóór de kabelbaan om 08.30 uur begon.

We namen de eerste kabelbaan naar beneden en stonden onze plaatsen daarna af aan de eerste bezoekers, zodat ook zij konden genieten van het spectaculaire uitzicht vanaf de top.

Kenneth, TourCompass