ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenWat is de beste reistijd voor de Malediven?

Wat is de beste reistijd voor de Malediven?

4-10-2023
Alle posts bekijken

De Malediven zijn een fantastische reisbestemming.

Hier kunt u het hele jaar door in luxe vakantie vieren en ontspannen op prachtige, krijtwitte zandstranden met kristalhelder water.

Maar wat is de beste reistijd voor de Malediven?

Lees hieronder meer over het klimaat op de Malediven en ontdek wanneer u het beste naar de Malediven kunt gaan.

Let op: De informatie is indicatief.

Klimaat van de Malediven

De Malediven liggen ongeveer 1000 kilometer uit de kust van Sri Lanka, precies op de evenaar. Daardoor is er een tropisch klimaat.

Het hele jaar door ligt de temperatuur overdag tussen de 28 en 30 graden. De nachttemperatuur is een paar graden lager en de watertemperatuur komt nooit onder de 28 graden. De Malediven zijn dan ook het hele jaar door een heerlijk plek om te bezoeken.

Het klimaat op de Malediven wordt beïnvloed door de twee moessons Iruvai en Hulhangu, die voor het droge seizoen en het regenseizoen zorgen.

De Malediven strekken zich van noord naar zuid uit over een gebied van 800 km, waardoor er lokale weersverschillen kunnen optreden.

Het droge seizoen op de Malediven: december t/m april

Het droge seizoen loopt doorgaans van december t/m april en wordt veroorzaakt door de Iruvai-moesson, die vanuit het noordoosten over de Malediven waait.

In het droge seizoen valt er minder regen dan in de overige maanden van het jaar en is de luchtvochtigheid laag. In deze periode schijnt de zon volop, tot wel tien uur per dag. Als u wilt zonnebaden en van de prachtige zandstranden met wuivende palmbomen wilt genieten, dan is het droge seizoen een goede keuze.

Het droge seizoen is ook een goede tijd om bij de koraalriffen rond de archipel te duiken of snorkelen, omdat het zicht in het water uitstekend is. U kunt hier zeeschildpadden, rifhaaien en tropische vissen spotten.

Het droge seizoen begint in december, wanneer het statistisch gezien nog behoorlijk regent. De regen valt echter meestal aan het begin van de maand.

Kenmerken van het droge seizoen op de Malediven:

 • Warme temperaturen rond de 28-30 graden
 • Lage luchtvochtigheid
 • Veel zonuren, tot wel tien uur per dag
 • Goed zicht in het water, ideaal voor duiken en snorkelen
 • Hoogseizoen, dus mogelijk hogere prijzen

Het regenseizoen op de Malediven: mei t/m november

Het regenseizoen op de Malediven loopt van mei t/m november.

Het regenseizoen wordt veroorzaakt door de zuidwestelijke moesson Hulhangu. De moesson brengt krachtige, maar vaak korte, tropische regenbuien met zich mee. De regen valt vaak ‘s avonds of ‘s middags en wordt meestal gevolgd door zonneschijn. In het regenseizoen is de luchtvochtigheid iets hoger, maar dat is niet zo erg omdat er constant een zeebries over de eilanden waait.

Ook in het regenseizoen is het warm en ligt de temperatuur rond de 30 graden, net als in het droge seizoen. Bovendien kunt u elke dag ongeveer 6 tot 8 uur zonneschijn verwachten. En een vakantie op de Malediven is in het regenseizoen iets goedkoper dan in de overige maanden van het jaar.

Rond het regenseizoen komen er meer rifhaaien naar de kust, die duikers met wat geluk kunnen zien. Het zicht in het water is niet zo goed als in het droge seizoen, omdat de zeestroming rond de Malediven zwakker is in het regenseizoen. Als u de enorme manta’s wilt zien, kunt u het beste tussen juni en oktober gaan.

Kenmerken van het regenseizoen op de Malediven:

 • Warme temperaturen rond de 28-30 graden
 • Snorkelen en duiken met roggen en misschien wel rifhaaien
 • Hogere luchtvochtigheid
 • Tropische buien gevolgd door zon
 • 6-8 uur zon per dag
 • Laagseizoen, dus mogelijk lagere prijzen

Wilt u naar de witte zandstranden van de Malediven?

Op de Malediven kunt u het hele jaar door heerlijk vertoeven op het strand. Daarnaast vormen de Malediven een geweldige afsluiting van een reis naar Sri Lanka.

Bekijk hier al onze reizen naar de Malediven:

Als u niet zeker wanneer u het beste naar de Malediven kunt gaan, neem dan contact op met onze reisadviseurs die klaar staan om u te helpen.

Let op: de bovenstaande informatie over het klimaat op de Malediven is indicatief. Bekijk altijd het weerbericht voordat u op reis gaat en neem contact op met onze reisadviseurs als u twijfelt wanneer u moet gaan.

TourCompass – Beleef het van heel dichtbij!