ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenAfrika in foto’s – Natuurfotograaf Ole-Arne in Afrika

Afrika in foto’s – Natuurfotograaf Ole-Arne in Afrika

21-4-2017
Alle posts bekijken

”Voor een fotograaf is Afrika een paradijs, er valt altijd wel iets moois te fotograferen…”

Ole-Arne Schlytter woont en werkt in Oslo in Noorwegen. In zijn vrije tijd is hij een enthousiaste natuurfotograaf en als kind was het al zijn grote droom om Afrika te bezoeken.

Die droom ging in vervulling, toen hij in de jaren ’80 als VN-soldaat in Libanon de kans kreeg om naar Egypte te gaan. Dat was de eerste keer dat hij op het Afrikaanse continent was. Sindsdien is hij met TourCompass meerdere malen in Afrika geweest, onder andere in Tanzania in 2014 en Zuid-Afrika in 2017.

Als natuurfotograaf merk je een enorm verschil tussen Scandinavië en Afrika. In Scandinavië zijn de dieren schuw. Ze verdwijnen als je dichterbij komt met je camera en je moet vanuit een schuilplaats fotograferen om de perfecte foto te krijgen. In Afrika is dat heel anders, vertelt Ole-Arne.

”Dat is het grootste verschil. In Afrika is de landcruiser je ”schuilplaats” en daar zijn de dieren niet bang voor. Ze gaan gewoon door met de dingen waarmee ze bezig waren, zonder zich aan je te storen…”

Mijn favoriete foto

Op de talloze dieren- en vogelfoto’s die Ole-Arne in de Afrikaanse nationale parken heeft gemaakt, is duidelijk zijn grote passie voor de natuur te zien. Hij heeft veel mooie foto’s gemaakt, maar een aantal daarvan springen eruit.

Hij vindt het moelijk om zijn mooiste foto te kiezen, maar zijn voorliefde voor cheeta’s geeft misschien toch de doorslag. In elk geval is dit een foto van twee cheeta’s: een mannetje en een vrouwtje. Het is een van de foto’s die voor hem het meeste betekenen.

Cheetah

”In het zuiden van Serengeti (Ndutu) zagen we een paar cheeta’s die lekker lagen te luieren. Ze lagen naast elkaar en het mannetje had zijn poten over die van het vrouwtje gelegd. Ze likten elkaar en spinden (zoals katten doen als ze het naar hun zin hebben). Dat was ontroerend om te zien…

De foto is gemaakt als het mannetje net even is opgestaan, terwijl het vrouwtje nog steeds op haar rug ligt, met haar poten in de lucht. Het is alsof ze glimlacht.

Het is fantastisch om die sociale interactie te zien en ik ben blij dat ik dat heb meegemaakt.”

In Afrika is zoveel te beleven

Een andere grote belevenis die bij Ole-Arne nog vers in het geheugen ligt, komt van een reis naar Zuid-Afrika die hij in februari 2017 samen met zijn vrouw heeft gemaakt. Vanuit de landcruiser in Nationaal Park Kruger zagen ze twee olifanten die met elkaar in gevecht waren.

”…[We] kwamen een boze olifant tegen, die aan het vechten was met een andere olifant. Zo hevig, dat de bomen en planten eromheen allemaal kapot gingen. De verliezer trok zich terug, maar de boze olifant ging verder en schudde zijn hoofd en trompetterde, terwijl hij bomen omver trok en met zijn poten stampte…”

Olifanten

”Het was indrukwekkend en bijzonder om te zien. Maar ook griezelig om de kracht van een olifant van dichtbij mee te maken. Het is een gigantisch en prachtig dier, waar je ontzag voor moet hebben…”

”Ik had het volste vertrouwen in onze gids die de auto steeds weer wegreed als de olifant te dichtbij kwam. Hij hield ook de andere auto’s tegen en waarschuwde hen voor de boze olifant.”

Zuid-Afrika of Tanzania?

Ole-Arne is met Afrikareizen op safari geweest naar Tanzania en Zuid-Afrika. Beide bestemmingen zijn fantastisch als u houdt van fotograferen of de vele dieren wilt zien die Afrika te bieden heeft.

Volgens Ole-Arne is het grootste verschil tussen deze twee bestemmingen dat Tanzania, en dan vooral Nationaal Park Serengeti, veel open vlakten en savannen heeft, waardoor u de dieren zelfs op grote afstand eenvoudig kunt zien.

Al naar gelang het seizoen, kunt u ook het geluk hebben om de grote trek mee te maken, waarbij gnoes, zebra’s en gazellen van Serengeti in Tanzania naar Masai Mara in Kenia trekken.

Serengeti

In andere Tanzaniaanse nationale parken, zoals Tarangire en Lake Manyara en in Nationaal Park Kruger in Zuid-Afrika zijn er meer bomen en struiken, waarin de dieren zich kunnen verbergen.

Maar ongeacht de bestemming vindt Ole-Arne dat:

”Wat je ook kiest, er is veel te beleven… en daarnaast zijn beide landen rijk aan cultuur en geschiedenis…”

Waarom Afrikareizen?

Ole-Arne reisde in 2014 voor het eerst met Afrikareizen.

Voor hem was de mogelijkheid om een eigen landcruiser te boeken belangrijk (tegen een meerprijs). Daardoor kan er namelijk gestopt worden en dat is belangrijk als het je belangrijkste doel is om mooie foto’s te maken.

Daarnaast zegt Ole-Arne:

”Afrikareizen is concurrerend qua prijs. Ze hebben een groot aantal vertrekmomenten en dat vind ik erg fijn.”

Al heeft hij Afrika al meerdere malen bezocht, toch is hij nog lang niet uitgekeken op het continent. Hij overweegt bijvoorbeeld om later dit jaar terug te gaan naar Zuid-Afrika om de natuur in andere kleuren te zien.

”[Ik] krijg nooit genoeg van Afrika. Er zijn elke keer weer nieuwe dingen te beleven. Vooral nu ik natuurfotografie als hobby heb…” … ”Ik wil in de toekomst ook nog naar Kenia”

U kunt de fantastische foto’s van Ole-Arne hier op zijn website zien..

 

Wilt u mee naar Zuid-Afrika, Tanzania of een van onze andere bestemmingen in Afrika?

 

TourCompass – Van toerist naar reiziger