ZEKERHEIDSGARANTIE
HomeNieuws en reisartikelenFeiten over Tanzania

Feiten over Tanzania

29-8-2018  |  aangepast: 24-4-2024
Alle posts bekijken

Twee giraffen in de weelderige omgeving van het Tarangire National Park in Tanzania

Tanzania is een fascinerende reisbestemming.

Hier kunt u heel bijzondere bezienswaardigheden verwachten, zoals eeuwenoude cultuurgeschiedenis, een uitdagende bergbeklimming en wilde dieren op de savanne.

Maar wat weet u nog meer over het land?

Lees hieronder 7 spannende feiten over Tanzania die u misschien niet wist over dit Oost-Afrikaanse land.

1. De meeste dieren per vierkante kilometer

Gnoe kijkt recht in de camera in Serengeti National Park

Meer dan 4 miljoen wilde dieren. Dat is echt Tanzania. Het land heeft de grootste concentratie dieren ter wereld, gemeten per vierkante kilometer en het gaat hierbij om duizenden soorten dieren. Er zijn ongeveer 400 verschillende soorten zoogdieren en meer dan 1.000 verschillende soorten vogels, en men ontdekt zelfs regelmatig nieuwe soorten in Tanzania.

Daarnaast zijn er enkele honderden endemische soorten, dat wil zeggen soorten die alleen in Tanzania voorkomen, zoals bijv. de zeldzame rode franjeaap, die alleen op Zanzibar voorkomt.

2. Grote delen van het land zijn nationale parken

Wilde hond kijkt naar de camera

Tanzania heeft maar liefst 22 nationale parken (in 2024).

De nationale parken beslaan bijna 100.000 km2, ruim 10% van de totale oppervlakte van het land (van bijna 950.000 km2). Maar eigenlijk bestaat meer dan 30% van het land uit beschermde natuurgebieden, waartoe naast nationale parken ook wildreservaten en andere beschermde natuurgebieden behoren.

Het oudste nationale park van Tanzania is nationaal park Serengeti, dat meer dan 14.500 km² groot is. Het grootste nationale park van Tanzania is echter Nyerere National Park, dat ruim 30.000 km2 beslaat. Nyerere werd opgericht in 2019, toen het Selous Game Reserve in tweeën werd gesplitst en het ene deel werd omgevormd tot wat we vandaag de dag kennen als Nyerere.

3. Hoogste en grootste natuurbelevenissen

Een groep beklimt de Kilimanjaro

Tanzania biedt de “grootste” natuurbelevenissen van de wereld.

In dit land kunt u namelijk de Kilimanjaro beklimmen, de hoogste vrijstaande berg ter wereld, en de Ngorongoro-krater bezoeken, de grootste nog intacte ‘caldera’, een grote komvormige krater. De krater is een unieke plek om in Tanzania wilde dieren te zien en is van groot belang voor het behoud van de biodiversiteit, zowel in Tanzania als wereldwijd. Hier kunt u met een beetje geluk bijv. de bedreigde zwarte neushoorn zien.

In Tanzania kunt u ook de grootste migratie van landdieren ter wereld zien: The Great Migration. Het is een spectaculair gezicht als miljoenen gnoes tussen de Masai Mara in Kenia en de Serengeti in Tanzania trekken.

4. Veel kleurrijke stammen

Portret van Masai man bij Osiligilai Maasai Lodge in Tanzania

Naast de vele fascinerende natuurbelevenissen kunt u in Tanzania ook kennismaken met de verschillende culturen in het land.

Tanzania telt meer dan 120 verschillende stammen en etnische groepen, die elk hun eigen tradities en gebruiken hebben. U kunt bijv. kennismaken met de Hadzabe, die zelf geen gewassen verbouwen, maar leven van wat ze in de natuur vinden. Of de Masai, die een traditie hebben van spugen, waarmee ze een zegening geven.

U kunt de lokale stammen van dichtbij meemaken door te overnachten in de Osiligilai Maasai Lodge. Hier verblijft u in een traditionele Masai-hut en krijgt u een inkijkje in de traditionele activiteiten van de Masai, zoals bijv. speerwerpen, dansen of zingen – en dat terwijl u toegang heeft tot warme douches, gewone toiletten en zelfs een zwembad!

5. Het land van de kortste oorlog

Kanonnen aan de waterkant in Stone Town, Zanzibar

Veel oorlogen uit de wereldgeschiedenis waren uitputtend en langdurig. Maar Tanzania heeft wat dit betreft een record op zijn naam staan.

Het land heeft namelijk de kortste oorlog ter wereld gevoerd. Deze oorlog, die in 1896 plaatsvond, duurde 40 tot 45 minuten en betrof een veldslag tussen Groot-Brittannië en Zanzibar. Groot-Brittannië won met slechts één gewonde. Voor de andere kant was het verlies veel groter. Er vielen meer dan 500 doden en gewonden.

6. Een uniek ecosysteem

TourCompass auto rijden in Serengeti National Park

Nationaal park Serengeti is ongeëvenaard. Het park heeft namelijk een van de oudste ecosystemen ter wereld.

Naast het bestaan van dit ecosysteem is het zeer bijzonder dat het park zich in de loop van een miljoen jaar nauwelijks heeft veranderd. De flora en fauna van dit nationaal park zijn adembenemend en komen nagenoeg niet elders in de wereld voor.

7. Zanzibar is niet één eiland…

Kizimkazi dorp op Ungaja/Zanzibar in Tanzania

… het is een eilandengroep.

Als wij het hebben over Zanzibar, dan bedoelen we meestal Unguja.

Unguja is het grootste eiland van de eilandengroep, die uit iets meer dan 50 eilanden bestaat; de twee hoofdeilanden Unguja en Pempa en een heleboel kleinere eilanden.

Wilt u graag naar Tanzania?

Hoeveel van de zeven weetjes over Tanzania wist u?

Wilt u een land vol aangename verrassingen bezoeken, dan is Tanzania een uitgelezen bestemming.

Op een safarireis in Tanzania ontdekt u fascinerende dieren, schitterende natuur, unieke geschiedenis en een bijzondere cultuur, allemaal dingen waar u nog lang aan terug zult denken.

Heeft u bij het kiezen van een reis hulp nodig? Aarzel niet om contact met onze reisspecialisten op te nemen. Zij zitten voor u klaar, luisteren naar uw wensen en helpen u bij het maken van de juiste keuze.

TourCompass – Van toerist naar reiziger